Щецин – північна перлина Польщі та один із головних портів країни - Univer PL

Щецин – північна перлина Польщі та один із головних портів країни

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Щецин – місто на північному заході Польщі, столиця Західнопоморського воєводства. Разом із сусіднім містом Свіноуйсьце утворює найбільший порт країни на Балтійському морі.

Це незвичайне та популярне серед туристів місто, що розміщується на березі річки. Його порівнюють з Парижем, з Амстердамом, однак, Щецин – унікальний.

Трішки історії міста

У 7-6 століттях до нашої ери на цій території існувало лужицьке поселення. У 967 році Щецин був вперше приєднаний до Польщі. Тоді місто складалося із трьох частин: городища, містечка та порту.

З найдавніших часів місто мало портовий характер. У середні віки його оточували оборонні стіни, від яких залишилися лише невеликі уламки та дві брами. 

Протягом кількох століть, це місто було столицею Герцогства Померанія, після Тридцятирічної війни майже сто років належало Швеції, а потім було частиною Бранденбурга, Пруссії та Німеччини. Офіційно Штеттін став Щецином лише на початку серпня 1945 року: за підсумками Потсдамської конференції він відійшов до Польщі.

Після війни Щецин почали активно відновлювати, а в місті масово селилися поляки з інших регіонів, які втратили житло. Німецьке населення, навпаки, емігрувало і, таким чином, в місті основною національністю знову стала польська.

Місто швидко відновило своє промислове і торгове значення, при цьому відновлювалися й історичні будівлі. У більш пізні роки соціалізму Щецин відзначився як один з центрів боротьби з комуністичним режимом.

Королівські ворота, які пережили І та ІІ світову війну

Щецин сьогодні

Щецин — це велике портове місто та сьоме за розміром місто у Польщі, яке є важливим промисловим та торговим центром із розвиненою інфраструктурою. 

Щецин знаходиться всього у годині їзди від Балтійського узбережжя. Це місто також славиться розвитком сучасної культури: тут функціонують театри, кінотеатри, опера, філармонія, кабаре, музеї, тощо. Також він розміщений на берегах річки Одри та озера Домбе, а також «пронизаний» багатьма маленькими річками. 

Найцікавіші події у Щецині – це: Дні Одера, Дні моря, Tall Ship Races, ярмарок святого Якова, Міжнародний фестиваль піротехніки Pyromagic, Щецинський джаз, Щецинський музичний фест та Огляд театрів малих форм Kontrapunkt.

Зараз у Щецині активно розвивається логістика, IT-сфера, туризм, медичний туризм.

Культура та інфраструктура

Щецин — туристичне місто, де є багато можливостей гарно та бюджетно відпочити. 

Найцікавіші місця:

  • Туристичний шлях «червона лінія». Якщо пройти від лінії 1 аж до лінії 42, то можна побачити найвизначніші історичні пам’ятки міста;
  • Завдяки “золотому” туристичному шляху можна відвідати основні пам’ятки міста, що не ввійшли до «червоної лінії». Маршрут починається від набережної Одри та закінчується біля саду Ружанка;
  • Можна просто прогулятись набережною Одри, звідки відкривається чудовий краєвид;
  • Також Щецин славиться великою кількістю парків, де можуть відпочивати та вчитись студенти.

Набережна зроблена у вигляді панорамних терас довжиною 500 м., звідки відкривається прекрасний краєвид міста. Поруч підносяться об’єкти монументальної архітектури і будівлі суспільної значущості – Морська академія, Національний музей, адміністрація воєводства.

Сучасна транспортна інфраструктура міста Щецин має систему зовнішнього транспорту — залізницю, автобусний транспорт, автодорожня мережа, авіатранспорт і водний (річковий) транспорт, — магістральну вулично-дорожню мережу і мережу масового пасажирського транспорту.

Панорама міста

Цікаві факти

  1. Щецин був містом-фортецею до 19 століття;
  2. У Щецині є завод по переробці сміття в усьому воєводстві, який дає тепло та електрику;
  3. Тут випускається одна з найстаріших газет в Польщі – «Щецинський кур’єр». Перший випуск польською був виданий у 1945 році;
  4. Щецин часом називають містом зелені, бо він має понад 500 га зелених насаджень: 15 парків, 90 зелених зон, кладовища та міські ліси;
  5. Місто неодноразово змінювало назву. Перша письмова згадка назви Stetinum датована 1133 роком, в 1188 році згадується як Stetyn, в 1251 — Stityn і Stitinum, Stytin, Stiltin і Szczeticinice;
  6. Версій походження назв міста багато, ось одні з них: «szczeciny» — «хутро», «ściek» — «стічні води» (поруч повільні течії), або «szczytu» — «зустріч»;
  7. План міста Щецина нагадує план Парижа, головним чином тому, що Щецин був перебудований у 1880-х роках за проектом Жорж Ежен Османа, який змінив дизайн Парижа за Наполеона III. Ця модель досі використовується у Щецині;
  8. У Щецині знаходиться найбільше в Польщі сховище цивільної оборони. Його збудували для захисту німецького населення під час ІІ Світової війни. За часів Польської Народної Республіки споруду перебудували на укриття від атомної загрози, а сьогодні вона відкрита для відвідувачів екскурсій підземними туристичними маршрутами.

Чому Щецин обирають для навчання?

Щецин – це комфортне та спокійне місто для студентського життя. Туристична привабливість Щецина робить його справжнім міжнародним середовищем із багатьма можливостями.

Це місто є популярним серед студентів, які хочуть пов’язати своє життя із морем. Адже тут є багато морських навчальних закладів, що пропонують низку факультетів та напрямків.

Місто має власний порт, тому випускники після закінчення навчання можуть легко знайти собі роботу або місце, де проходити практику.

Переваги навчання у Щецині:

  • хороші навчальні заклади та висока якість освіти;
  • високий рівень життя у місті;
  • малий відсоток безробіття;
  • привабливе для бізнесу місто;
  • розвинене суспільство та його культурний аспект.

Герцогський (Штеттинський) замок. Найвідоміша і помітна пам’ятка міста, великий палац, який служив основною резиденцією герцогам Померанії.

Філармонія-айсберг

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію