Як зробити навчання в університеті продуктивним - Univer PL

Як зробити навчання в університеті продуктивним

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Тренд на продуктивність за останні роки вже заполонив соціальні мережі. І це не дивно: щобільше вчишся чи працюєш – тим кращі результати на тебе можуть очікувати. Головне пам’ятати про баланс навчання із відпочинком, щоб не отримати вигорання від нової справи.

А як ж організувати навчальний процес в університеті так, щоб отримані знання закріплювались, а вчитися було в кайф? Ось декілька порад, які будуть актуальні як для першокурсників, так і для тих, хто збирається зануритися у новий напрям.

Робоче місце вдома чи за його межами?

Якщо ви ніколи не замислювалися над тим, де краще вчити матеріал – зараз якраз зручний момент. Адже місце перебування має вагомий вплив. 

Заняття вдома. Не потрібно нікуди йти, платити, вас оточує комфортна атмосфера. Якщо вміти зосередитися в ній – тоді це однозначно ваш варіант. Проте коли заважають розмови інших жителів квартири чи гуртожитку, або самі домашні умови не дають змоги ефективно навчатись, варто розглянути інші варіанти.

Заняття в бібліотеці. Нехай в Україні бібліотеки не користуються такою популярністю, проте за кордоном все навпаки. Багато книг можна знайти лише в друкованому варіанті, а не в електронному. До того ж, в цьому місці буде затишно та віятиме атмосферою навчання.

Заняття в кафе чи іншому закладі. Це мега популярне місце серед фрілансерів, проте для студентів воно також може бути доречним. Із плюсів: нова обстановка та смачна їжа, але з мінусів: може бути проблематично зосередитися серед шуму. 

Конспекти чи нотатки? 

Написання товстих конспектів протягом нескінченних днів та ночей – вже не актуально, до того ж інформація так засвоюється далеко не у всіх людей. Зараз важливо вміти виділяти основні моменти із прочитаного чи почутого і занотовувати їх в ноутбук, смартфон або планшет. 

Якщо вам подобається писати саме від руки, варто придбати різнокольорові ручки чи маркери, адже коли конспект яскравий, та виділено основні моменти – матеріал краще засвоюється.

Щодо електронних носіїв, то вже існує багато програм у яких так само можна робити із занотованого матеріалу – цікаві інфографіки чи таблиці.

Тайм-менеджмент і дедлайни

Бажання відкласти все на “потім” і дотягнути до дедлайну – живе у кожному (так, всі ми грішні). Проте яким би не був екстрім відправляти виконану роботу в останні хвилини – краще розпланувати час так, щоб встигати все і навіть більше.

В такому випадку, на допомогу приходять паперові чи електронні планери. Можна використовувати звичайний календар в телефоні і там фіксувати задачі, або ж знайти різні додатки для кращого розподілу часу.

Кращий відпочинок – зміна виду діяльності?

Зараз з цим виразом погодитися важко: відпочинок має бути відпочинком, і кожен проводить його так, як комфортно.

Проте постійно вчити лише один предмет – не варіант. Концентрація падає, і запам’ятати щось вкрай важко. Тому рекомендуємо чергувати декілька занять протягом процесу вивчення.

Є відомий і ефективний метод розподілу часу 90/30:

протягом 90 хвилин потрібно сфокусуватися на певній задачі і працювати лише над нею. Коли цей час сплине варто зробити перерву на 30 хвилин, і знову повторити цикл. Чому саме 90 хвилин? Є дослідження, які доводять, що це оптимальний відлік часу, протягом якого людина здатна ефективно концентруватися на чомусь одному.

Цим методом користуються письменник і блогер Тоні Шварц, співзасновник сервісу Buffer Лео Видрич та багато інших успішних особистостей.

Робота в групах

Робота в колективних групах знайома нам зі школи: один за всіх, а всі інші підлаштувались. Але погодьтесь, це не дуже ефективно…

Університет від школи відрізняється тим, що ви вчите предмети, які обрали для себе, до того ж є мотивація їх вчити. То чому б не домовитися з одногрупниками про періодичні спільні заняття після лекцій? Розповідати один одному засвоєний матеріал, чи влаштувати дискусії для глибшого розуміння теми.

Придумайте для себе нагороду

Пам’ятаєте, як в дитинстві батьки купували солодке за хороші оцінки чи за певну зроблену справу? Так, бажання отримувати нагороди у нас з дитинства, то чому б не продовжити заохочувати себе таким чином? Рівномірно розподіліть маленькі радості на всьому шляху вашого навчання. Невеликі заохочення надають додаткової мотивації протягом шляху, в кінці якого ви вже досягнете бажаного результату!

 

Бажаємо всім продуктивного навчального року, а для того аби дізнатися більше про вступ до Польщі – заповніть анкету абітурієнта і наші менеджери оперативно вас проконсультують!

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію