Що робити, якщо не здав ЗНО - Univer PL

Що робити, якщо не здав ЗНО

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
2 / 4

Серед українських абітурієнтів поширюється хибна думка, що до польських університетів неможливо вступити без результатів ЗНО. А університети, які під час вступної кампанії не беруть до уваги ЗНО, підозрюють у некомпетентності та низькому рівні освіти.

Через такі міфи багато українських випускників, які з тих чи інших причин не склали ЗНО, не вступають на навчання до Польщі.

Тому ми підготували матеріал, у якому детально пояснюємо чому багато польських університетів не звертають увагу на ЗНО, як вступити  лише з атестатом та який середній бал атестата для вступу в Польщу необхідний?

Що таке ЗНО?

Зовнішнє незалежне оцінювання — це іспити, які українські випускники здають для вступу до вищих навчальних закладів України. Завдяки їх результатам визначають рівень знань майбутніх абітурієнтів.

Також результати ЗНО зараховуються, як результати державної підсумкової атестації. 

Чи потрібно ЗНО під час вступу до польських університетів?

Якщо для вступу до українських університетів результати ЗНО є необхідними та вирішальними, то польські вищі навчальні заклади розділились у підході до цього питання. 

Частина польських університетів вимагають, аби українські абітурієнти під час вступної кампанії разом із атестатом надавали результати ЗНО.

Є такі польські університети, що під час набору студентів не звертають увагу на результати ЗНО, але вимагають, щоб абітурієнти його проходили. Тобто, їм важливий лише той факт, що випускник його здав.

І є ще одна категорія польських вузів — це ті, що результати ЗНО до уваги не беруть. Під час вступної кампанії вони фіксують лише середній бал атестату та знання іноземної мови. 

Компанія UniverPL співпрацює з ТОПовими університетами, в тому числі, які не вимагають результатів ЗНО. Також менеджери постійно моніторять усі зміни, що стосуються вступної кампанії польських ВНЗ та своєчасно повідомляють про це своїх абітурієнтів.

Чому більшість університетів Польщі не враховують результати ЗНО?

Згідно з польським законодавством, підставою для вступу до університету є свідоцтво про закінчення повної середньої освіти.

Брати або не брати до уваги результати ЗНО — це вже індивідуальне рішення кожного університету окремо. І багато із них ЗНО не вимагають.

Чи впливає обов’язковість ЗНО на якість освіти в університеті?

На рейтинг університетів у Польщі результати ЗНО жодним чином не впливають, так само, як і на якість освіти.

Для прикладу, один з найкращих приватний вищих навчальних закладів, що викладає бізнес та право в Польщі Університет Лазарського не бере до уваги результати ЗНО під час вступної кампанії.

Спеціалістка відділу рекрутації Університету Лазарського Анастасія Богуш пояснила, чому так.

«За всі університети ми говорити не можемо, але у випадку з Лазарським, під час прийому документів звертаємо увагу на середній бал атестату. Він має бути мінімум 8 балів. Однак, якщо  середній бал абітурієнта менший, ми можемо розглянути ваші документи в індивідуальному порядку.

Також потрібно володіти іноземною мовою на хорошому рівні. Якщо ви плануєте вчитись польською мовою, то потрібно знати цю мову на рівні B1, а краще — B2. Якщо англійською, то рівень має бути мінімум B2».

 

 

Спеціалістка Центру Програми Східного Партнерства Люблінської Політехніки Юлія Яськевіч, також розповіла чому навчальний заклад не вимагає ЗНО.

«Наш університет не бере до уваги результати ЗНО, тому що ми приймаємо на основі атестату і оцінок з атестату. 

На якість освіти це не впливає, хоча, коли нас запитують про те, чи потрібно здавати ЗНО, то я особисто заохочую його здавати. Я пов’язую це з тим, що учні більше вчать даний предмет, відвідують  репетиторів.

Хочу зауважити, що якщо результати ЗНО будуть кращі за результати оцінок в атестаті, тоді ми беремо його до уваги.

Для нас найважливіший результат — це перша сесія, яка показує абсолютно все. Просто не завжди люди із хорошими оцінками з атестату гарно здають сесію або взагалі здають.

Під час прийому кандидатів  до Люблінської Політехніки ми в першу чергу звертаємо увагу на знання польської мови. Це є обов’язковим. Це має бути рівень B2. Також звертаємо уваги на атестат і оцінки з конкретних напрямків».

 

 

Тож, наявність ЗНО не є обов’язковою умовою для отримання європейської освіти, і не менш важливим є середній бал атестата для вступу в Польщу. Щоб дізнатись більше про те, як знайти університет, що не вимагає ЗНО та що робити, коли не здав ЗНО, заповніть Анкету абітурієнта і менеджери проконсультують Вас!

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію