Різдвяні ярмарки у Польщі - Univer PL

Різдвяні ярмарки у Польщі

Інші теми
Проголосуйте!
1 / 5

Різдвяні подарунки, смачна традиційна їжа, святкові прикраси, глінтвейн та чарівна атмосфера – це лише частина того, що очікує відвідувачів на різдвяних ярмарках у містах Польщі.

Варшава

У Варшаві немає одного флагманського різдвяного ярмарку, як в інших великих містах. Тут проводяться ярмарки окремих районів,  вулиць, і навіть торгових центрів. Найкрасивішим і найатмосфернішим, за традицією, є ярмарок у Старому місті Jarmark Barbakan Rzemiosłem Zdobiony. Чарівну атмосферу простору Барбакану супроводжують світлові декорації, смачна їжа, різдвяні пряники, всілякі ремеслиницькі цікавинки. 

На Староміській площі, навколо пам’ятника Syrenki охочі можуть скористатися льодовою ковзанкою, що прикрашена святковими декораціями.

А ще, родзинкою столичного різдвяного настрою є світлова ілюмінація, якою можна помилуватися на Trakcie Królewskim. Атмосфери свята надають прикрашені 123 вуличні ліхтарі та 63 дерева. А на Placu Zamkowym встановлена головна ялинка, яку особисто запалив мер Варшави Рафал Тшасковський. 

Віночки, світлові гірлянди та блискучі прикраси – це традиція для Варшави під час свят. Ось повний список вулиць з освітленою ілюмінацією:

  • Nowy Świat – освітлення всієї вулиці від Ferrero Rocher
  • Кінний трамвай біля пам’ятника Копернику
  • Лабіринт в готелі Брістоль
  • Карусель – площа Гувера
  • Органіст і повітроплавець – Plac Zamkowy
  • Ялинка на Замковій площі
  • Ковзанка на Староміській площі
  • Карусель на площі Нового Міста
  • Альтанка «Закохайся на Різдво» – парк мультимедійних фонтанів

Незважаючи на триваючу енергетичну та економічну кризу, столиця не відмовляється від цього, але цього року вогні засвітять на коротший термін. Згідно з рішенням мера Варшави, ілюмінацію вимикатимуть до опівночі – виключенням будуть ночі з 24 на 25 грудня та з 31 грудня на 1 січня. 

Якщо ви шукаєте різдвяного натхнення, обов’язково відвідайте різдвяний ярмарок у Варшаві.

Де: Старе місто

Коли: 26.11. – 06.01.2023

Години роботи: Нд. – Чт. 11:00 – 20:00, Пт. – Сб. 11:00 – 21:30

Вроцлав

Один із найпопулярніших польських різдвяних ярмарків – проводиться на ринковій площі Вроцлава. Що відрізняє його від ярмарків в інших містах Польщі? 

Мабуть, це казкові декорації, різноманітність експонатів та смаколиків. З боку вулиці Świdnickiej встановлені ворота, перетнувши які, можна потрапити в зачаровану країну. Можна завітати у Bajkowy lasek, де найменших відвідувачів чекають прекрасні казки: Червона Шапочка, Білосніжка, Буратіно. Не забули, також, і про Санта-Клауса з оленем Рудольфом, Красналі Ленд, карусель. Та найбільш впізнаваним елементом декору тут є великий різдвяний вітряк.

Вроцлавська ялинка радує своїм приголомшливим виглядом. Святкове дерево штучне, високе і, як і минулого року, сягає даху Sukiennic. Цього року місто економно святкує Різдво, а ялинка на площі Ринок єдиний з елементім “різдвяної ілюмінації”.

Крім глінтвейну та ароматних пряників, шанувальники смачної кухні можуть скуштувати італійське холодне м’ясо та сири, французькі млинці, угорські тістечка чи іспанські чуррос із шоколадом, борек з турецького дріжджового тіста зі шпинатом і сиром фета або ельзаські коржі flammkuchen. Для любителів польської кухні також знайдуться смаколики з різних регіонів країни. Поціновувачам шоколаду смакуватимуть шоколадні фігурки, які неодмінно здивують своєю формою.

На Plac Solny розташований будиночок з оглядовою терасою, де можна скуштувати гарячих напоїв, милуючись панорамою різдвяного ярмарку. 

Щорічна традиція – зимовий лабіринт, і кожного, хто спробує його пройти, чекає незабутня пригода.

Де: Ринкова площа, Соляна площа, вулиці  Олавська, Свідніцка

Коли: 18.11. – 31.12.2022

Години роботи: 10:00 – 21:00

Краків

Різдвяний ярмарок у Кракові є частиною передріздвяного пейзажу центру міста. На Старому Ринку продають вироби з усього світу, прикраси, подарунки і, звісно, ​​галицький глінтвейн. Любителі гарної кухні знайдуть багато різдвяних страв, таких як вареники, борщ чи традиційні пряники. А також, можна скуштувати страви німецької, литовської, голландської, української та словацької кухні. Серед фірмових страв – смажені каштани та сир оципек. Для любителів солодкого – смажений арахіс у карамелі, вафлі, вироби з шоколаду та марципану, домашня випічка. 

Сам ярмарок супроводжується масовими заходами: виставою Dziadów, Korowodzie Kolędnicze, візитом Świętego Mikołaja. Кожного дня розписана  святкова програма. Незабутні враження залишаться у кожного відвідувача цих заходів.

Новорічна ялинка на Ринковій площі, як і минулого року,  прикрашена декораціями та вогнями, що відсилають до гобеленів Вавеля. Для ілюмінації 15-метрової красуні використали  енергозберігаючі лампочки – це загалом 177 комплектів вогнів, 1213 небитких бульбашок, 124 світлові підвіски та 64 бурульки, що імітують танення льоду. Через енергетичну кризу довго було невідомо, чи з’явиться ялинка взагалі. Міська влада гарантує, що його освітлення споживає менше енергії, ніж побутовий чайник.

На вулицях, мостах і площах міста встановили ілюмінацію у стилі вавельських гобеленів. У місцях, які найбільше відвідують мешканці та туристи, також розмістили світлові фотозони:

  • на placu Szczepańskim – рамка з дзеркалом в оточенні двох оленів;
  • на placu Wielkiej Armii Napoleona (під Wawelem) – рамка з дзеркалом і двома жирафами;
  • на Rynku Podgórskim – рама з дзеркалом і двома верблюдами;
  • під стінами Wawelu (вул. św. Idziego) – рамка з дзеркалом і двома леопардовими принтами;
  • на Plantach –  Райський птах

Цьогоріч польські міста – потрапили до списку рекомендацій найкращих різдвяних ярмарків, опублікованого виданням The Times. Серед них і Краків. Ярмарок у столиці Малопольщі оцінили за святкову атмосферу та екстер’єр, що підкреслює унікальну архітектуру міста. Але Краків – не єдине польське місто, що рекомендує популярний паблік. Дочекайтеся!

Де: Ринкова площа

Коли: 25.11. – 01.01.2023

Години роботи: з 10:00

Познань

Цього року Познань захоплює не одним, а цілими чотирма різдвяними ярмарками під загальною назвою Bethlehem Poznańskie. Познань чудово знає, як у цей час створити чудовий настрій мешканцям міста та гостям.

Як і годиться, на різдвяному ярмарку, тут стоїть чудова ялинка та гарно прикрашені будиночки з подарунками, ялинковими прикрасами, виробами ручної роботи та різними смаколиками. Тут представлені вовняні шапки, шарфи, светри та культові шкарпетки з познанськими мотивами.

Кожен із чотирьох ярмарків у Познані має свою унікальну атмосферу, вирізняється не лише своєю гастрономією, але й пам’ятками та продуктами, що продаються.

Свою пригоду можна розпочати з випробування ковзанки, а тим, хто не любить кататися на ковзанах, варто обрати оглядове колесо чи венеціанську карусель. Є щось і для любителів ручної праці, які можуть самостійно приготувати новорічні прикраси. Фотозона, симулятор польоту на санях чи візит до будинку Gwiazdora – на познанському ярмарку можна провести весь день. Після гри теж варто щось з’їсти. На гостей ярмарку чекає, також, багата гастрономічна та комерційна пропозиція: фрукти в шоколаді, смажені каштани, чуррос, сири, пельмені. Покататися на ковзанці та спостерігати на ярмарковій сцені за концертною програмою. А у колекціонерів чашок буде чудова нагода доповнити свою колекцію Betlejemskimi kubkami. 

Особливо красивим місто виглядає в темний час доби, вулиці та будівлі прикрашені ліхтарями. Проте цього року традиційні вогні зосереджені, насамперед, у тих місцях, де проходять різдвяні ярмарки, тобто на Plac Wolności та Kolegiacki, а також на Rynek Łazarski. Різдвяні вогні також можна побачити на фрагменті вулиці СŚw. Marcin.

Де: Placu Wolności (18.11. – 27.12.2022)

Rynek Łazarski (03.12. – 18.12.2022)

Międzynarodowe Targi Poznańskie (19.11. – 23.12.2022)

Plac Kolegiacki (03.12. – 18.12.2022)

Години роботи: з 11:00 – 21:00

Катовіце

На площі Ринок у Катовіцах також пануватиме святкова атмосфера. Дерев’яні прилавки з підсвічуванням приваблюють різноманітністю товарів. Тут можна знайти дрібнички, прикраси та інші вироби ручної роботи, які ідеально підходять для різдвяних подарунків. На тих, хто шукає смачних кулінарних вражень, чекають красиво оформлені пряники, фрукти в шоколаді, глінтвейн і пиво, а також медовуха. 

Під час ярмарку відбуваються численні концерти та різдвяні паради. Parada Mikołajowa запланована на 9 грудня та пройде вулицями міста: Mieleckiego, Staromiejską, Młyńską, Stawową, 3 Maja.

Під час прогулянки по ярмарку можна купити щось на різдвяну вечерю. Любителям солодкого неодмінно сподобаються власноруч прикрашені пряники чи шоколадні фігурки, льодяники, домашня малина, натуральний бджолиний мед. Також, знайдеться широкий вибір сирів з Польщі, Словаччини та Нідерландів. А для зігрівання гарячі напої – глінтвейн, медовуха, пиво, кава, гарячий шоколад, чаї. Вперше на ярмарку представлені лікери з унікальними смаками: вишневий, абрикосовий, сливовий, грушевий, горіховий та Kogel Mogel.

Розважитися можна на численних атракціонах – оглядовому колесі, у казкових будиночках з різдвяними рухомими фігурками, подивитися мультфільми в кінотеатрі під відкритим небом, покататися на великій ковзанці, яка цього року розташувалася на вул. Міцкевича, поруч зі Skarbkiem. Подивитися вертеп, міні-парк вогнів. 

Святкова ялинка на площі цього року встановлена однією з перших у Польщі. ЇЇ розмір сягає 14 метрів. Дерево надає святкової атмосфери центру Катовіц. Прикраси на цю ялинку надає компанія «Таурон».

Де: Ринкова площа

Коли: 18.11. – 08.01.2023

Години роботи: з 11:00

Гданськ

А чи знали ви, що різдвяний ярмарок у Гданську, як єдиний у Польщі,  номінований на звання   «European Best Christmas Market». Це щорічний конкурс, який  проводиться European Best Destinations – туристичною організацією, що базується у Брюсселі. Її метою є просування культури та туризму в Європі. Цей престижний рейтинг найкращих місць для Різдва складений завдяки голосуванню мандрівників з усього світу. Віддати свій голос за найкращий Різдвяний ярмарок можна на сайті організатора. Варто зауважити, що гданський різдвяний ярмарок раніше вже брав участь у рейтингу і посів третє місце на звання “Найкрасивішого різдвяного ярмарку в Європі 2020”.

Цікаво, що цього року ярмарок у Гданську, як і у Кракові, потрапив до списку рекомендацій найкращих різдвяних ярмарків відомого видання The Times. 

Під час ярмарку вулиці історичного центру Гданська перетворилися на різдвяне місто. Кожен знайде тут щось для себе: святкові декорації, чудові вироби ручної роботи, частування смаколиками та насичена мистецька програма. Подія створена для всіх шанувальників різдвяної атмосфери.

Діти, та не лише, можуть насолоджуватися видовищною каруселлю з різдвяними прикрасами та вогнями, що утворюють форми відомих будівель Гданська, таких як Журавель, Ратуша чи Базиліка Святої Марії.

На віртуальних американських гірках Santa’s Magic Sleigh – Flight Simulator на Targ Węglowy можна дізнатися як Санта розносить подарунки всім у світі всього за одну ніч.

Також, цьогорічною розвагою для містян є конкурс надання імен для пана і пані Orzechowskich – талісманів ярмарку, живих костюмованих  “лускунчиків”. Їх костюми відтворені Товариством Garnizon Gdańsk і є аналогом уніформи солдатів міста XVIII століття. Знайти “лускунчиків” легко на Targu Węglowym поряд з великими літерами “Jarmark”. Анкетування проводиться місцевим пабліком trojmiasto.pl. Переможець – автор ідеї отримає два квитки на Фабрику Великих Ельфів та ярмарок гаджетів. 

Де: Історичний центр міста

Коли: 18.11. – 23.12.2022

Години роботи: Нд. – Чт. 12:00 – 20:00, Пт. – Сб. 12:00 – 21:00

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію