Вступна кампанія до ВНЗ у 2023 році - Univer PL

Вступна кампанія до ВНЗ у 2023 році

Вступ
Проголосуйте!
0 / 0

Після закінчення школи плануєш  вступати до вищого навчагісльного закладу? Або ж, незабаром матимеш  ступінь бакалавра та думаєш про навчання на матратурі?

Саме час обрати напрямок навчання та відповідний університет.

Звертайся до Українсько-Польського Центру Освіти UniverPL з питаннями, що стосуються вступу українських абітурієнтів  до польських вишів, адже наші фахівці проконсультують з усіх питань, повʼязаних зі вступом.

Вступна кампанія до університетів на 2023/2024 навчальний рік вже активно проходить. Процес рекрутації тривалий і має у кожному окремому навчальному закладі свої  визначені етапи та терміни для реєстрації, подачі документів, внесення оплати та ін. Частина ВНЗ вже активно реєструють заявки майбутніх студентів.

Університети Польщі мають чітко окреслені умови вступу для польських абітурієнтів та для вступників з інших країн. У Польщі немає єдиної загальноприйнятої процедури зарахування українських студентів, адже, відповідно до освітнього законодавства, кожен університет має автономію і право самостійно визначати правила прийому. Тому деякі університети для вступу просять надати лише пакет необхідних документів, а інші – результати ЗНО/НМТ, або пройти кваліфікаційну співбесіду.

Щодо надання результатів ЗНО/НМТ, звертаємо увагу, що всі університети чи академії умовно можна поділити на 3 категорії:

  • університети, які не вимагають результати ЗНО/НМТ;
  • навчальні заклади, які враховують результати ЗНО/НМТ.
  • університети, які не враховують результати ЗНО/НМТ, але факт того, що абітурієнт це здавав має бути.

З нашого великого досвіду вступу абітурієнтів попередніх років, зауважимо, а також, радимо здавати ЗНО/НМТ з тієї причини, що на момент підготовки пакету документів, за умовами, університет може не вимагати результати ЗНО/НМТ, але за якийсь час, приміром, перед  зарахуванням студента, умови вступу можуть змінитися.

Враховуючи, що навчання відбувається польською мовою, або англійською, якщо обрати англомовний напрямок навчання, майбутньому студенту необхідно  володіти польською мовою на рівні не нижчому, ніж В1 (в деяких випадках – В2) чи англійською – на рівні В2, та мати  сертифікат, що підтверджує рівень знання мови.

Який саме сертифікат вимагають польські виші, залежить, знову ж таки, від університету, і тут теж можемо поділити заклади на три категорії:

  • в деякі виші достатньо надати сертифікат від мовної школи, наприклад, пройшовши курси вивчення польської мови в UniverPL;
  • ряд університетів вимагає надання сертифікату, виданий Державною Сертифікаційною Комісією, або, у разі, якщо абітурієнт не має такого сертифікату, представниками ВНЗ буде організовано співбесіду або іспит в університеті;
  • навчальні заклади, які, незважаючи на сертифікати, будуть проводити співбесіду зі вступником.

Одним з важливих етапів вступної кампанії, також, є вчасна оплата за навчання – семестр чи рік навчання.

Враховуючи досвід минулого року, 2022-го, зауважимо, що деякі ВНЗ  пропонували спеціальні пропозиції (надавали знижки) для українців, розуміючи, що багато студентів заздалегідь не планували вступ до польських вищих навчальних закладів, та прийняли таке рішення у зв’язку з воєнними діями в Україні.

Проконсультуватися з питань вартості за навчання, чи будуть діяти подібні умови щодо оплати в новому навчальному році, а також, отримати відповіді на інші питання, можете, звернувшись до контакт-центру UniverPL та отримати безкоштовну індивідуальну консультацію. 

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію