Які спеціальності найбільш популярні серед абітурієнтів? - Univer PL

Які спеціальності найбільш популярні серед абітурієнтів?

Інші теми
Проголосуйте!
0 / 0

Тенденції у виборі спеціальності змінюються протягом десятиліть. Що цікаво, у кожній країні абітурієнти роблять обирають абсолютно різні напрямки навчання.

Насправді, до вибору майбутньої професії варто віднестися серйозно. Потрібно враховувати як особисті здібності, так і можливості працевлаштування. Адже майбутня робота має приносити прибуток та бути в задоволення. 

До того ж, ринок праці зараз динамічний як ніколи, в основному під впливом автоматизації та цифрофізації робочих процесів. Пандемія ще більше прискорила цей процес. Тож згідно зі звітом від Бюро статистики праці США, з розвитком галузей зростає попит на фахівців, зайнятих у цих галузях.

Давайте розглянемо, які спеціальності стали найпопулярнішими в Україні, Польщі та у світі.

Популярні спеціальності у Польщі

Хедлайнерами вступу серед польських абітурієнтів у Польщі стали 5 напрямів:

  1. Інформатика. Сучасний digital-світ залежить від розвитку комп’ютерних технологій. З кожним днем все більше процесів стають автоматизованими. Це значно полегшує людям життя у багатьох сферах, а попит на ІТ-спеціалістів зростає все інтенсивніше.
  2. Психологія. Згідно із соціологічними опитуваннями, популярність цієї професії зумовлена, зокрема, військовими конфліктами, економічними кризами, проблемами у взаєморозуміння між людьми. Відповідно – послабленням психологічної стійкості населення.
  3. Менеджмент. Спеціальність зберігає лідерство вже протягом багатьох років. Це напрямок для відкритих людей, які хочуть досягти успіху в управлінні власною компанією або на керівних посадах у приватних підприємствах.
  4. Медицина. Кваліфіковані лікарі та медичні працівники – будуть потрібні завжди. Важливість цієї професії у 2020 році всім ще раз довів COVID-19. 
  5. Право. Ця спеціальність не втрачає своєї актуальності вже дуже давно. Особлива привабливість професії юриста полягає у її певній самостійності. Зазвичай юристи підпорядковані своєму керівництву (окрім суддів і осіб вільної професії – адвокатів). Проте вони приймають рішення відповідно до закону, а тлумачення закону передбачає самостійність.

Також популярними спеціальностями стали: економіка, філологія, будівництво та фінанси.

До речі, українські абітурієнти в Польщі зробили свій вибір у бік зовсім інших спеціальностей у 2021 році – про це у нашій статті.

Популярні спеціальності в Україні

Українські вступники приймають естафету найпопулярнішої спеціальності. У 2021 році більше 100 тисяч абітурієнтів обрали для навчання “Комп’ютерні науки” та “Інженерію програмного забезпечення”. 

Наступними у рейтингу стали:

  • Філологія. Цей напрям передбачає широкі перспективи у майбутньому. Адже працювати можна не лише викладачем, а й: редактором, журналістом, перекладачем, управлінцем у різних галузях.
  • Право.
  • Менеджмент.
  • Середня освіта. Професія вчителя – завжди є актуальною. Період дистанційного навчання довів те, як важливо мати наставника у навчанні.

Іншими популярними напрямами є: журналістика, психологія, економіка, маркетинг, лікарська справа.

Популярні спеціальності у світі

Згідно з даними сайту QS World University Ranking by Subject, в останні роки абітурієнти обирають такі спеціальності:

Інформатика та інформаційні системи.

Не лише польські та українські абітурієнти активно обирають цю спеціальність. Вступники з усього світу бачать своє майбутнє у сфері інформаційних технологій. 

Інженерія та технології

Тематична область інженерії та технологій охоплює шість галузей техніки. Перелік технічних напрямків такий:

  • хімічна інженерія,
  • цивільне та промислове будівництво,
  • електрична та електронна інженерія,
  • машинобудування,
  • нафтотехніка.

Бізнес та менеджмент

Сучасний менеджер − це висококваліфікований керівник підприємства або структурного підрозділу, який вміє добре орієнтуватися у ринкових відносинах, своєчасно реагувати на кон’юнктуру ринку, організовувати набір персоналу та приймати самостійні рішення.

Сучасні реалії та тенденції розвитку світової економіки вимагають енергійних і багатогранних професій. Саме тому до таких належить одна з найбільш високооплачуваних  спеціальностей – менеджмент.

Медицина

Потреба у кваліфікованих лікарях, медичних сестрах – є високою по всьому світу. Саме тому диплом медичного закладу (спеціальності) відкриває багато перспектив.

Економіка та економетрика

Економіка в усіх її проявах міцно увійшла в життя людства: як мінімум, без знань основ економіки неможливо правильно розподілити сімейний бюджет, як максимум, від професіоналізму економістів залежить добробут держав. Тому професія економіста не одне десятиліття користується великою популярністю серед абітурієнтів.

 

Якщо ви вагаєтеся щодо вступу до ВНЗ Польщі – заповнюйте анкету абітурієнта і наші менеджери нададуть кваліфіковану консультацію.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію