Об’єднання традицій та сучасності: Ягеллонський Університет - Univer PL

Об’єднання традицій та сучасності: Ягеллонський Університет

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Ягеллонський Університет – найстаріший державний вищий навчальний заклад на теренах Європи та один із найбільших та найпрестижніших у Польщі, заснований у 1364 році.

Як і в 15-му сторіччі, коли приблизно 44% усього студентського населення приїжджали з-за кордону – сьогодні університет залучає велику кількість іноземних студентів завдяки різноманітним навчальним напрямками та курсам, а також поєднанням старовинних навчальних залів і сучасного університетського містечка.

Процес навчання та Напрями підготовки

Ягеллонський Університет має потужний освітній та науковий ресурс, розвинену матеріально-технічну базу, унікальну історію освітньої традиції європейського зразка. Наразі навчальний процес відбувається польською, англійською та навіть українською мовами.

36 тисяч – це загальна кількість студентів у 2020/21 році. Професорсько-викладацький склад сягає 2500 осіб.

Основні напрямки навчання на бакалавратіОсновні напрямки навчання на магістратурі
Адміністрація;Адміністрація
ПравоЛінгвістика
ФізіотерапіяПедагогіка
ПедагогікаСоціологія
Психологія;Економіка
ЕкономікаІсторія
СоціологіяГеографія
ПолітологіяАнглійська філологія;
Міжнародні відносиниХімія
ІсторіяІнформатика
ЖурналістикаМатематика
БіологіяКосметологія
ІнформатикаФізіотерапія
Редакторська справа;

Культурне життя, Самоврядування та Стипендії від університету

Навчання – це не лише лекції та практичні. Студенти беруть участь в багатьох організаціях для розвитку талантів та знайомств з новими людьми поза аудиторіями. 

В рамках культурного та всебічного розвитку студентів у ВНЗ діє: 

  1. Академічний хор, який бере участь у польських та зарубіжних фестивалях та конкурсах;
  2. Ансамбль пісні і танцю «Słowianki». За майже 60 років своєї діяльності артисти здійснили 111 закордонних гастролей у 38 країнах світу;
  3. Театр “Remedium”;
  4. Клуб волонтерів, де допомагають дітям, людям похилого віку та інвалідам;
  5. Академічна спортивна асоціація – найбільша спортивна асоціація в Польщі, яка діє по всій країні. Активна спортивна участь у житті університету дає можливість представляти виш на змаганнях у Польщі та Європі.

​​Студентське самоврядування Ягеллонського університету має сильний вплив у виші. Його мета – допомогти кожному студенту, якому необхідна підтримка з:

  • написанням листа до керівництва університету;
  • розумінням законодавчих норм, що діють в Університеті;
  • посередництвом з лектором;
  • встановленням контаку з адміністрацією університету;
  • захистом прав та виконання своїх обов’язків.

В університеті є багато різних програм, які дозволяють студенту отримати стипендію. Найпопулярнішими є ректорська стипендія та Стипендія Ягеллонського університету.

Ректорська стипендія має заохочувальний характер, її отримує студент, зарахований на перший курс в рік здачі атестата, для цього потрібно бути переможцем у міжнародних олімпіадах або бути лауреатом з міжнародних спортивних змагань.

Стипендія Ягеллонського університету адресована студентам або випускникам польських чи іноземних середніх шкіл, які мають високі академічні результати, видатні наукові чи художні досягнення. Стипендія становить 2000 злотих на місяць і надається на весь період навчання за певним напрямом навчання.

Міжнародна співпраця

Ягеллонський університет бере участь у різноманітних заходах міжнародного співробітництва, включаючи дослідницькі та освітні проекти, обмін викладачами та студентами в рамках двосторонніх угод.

Під час навчання можна долучитися до діяльності міжнародних організацій, які мають філії в університеті. Це чудова можливість встановити закордонні контакти та розвинути свої компетенції у міжнародному середовищі. У Ягеллонському університеті працюють такі організації, як Erasmus Student Network, AEGEE (Європейський студентський форум), ESU (Європейський студентський союз) та AIESEC.

На сьогоднішній день виш має 560 ВНЗ-партнерів по всьому світу.

Кампуси, інфраструктура та гуртожитки

У структурі Ягеллонського Університету: архів, потужна наукова бібліотека, окрема медична бібліотека, центр кар’єрного розвитку, науково-дослідний центр вищої освіти, Ягеллонський центр експериментальної терапії, центр біотехнологій, центр розвитку інтегрованих та електронних систем, центр дистанційного навчання, центр іноземних мов, міжфакультетні дослідницькі групи у галузі гуманітарних наук, наукові центри в галузі природничих наук і математики, спортивні зали та майданчики та педагогічний навчальний центр.

Бібліотечні фонди університету налічують понад 6 мільйонів наукових праць зі всього світу, в тому числі унікальні середньовічні юридичні та медичні трактати, добірку сучасних наукових часописів, тощо. Ягеллонська бібліотека вважається національною бібліотекою завдяки багатій колекції польських гравюр. Нині вона ретельно збирає та архівує всі польські друковані видання, видані в Польщі та за кордоном. Бібліотека також збирає зарубіжну наукову літературу в галузі наукових досліджень і викладання в університеті.

На базі університету діють також Центр комунікації з іноземними студентами та служба підтримки студентів з інвалідністю.

Інфраструктура ВНЗ розташована у центральній частині Кракова. Студентам забезпечують проживання у хороших гуртожитках від університету.

Чому варто обрати Ягеллонський Університет для навчання

  • Це – один із трьох найпрестижніших та найвідоміших ВНЗ Польщі.
  • Ягеллонський Університет  – незмінний лідер різноманітних національних та світових рейтингів якості вищої освіти.
  • Університет постійно входить до п’ятірки кращих навчальних закладів Польщі;
  • Великий вибір спеціальностей;
  • Сучасний кампус із лабораторіями.

“Ягеллонський університет – це престиж та знання”

сам так охарактеризував свій виш студент Орлов Григорій, який вже другий рік вивчає фінанси, банківську справу та страхування.

Чому ти обрав саме Ягеллонський Університет?

Все почалось із Мовного табору від UniverPL, де я побачив Варшавські виші та думав, що буду вчитися саме тут. Проте пізніше почув за Ягеллонський університет, що він престижний та найстаріший у Польщі, почав читати відгуки і врешті-решт зупинив вибір на ньому.

Вже після зарахування я відчув, наскільки тут доброзичлива атмосфера до іноземців, немає дискомфорту у вивченні наук, дається можливість вчити те, що цікаво. Мені було важливо, щоб ВНЗ мав сильну наукову базу, а викладачі добре ставилися до українців. До речі, вони навіть проводили дослідження у відмінностях між українцями та поляками, і дійшли висновку, що між нами дуже багато спільного, тому і дискримінувати ніхто не має права.

Які особливості навчання?

Зараз у нас 2 дні офлайн і 3 онлайн. Коли було лише дистанційне навчання – викладачі постійно перепитували, чи нам все зрозуміло, чи добре засвоюємо матеріал. На парах часто дивимося презентації, отримуємо матеріали для ознайомлення.

Навчаюся я польською мовою, але на кожній спеціальності є обов’язкова англійська. Пізніше на моєму напрямку буде ще одна мова для вивчення. Всі предмети я вважаю доречними, навіть непрофільні: психологія, соціологія, історія Польщі, філософія, охорона інтелектуальної власності. Не можна вчити лише те, що по твоїй майбутній роботі, на мою думку, треба бути всебічно розвиненим.

На другому семестрі буде вже практика, часто вона оплачувана. Місце для неї може надати університет, а можна й знайти власноруч. Я спробую знайти самостійно, адже хочеться закріпитися, щоб на 3 курсі вже поєднувати навчання та роботу.

Викладачі – майстри своєї справи?

Однозначно так, кожен зі своїми методиками. Якщо ти хочеш писати наукову роботу, викладач допоможе з усім: де знайти інформацію, яка буде кращою, як її опрацювати, вони повністю занурюються з тобою у процес.

Коли на парах ти щось не розумієш, будуть пояснювати кожен раз по різному, щоб знайти до тебе індивідуальний підхід, або запропонують заняття після пар. Не менш важливо: тут не сварять за помилки, і якщо бачать потенціал – розвивають його у тобі.

Яким є студентське життя в Ягеллонському Університеті?

Так як той рік був дистанційним, тому студентське життя зараз відроджується. Кожен тиждень у нас присвячується якомусь факультету чи предмету, є дні культур. Нещодавно влаштувували вечірки.

Тут дуже сильно розвинене студентське самоврядування. Я до його складу не вхожу, лише інколи допомагаю своїм знайомим там. Ті, хто беруть в цьому участь несуть велику відповідальність, але разом з тим вони мають неабиякий вплив на все, що відбувається у виші. Наприклад, у січні під час нашого Різдва вже будуть пари, і самоврядування надіслало листа викладачам, щоб українцям не ставили “енки” за пропуски у цей період. Також вони зробили вихідний для всіх 2 листопада, хоча це мав бути робочий день. Сперечатися з ними може лише ректор, проте зазвичай він не оскаржує їх рішення.

Вже поступово відновлюються програми обміну, можна поїхати на семестр навчання в іншу країну. Проте банківська сфера значно краще розвинена в Україні, ніж в Європі, тому поки немає бажання скористатися цією можливістю

Чи відчувається 600-річна історія університету?

На цьому акцентується увага, проте коли ти навчаєшся у новому корпусі, то не відчуваєш цього. За старовинною й величною атмосферою варто йти у старі корпуси, там у нас проводять посвяту в студенти.

Чому варто вступати до Ягеллонського Університету?

Це престиж та знання разом. Тобі надають всі можливості для комфортної адаптації, якісні знання без захмарних фраз. У Польщі при влаштуванні на роботу, диплом Ягеллонського Університету дає хороші шанси для отримання посади.
Насправді, я вдячний UniverPL, що дали можливість вчитися за кордоном, адже вступ пройшов легко і навчанням я задоволений.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію