Неділя у Польщі: торгувати не можна закривати - Univer PL

Неділя у Польщі: торгувати не можна закривати

Життя в Польщі
Проголосуйте!
2 / 3

У Польщі, як і багатьох європейських країнах, існує заборона на торгівлю у неділю. Тобто, торговим центрам та супермаркетам у цей день працювати заборонено.

Вперше про таке нововведення заговорили ще декілька років тому і це питання викликало жваву дискусію в польському суспільстві.

Ініціатором законопроєкту виступила польська профспілка «Солідарність», члени якої вважають, що працівники повинні мати змогу відпочивати та проводити час зі своїми рідними у неділю.

Закон підтримали консервативна правляча партія Польщі «Право і справедливість» та католицька церква.

Досвід інших країн

У 8 з 28-ми країн Європейського Союзу діють обмеження на торгівлю у неділю, а також державні та релігійні свята. У більшості ж держав покупки можна робити без обмежень. Німеччина, Бельгія та Австрія — це країни, де найретельніше діють ці заборони.

Варто зазначити, що в Європі якихось конкретних спільних заборон щодо недільних продажів немає. Зазвичай кожна країна вирішує це питання самостійно. Хтось керується законодавством, а хтось — звичаями та традиціями.

Заборона недільної торгівлі у Польщі

У 2017-му році Польський Сейм прийняв закон, що обмежує торгівлю у неділю. У 2018-му році торгувати дозволялось у першу та останню неділі місяця. Також винятком були неділі перед Різдвом та Великоднем.

У 2019-му році до законодавства знову внесли зміни: двері магазинів можна було відчиняти лише в останню неділю місяця (також залишився чинним виняток про торгівлю перед Різдвом та Пасхою).

З 2020-го року зміни стали ще жорсткішими: визначили лише 7 неділь на рік, коли можна займатись торгівлею.

Це:

5 квітня 2020-го;

26 квітня 2020-го;

28 червня 2020-го;

30 серпня 2020-го;

13 грудня 2020-го;

20 грудня 2020-го.

Також магазини не працюватимуть і під час державних та релігійних свят.

1 січня — Новий рік;

6 січня — Три королі;

12-13 квітня — Великдень;

1 травня — День праці;

3 травня — День Конституції;

11 червня —Boże Ciało;

15 серпня — День польської армії, Успіння пресвятої Діви Марії;

1 листопада — День усіх святих;

11 листопада — День незалежності;

25-26 грудня — Різдво.

Варто зазначити, що за день перед Великоднем та Різдвом магазини працюють до 14:00.

Винятки: де скуповуватись у неділю

У законодавстві виділені декілька торговельних закладів, яким дозволено торгувати у неділю: заправки, ветеринарні магазини, пошта, автостанції та аеропорти, ярмарки. Також, дозволено здійснювати торгівлю в маленьких крамничках, якщо товар продає їх власник.

Де можна скупитись у неділю у Польщі:

  • Мережа магазинів «Жабка» (Żabka)

Це  невеликі магазини, де можна придбати все необхідне: від продуктів харчування до побутової хімії. Знаходяться вони часто на території мікрорайонів або біля бізнес-центрів.

Дозвіл на недільну торгівлю «Жабка» отримала тому, що мережу оформили як поштове відділення. Окрім продажу, вона має право приймати та відправляти посилки.

  • Маленькі крамнички

У Польщі невеликі магазини можуть працювати у неділю, однак, за умови, що за прилавком торгуватиме сам власник або члени його родини. Тобто, найманим працівникам проводити торгівлю у таких закладах заборонено.

  • Торгівля не заборонена в громадських місцях, де багато людей

Тобто, це можуть бути вокзали або аеропорти. Для прикладу, магазин «Biedronka» працює на Центральному та Східному залізничних вокзалах. Також дещо купити можна на автомобільних заправках.

  • Дозволено продавати у магазинах, котрі знаходяться та так званих безмитних територіях

(Для прикладу — «Duty-free»).

  • Також торгівля не заборонена на ярмарках, у кав’ярнях, пекарнях, ресторанах, закладах з кондитерськими виробами і в магазинчиках, що торгують сувенірами, пресою, квітами та алкоголем.

Покарання за недільну торгівлю

Порушення закону несе за собою відповідальність і порушник повинен сплатити штраф у розмірі від 1000 до 100 000 злотих.

Протести та розгляд закону

У 2020-му році Уряд Польщі планує провести аналіз, який визначить, як заборона на торгівлю у неділю впливає на економіку країни.

Багато людей незадоволені такими заборонами, адже зазвичай люди працюють з понеділка по п’ятницю, або з понеділка по суботу. Неділя — це чи не єдиний день, аби сходити на великі закупи.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію