Перехід на літній час – переведення годинників - Univer PL

Перехід на літній час – переведення годинників

Інші теми
Проголосуйте!
1 / 5

В 2023 році у Польщі, як і в майже всіх європейських країнах, в останню неділю березня (26 березня) годинники переводяться на літній час – переведення стрілок годинника о 02:00 переводяться на одну годину вперед.

Сьогодні багато годинників та інших пристроїв змінюють час автоматично.  Це розумні годинники, годинники з радіосинхронізацією, GPS, комп’ютери, планшети та смартфони. Вони оснащені автоматичною синхронізацією – змінюють час без участі людини.

У Польщі переведення годинника на літній (навесні) та зимовий (восени) час на постійній основі відбувається з 1977 року. Хоча перші спроби були зроблені ще на початку 20 століття. 

У багатьох країнах вже певний час  триває дискусія щодо відміни зміни часу, але постає спірне питання який час вважати природним, а від якого відмовитися. 

ЄС вперше уніфікував літній час у 1980 році, щоб забезпечити узгоджений підхід до переведення часу на єдиному ринку, оскільки до того часу національні практики та розклади літнього часу відрізнялися.

2019 року у Європарламенті було підтримано рішення про відміну  сезонної зміни часу, де передбачався самостійний вибір кожною окремою країною часового поясу. Відповідно до рішення, мало б відбутися останнє переведення годинника у 2021 році. Але виявилося, що країни-члени ЄС почали зважувати всі “за” та “проти”, який час вибрати як остаточний – літній чи зимовий, тому суперечки тривають й досі. 

Зміна часу має багато недоліків, таких як:  

  • проблема налаштувати свій біологічний годинник на новий час;
  • великі витрати авіакомпаній, залізниць та інших транспортних компаній, а також витрати на ІТ-системи;
  • порушення графіків водіння або польоту;
  • порушення концентрації, наслідки яких можуть бути різними, наприклад,  збільшення аварійності.

Цікаві факти пов’язані зі зміною часу

  • Багатьом важко запам’ятати коли стрілки годинника переводити вперед, а коли назад. Тут варто згадати англійський вислів: spring forward та fall back, де “весна” трактується, як “стрибок вперед”, а “осінь”, як “падіння назад”.
  • Британці помітили, що переміщення стрілок годинника впливає на безпеку на дорозі – краща видимість у вечірній час зменшує кількість ДТП.
  • Зміна часу та використання літнього часу дозволяє “подовжити” день на годину навесні, влітку та на початку осені, що дозволяє нам довше використовувати природне світло.  Сонячне світло благотворно впливає на імунітет організму, стимулює вироблення еритроцитів, посилює тканинне дихання і обмін речовин, знижує алергічні реакції.
  • Зміна часу відбувається приблизно в 70 країнах світу.  В Європі єдиною країною, яка не використовує літній час, є Ісландія.  За межами Європи зміну часу застосовують, приміром,  в США, Канаді, Мексиці, Австралії та Новій Зеландії.  Японія – єдина, з  високорозвинених країн, що не переводить свій час на літній.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію