Ізольовані: як живеться українським студентам під час карантину у гуртожитках Вроцлава - Univer PL

Ізольовані: як живеться українським студентам під час карантину у гуртожитках Вроцлава

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

З 11-го березня 2020-го року всі польські університети пішли на карантин. Частина вузів повідомила про те, коли розпочнеться навчання, а частина — ні. Більшість з навчальних закладів перейшли на онлайн навчання.

Гуртожитки, в яких проживають студенти, також функціонують в карантинному режимі. Студентам радять не покидати зайвий раз свої кімнати, не збиратись в одному місці, не виходити без потреби на вулицю та дезінфікувати руки.  молодих людей в перші дні карантину поїхали додому, а дехто — залишився.

Ми поспілкувались з тими студентами, які продовжують жити в гуртожитку, аби дізнатись, як змінилось їхнє життя. Ми готуємо серію репортажів з різних міст. А сьогодні розповідаємо вам про Вроцлав.

Вадим Лісс родом з Київщини. Зараз він є студентом Вроцлавської Політехніки. Хлопець вчиться на другому курсі на спеціальності «Інформатика алгоритмічна». У його вузі карантин оголосили до того часу, поки ситуація не покращиться.

Вадим живе у приватному гуртожитку, який називається «Student Depot». Розповідає, що до України не поїхав, бо продовжує навчання дистанційно. Студент має багато онлайн уроків, які забирають багато часу.

Університет

Десь 26-го лютого у Польщі вже було багато розмов про коронавірус, і студенти хвилювались, чи розпочнеться другий семестр вчасно. Але тоді ще не приймали жодних заходів щодо обмеження навчання.

Загалом, у Вроцлавській Політехніці навчається більше 20-ти тисяч студентів. Це — один з найбільших вузів міста. Ми трохи хвилювались, бо бачили новини про те, що інші університети вже закривають на карантин. 

10-го березня, у вівторок, наш вуз також оголосив про закриття. Паніки ніякої серед студентів не було. Хоча до цієї новини всі віднеслись по-різному. Дехто навіть радів, що не доведеться вчитись.

Але було багато таких, кого ця новина засмутила. Адже карантин зупиняє навчальний процес, який потім все одно доведеться наздоганяти. Тим паче, що нас чекає сесія і ми уявлення не мали, як буде відбуватись навчання під час карантину.

Для прикладу, я маю 7 предметів, і не всі викладачі відразу повідомили про те, в якому ж форматі буде проходити навчання.

Гуртожиток

У гуртожитку також повідомили про карантин. Нам порадили обмежити контакти з іншими людьми, як поза межами гуртожитку, так і на його території. Також порадили комунікувати через соціальні мережі та онлайн пошту. Це стосується як особистих справ, так і ділових.

У середу вже повністю був введений карантин, як в університеті, так і в гуртожитку. Спочатку паніки серед студентів не було, вони збирались разом у гуртожитку, спілкувались. Однак у четвер ситуація стала напруженішою, на вулиці поменшало людей, багатьох студентів батьки забрали з гуртожитку додому. Тоді ніхто не думав про те, чи будуть проблеми з перетином кордону, або як вони повертатимуться назад до Польщі.

Раніше в нашому гуртожитку проживало приблизно півтори тисячі студентів. Зараз залишилось десь 300.

Я маю багато друзів-студентів з України, то, для прикладу, з 10-ти людей у Вроцлаві лишилось лише троє. Усі повернулись додому. Так само гуртожиток покинули і студенти з Польщі.

Карантин змінив життя у гуртожитку. Нам заборонили запрошувати до себе гостей. Покидати гуртожиток нам дозволяють, але попереджають, що краще залишатись у кімнаті. Раніше у нас в гуртожитку було багато місць, де студенти збирались та просто відпочивали разом, то зараз вони закриті. Також при вході в приміщення поставили антисептики.

Студенти, які залишились в гуртожитку, зазвичай вчаться або відпочивають. Дехто намагається в своїх маленьких кімнатах займатись спортом. Я маю друзів, які зараз багато вчаться, аби здати усе пошвидше викладачам та мати менше проблем після закінчення карантину.

До речі, адміністрація гуртожитку запропонувала великі знижки на оплату за проживання на липень. Адже нам можуть продовжити навчання. Адже багато гуртожитків дозволяють жити лише до червня. Але зараз ніхто не знає, як відбуватиметься наше навчання.

Онлайн навчання

Наш університет вже розпочав онлайн навчання. Сама процедура цього процесу залежить від предмету та викладача. Зазвичай викладачі дають нам завдання, які ми маємо виконувати. Також будемо слухати одну лекцію по Skype. Потім робитимемо домашні завдання та відправляємо викладачу.

Ситуація у Вроцлаві

У місті зараз ситуація спокійніша. Ніхто не скуповлює все підряд в магазинах. Бо відразу після оголошення карантину таке було. Хоча зараз все закрите, окрім аптек та продуктових магазинів. Більшість людей просто намагаються сидіти вдома та обмежувати контакти.

 

Юлія Саранчин родом з Львівської області. Наразі дівчина навчається на другому курсі в Університеті Бізнесу у Вроцлаві. Вивчає «Туризм та рекреацію». 

Живе у гуртожитку «Зодіак», який належить Вроцлавському Природничому Університету. Розповідає, що залишилась у Польщі, бо ще тут підпрацьовує.

Університет

У нашому університеті до останнього ніхто нічого не говорив про карантин. Спочатку ми дізнались про те, що державні вузи вже закрили. І через декілька годин нам сказали, що наш навчальний заклад також йде на карантин. Спочатку була інформація, що ми не вчитимемось до 20-го березня, але наступного дня термін продовжили до 14-го квітня.

В університеті серед студентів паніки не було. Ми хвилювались за те, як в нас далі відбуватиметься навчання, тому що це був лише другий навчальний тиждень. Ми ще не мали всіх предметів і не бачили всіх викладачів. Тому ми цим дуже перейнялись, бо ще ж у нас починалась праця над дипломною роботою. Нам треба було бачитись з викладачами.

Гуртожиток

До карантину у нас гуртожиток був повністю заселений студентами. Зараз їх залишилось дуже мало.  Десь одна-дві кімнати на поверх. Усі поляки пороз’їжджались додому, і більшість українців також. Наші повертались додому і автобусами, і потягами. Страху через те, що назад до Польщі їх не запустять, не було. 

Загалом, правила проживання у нашому гуртожитку майже не змінились. Прибирають у нас кожного ранку, як і завжди. Однак, зараз роблять це ретельніше.

Але глобальних змін, то немає. Для прикладу, ми можемо і вийти з гуртожитку, і зайти до нього без проблем. Так само нас не просять залишатись в кімнатах і зайвий раз не покидати гуртожиток. Засобів дезінфекції при вході також немає.

Єдине, з першого дня карантину нам заборонили приводити гостей.

У нас був в гуртожитку спортзал, але його закрили на час карантину. Так само закрили зали для науки, де можна було вчитись. Це все зроблено для того, аби люди не збирались разом і сиділи по кімнатах. 

Навчання

Онлайн навчання в нас уже почалось. Форма проведення залежить від типу занять. Для прикладу, практичні роботи ми не проведемо через інтернет. В мене є такі заняття, для яких треба виїжджати за місто або виходити на природу. То в університеті нам сказали, що їх просто перенесуть на пізніше. А лекції нам викладачі роблять онлайн або висилають матеріали, щоб ми ознайомились самостійно. Сесія в нас мала бути в кінці червня,  але поки що переносити її ніхто не має наміру.

Останніми днями на вулиці було дуже тепло, і люди часом виходили на двір, але дуже мало. І гуляли десь в парку, щоб не збиратись всім разом. Наразі паніки вже немає, люди не скуповують все підряд в магазинах. На полицях є всі необхідні продукти. Просто всі намагаються сидіти вдома та чекають змін.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію