Як ефективно вчитись під час дистанційного навчання: поради студентів - Univer PL

Як ефективно вчитись під час дистанційного навчання: поради студентів

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
1 / 5

Через пандемію коронавірусу студенти з усього світу вже більше року тому перейшли на дистанційне навчання. Якщо спочатку навчання за допомогою онлайн платформ здавалось складним та незрозумілим, то зараз до нього майже усі звикли. А вчитись із дому стало частиною буденного життя.

Ми поговорили із студентами, які вчаться у Польщі, аби вони розповіли про те, як ефективно вчитись під час дистанційного навчання, де брати мотивацію та натхнення.

Анастасія Смикова навчається в Академії Леона Козьмінського, вивчає логістику.

Навчання в Академії Леона Козьмінського не є легким. Щоб отримувати хороші оцінки тут треба добре вчитись, виконувати домашнє завдання і вливатись у потрібний режим. Що стосується домашнього завдання, то маємо його багато, але не з усіх предметів. 

Ми вчимось за допомогою програми Teams. Для кожного предмету є своя створена група, до якої вже додані студенти. Там і проходять усі пари.

Я тільки два рази ходила на пари в університет, а так, то постійно вчусь на дистанційному.

Правда, іноді важко знайти мотивацію, щоб постійно сидіти перед ноутбуком і слухати викладача. На вченнях ще легше сидіти, бо ми там часто щось обговорюємо. А вже якщо брати лекції, то дуже важко заставити себе висидіти на них. Але всі ці лекції записуються і їх потім можна буде переслухати.

Але якщо себе правильно змотивувати, то все обов’язково вийде. 

Я живу із сусідкою, яка вчиться зі мною на одному напрямку. То ми підтримуємо дуже одна одну, будимо на пари, заставляємо вчитись, якщо треба. Щоб не було такого, що одна вчиться, а інша — ні.

Також я зрозуміла після першого семестру, що не можна нічого відкладати на останній момент. Тому намагаюсь постійно вчитись, щоб потім перед сесією не було труднощів.

Що стосується власного графіку навчання і відпочинку, то у мене більшість пар закінчуються ще до обіду. Потім я маю час, щоб відпочити або доробити якісь завдання. Часто домашнє завдання роблю на вихідних. 

Для ефективного дистанційного навчання я раджу:

обов’язково скласти для себе графік навчання, адже без нього буде складно. А якщо за ним слідувати, то організм звикає і потім буде легше і все працюватиме «на автоматі».

не відкладати нічого на останній момент, бо потім буде важко скласти сесію.

Що стосується мотивації, то я її шукаю у літературі, музиці, у тому, що спостерігаю за життям різних людей у блогах. Вони дуже надихають, хочеться також досягти успіху, а не сидіти вдома без діла.

Мені особисто цього вистачає для дистанційного навчання.

Крістіна Чікуріна навчається у Люблінській Політехніці, вивчає управління.

Мені не дуже важко вчитись. Звісно, є такі предмети, над якими треба довго посидіти, постаратись, пошукати додаткову інформацію, домовитись про консультації з викладачами.

У другому семестрі було більше домашнього завдання, ми опрацьовували матеріал самостійно. У цьому семестрі такого немає, ми просто робимо усі вправи під час занять.

Протягом одного семестру ми ще ходили на пари до університету. А вже потім почали вчитись дистанційно. В університеті ти хочеш-не хочеш, мусиш сидіти на парах і слухати викладача. А під час дистанційного можна трошки відволіктись або посидіти у телефоні. 

Зараз ми маємо лекції, практичні та лабораторні. Під час онлайн лекцій на нашому факультеті жодний викладач не вимагає включати камери. Тільки одна викладачка. Просто ми слухаємо матеріали, якщо маємо запитання, то задаємо.

Для того, аби ефективно вчитися, я намагаюсь на вихідних вимкнути телефони і гаджети, щоб приділити час вивченню якогось конкретного предмета, з яким маю складнощі.

Найбільша моя мотивація — це стипендія. Треба старатись та приділяти багато часу навчанню, щоб її отримати.

Після навчання я можу розслабитись і вже спокійно подивитись якийсь серіал або почитати. І вже не буде гризти совість, що я не вчусь. Тобто, треба поєднувати навчання з відпочинком.

Протягом всього часу дистанційне навчання дуже змінилось. Зараз вже легше вчитись, чим на початку, бо все стало стабільним і зрозумілим. А на початках ні студенти, ні викладачі не знали, що робити.

Для того, щоб дистанційне навчання було легким та ефективним — треба:

відкладати від себе під час пар телефони та вимикати усі соцмережі. Адже це дуже і дуже заважає. Якщо приділяти увагу лекції і уважно слухати викладача, як би не було важко, усе буде добре.

планувати своє навчання

нагороджувати себе кавою або смачним перекусом після навчання.

Дмитро Федоренко навчається у Краківському Економічному Університет, вивчає міжнародні економічні відносини.

Я б не сказав, що навчання сильно важке. Загалом, інформації, що дають викладачі, достатньо, щоб здати сесію. Першу сесію я здав добре. У цьому семестрі предметів більше, але вони легші. Тому проблем з навчанням немає.

Домашнього завдання задають небагато, у минулому семестрі його була мінімальна кількість. Зараз трохи більше, але терпимо, багато часу не забирає. 

Що стосується дистанційного навчання, то вчимось завдяки платформі Zoom. Це достатньо зручно, адже пройшло трохи часу і викладачі пристосувались. Вміють вже використовувати різні таблиці і презентації.

Буває таке, що не вистачає мотивації для навчання. Але це достатньо рідке явище. Адже викладачі намагаються нас зацікавити, додають більше інтерактиву. Бувають такі предмети, коли мотивація геть зникає, але це все через викладача. 

Я вважаю, для того аби дистанційне навчання було ефективним, потрібно відвідувати лекції та уважно слухати викладача.

А також – вести конспекти, робити скріншоти або записи екрану. Потім це все можна повторити самостійно. Тоді все буде добре.

Для того, щоб дізнатись більше інформації, заповніть, будь ласка, анкету абітурієнта.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію