ДПА: складати чи не складати? - Univer PL

ДПА: складати чи не складати?

Вступ
Проголосуйте!
0 / 0

Випускникам, які хочуть складати ДПА, необхідно написати заяву до навчального закладу. А якщо вони цього робити не бажають, то отримають свідоцтва із позначкою “звільнений/а”.

Про це повідомляють у листі-роз’ясненні, який оприлюднили на сайті МОН у понеділок, 22-го червня 2020-го року. 

Чи будуть усі випускники складати ДПА?

«Закон, підписаний Президентом Володимиром Зеленським, звільняє від ДПА у будь-якій формі здобувачів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році. Водночас, здобувачі мають право пройти атестацію за власним бажанням. Для ДПА у формі ЗНО створено безпечні умови, учасників та інструкторів буде забезпечено засобами захисту. Водночас наголошуємо, що ДПА у закладах освіти має так само відбутись в умовах, безпечних для здоров’я випускників та педагогів», – зазначила тимчасово виконувачка обов’язків Міністра освіти і науки Любомира Мандзій. 

Що робити випускникам, які не хочуть складати ЗНО/ДПА?

Випускники, які не хочуть складати ЗНО/ДПА, отримають свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти і додатки до них. У цих документах буде зазначено «звільнений(а)» у відповідній графі бланку додатку. 

Коли отримають свідоцтва (атестати) ті, хто не буде складати ЗНО/ДПА?

У роз’ясненнях немає конкретно визначеної дати. Зазначено, що це має відбутися невідкладно, але, у будь-якому, випадку не раніше дати видачі відповідного свідоцтва, яка в ньому вказана.

Коли отримають свідоцтва (атестати) ті, хто буде складати ЗНО/ДПА?

Такі випускники отримають свідоцтва після отримання результатів ЗНО/ДПА

Чи потрібно складати ЗНО/ДПА, щоб отримати медаль?

Випускники, які претендують на золоту або срібну медаль, мають право отримати їх без проходження ЗНО/ДПА.

Чи може випускник отримати свідоцтво зі звільненням від ДПА, скласти ЗНО/ДПА, і пізніше звернутися до школи з проханням про зміну документа?

Так, може. У листі-роз’ясненні вказано, що випусники можуть звертатися до шкіл з проханням про заміну чи виправлення документів про освіту. У такому випадку школи можуть замінити лише додаток до свідоцтва. Допускається, що свідоцтво і додаток будуть мати різні дати видачі.

Чи є інформація щодо того, чи будуть приймати польські університети атестати без ДПА?

Поки що офіційної інформації ще немає. Польські виші ще вивчають які зміни відбулися в українському освітньому законодавстві. Щойно з’явиться офіційна інформація, UniverPL терміново повідомить про це всіх наших цьогорічних вступників.

Для того, щоб дізнатися більше про вступ до університетів Польщі, заповніть, будь ласка, анкету абітурієнта.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію