Як обрати університет у Польщі - Univer PL
Ягеллонський університет скульптура

Як обрати університет у Польщі

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Вибір університету — справа дуже важлива. Адже саме у цьому місці студент проведете наступних декілька років свого життя. Саме тут він здобуватиме знання та досвід, буде вчитись будувати відносини, досліджувати життя та розвиватись.

Якщо ви точно вирішили, що хочете вчитись у Польщі, то ця стаття стане невеликим порадником стосовно того, як вибрати університет у цій країні.

Вибір навчального закладу залежить від багатьох факторів. Серед них — вподобання та характер абітурієнта, його амбіції, фінансові можливості та розумові здібності.

Тому, вибираючи навчальний заклад у Польщі, радимо звернути увагу на такі фактори:

Напрямок навчання

Перше, на що варто звернути увагу під час вибору університету у Польщі — це наявність у ньому напрямку, який вибрав абітурієнт. 

Адже спочатку вступник має визначитись з тим, що він хоче вивчати, а вже потім шукати навчальний заклад, де можна реалізувати задумане. Вибравши декілька університетів, що вам точно підходять, слідкуйте за нашими наступними порадами.

Рівень знань

Також під час вибору університету велику роль відіграє рівень знань абітурієнта. Сюди відносять, як успішність у школі, так і знання польської або англійської мови.

Кожен університет індивідуально визначає, яким буде прохідний середній бал в атестаті. Однак, добре, коли він є більшим 8. Адже тоді у вас є шанс зацікавити більшу кількість навчальних закладів.

Також велику роль відіграє успішність абітурієнта з необхідних для його спеціалізації предметів. Для прикладу, якщо вступник хоче вчитись на факультеті інформатики, то до уваги братимуть його оцінки з точних наук (математика, інформатика, фізика).

Вартість навчання

Навчання у польських університетах є значно дешевшим, чим у багатьох інших європейських вузах. Однак, їхня цінова політика дуже коливається. Це залежить як від типу власності вузу, так і від його рейтингу і репутації. 

А ще навчання польською мовою є значно дешевшим, чим англійською.

Для прикладу, мінімальна вартість навчання польською мовою – 769 євро за рік (Університет Економіки та Інновацій), англійською – 1346 євро за рік (Краківська Академія імені Моджевського).

Максимальна вартість навчання польською мовою – 12686 євро за рік (Університет Лазарського), англійською – 24 000 євро за рік (Університет Лазарського).

Мова навчання

Виберіть мову, якою ви здобуватимете освіту у Польщі.

У польських університетах можна вчитись як польською, так і англійською.

Переваги польськомовного навчання:

  • Більшість варіантів спеціальностей та напрямків викладаються польською мовою.
  • Польськомовне навчання є дешевшим.
  • Польська мова є легшою для українців.

Переваги англомовного навчання:

  • Після закінчення навчання випускник володітиме англійською на академічному рівні.
  • Після закінчення англомовного навчання студент зможе вступити до будь-якого університету світу.
  • англійська – міжнародна мова, що допоможе випускнику знайти роботу у багатьох країнах світу.

Рейтинг навчального закладу

Завдяки загальному польському національному рейтингу Perspektywy можна дізнатись про статус будь-якого університету Польщі.

Там є загальні рейтинги університетів, рейтинги державних та приватних вузів і навіть рейтинги напрямків та спеціальностей.

Тому завдяки цьому ресурсу можна легко визначити, наскільки хорошим є навчальний заклад, що вас зацікавив.

Хобі

Якщо ви маєте хобі або активно займаєтесь спортом, дізнайтесь, чи має вибраний університет усе необхідне для вашого захоплення. 

Для прикладу, необхідні гуртки або секції, футбольне поле, басейн, тенісний корт або танцювальну студію.

Це допоможе зробити ваш навчальний процес максимально комфортним.

Плани на майбутнє

Добре подумайте про те, чим ви будете займатись після закінчення навчання. Для прикладу, можливо ви хочете жити або вчитись в іншій європейській країні. Тоді зараз вам корисно знайти університет, що має програми подвійних дипломів.

Місто чи містечко

Усі люди різні та мають індивідуальні смаки. Хтось любить мегаполіси, швидкий темп життя та багатоповерхівки. А комусь більше до вподоби маленькі та компактні містечка, де всі живуть розміреним життям. 

Тому абітурієнту варто визначитись з тим, де б йому хотілось жити найближчих декілька років: у мегаполісі чи у невеликому містечку. І вже після цього продовжувати шукати навчальний заклад.

Стипендії та безкоштовне навчання

Дізнайтесь, які вузи пропонують своїм студентам знижки, стипендії або безкоштовне навчання.

У державних польських університетах безкоштовно вчитись можуть українці, які мають карту поляка або знають польську мову на рівні С1.

Також часто вузи пропонують своїм студентам різноманітні стипендії, програми дофінансування, конкурси талантів, тощо.

Виберіть те, що вам найцікавіше.

Матеріально-технічна база університету

Кожен сучасний університет має свою матеріально-технічну базу для комфортного навчання студентів. Сюди входять обладнані лекційні зали та лабораторії, комп’ютерні класи та наявність усієї необхідної техніки.

Якщо ваша спеціальність передбачає багато практичних або лабораторних робіт, дізнайтесь більше про матеріально-технічні особливості університету.

Однак, якщо ви не маєте часу або не хочете самостійно займатись пошуком навчального закладу, зверніться до нас за консультацією.

Для того, щоб дізнатись більше інформації, заповніть, будь ласка, анкету абітурієнта.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію