Фінанси студента в Польщі - Univer PL

Фінанси студента в Польщі

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Питання витрат є одним із найпопулярніших серед абітурієнтів та їх батьків. Адже, крім оплати за навчання, важливо розуміти, якими будуть витрати на житло, харчування, розваги та інше.

Для підготовки матеріалу ми збирали інформацію p відкритих джерел даних про ціни на послуги, а також провели опитування серед наших студентів. Їхні відповіді показали, наскільки суперечливим є питання “скільки ж грошей необхідно студенту в Польщі?”.

Є студенти, які мають майже безлімітний бюджет, а є ті, що максимально економлять. Хтось працює вже з першого семестру і не потребує допомоги від батьків, а комусь допомагають батьки. 

Нижче ми навели СЕРЕДНІ ціни в Польщі на послуги, якими користуються студенти, і згідно цих даних можна зрозуміти, скільки становитимуть середні витрати.

Проживання

Ціна на проживання у гуртожитку залежать від типу власності. Приватний гуртожиток буде мати більшу варіантивність кімнат: одномісні, двомісні, трьомісні і, разом з тим, різні умови проживання. Гуртожиток від університету коштує дешевше, ніж приватний, так як може не мати такого вибору кімнат та умов.

Вартість винаймання квартири залежить від міста, району, ремонту і, звісно, кількості кімнат.

Харчування

Стаття витрат на харчування також досить індивідуальна, адже все залежить від того, де харчуватися: в університетських їдальнях, кафе чи готувати вдома.

Закупи в супермаркеті будуть коштувати 300-1000 злотих за місяць.

Ціни в кафе наступні: піца 25-40 зл, паста 25-40 зл, салат 22-35 зл. Загалом, похід до ресторану/кафе/пабу буде коштувати від 40 злотих за особу.

Комплексний гарячий обід в університетській їдальні становить 15-18 злотих.

Транспорт

Майже кожне місто має систему проїзних квитків. Детально про це, ви можете прочитати у нашій статті про студентський проїзний у Польщі.

Для прикладу, у Варшаві одноразовий проїзд у громадському транспорті на 75 хвилин з можливістю пересадки коштує 4,40 злотих. А для студента зі студентським квитком вартість на 50% дешевша.

Проїзний квиток на 30 днів у міській зоні коштує 110 злотих, для студентів 55 злотих. На 90 днів у міській зоні 280 злотих, для студентів 140 злотих.

Оренда самокату в Польщі 8-10 злотих за 10 хвилин.

Мобільний зв’язок та Інтернет

Деякі польські гуртожитки мають Wi-Fi, вартість якого вже включена у вартість оренди. Мобільний зв’язок: тариф з безлімітним інтернетом 35 злотих. До тарифу, за окремі кошти, також можна підключити телебачення.

Медичне страхування

Система медичного страхування для українців нова, але в Польщі це дуже зручно та практично. Детально про це можна прочитати тут.

Страхування від NFZ коштує 55,80 злотих у місяць.

Розваги та інші послуги

Вартість абонементу в спортзал 70-120 зл/місяць. Квиток до кінотеатру 14-20 зл/сеанс. Відвідування басейну 10-20 злза 1,5 години, а ковзанки 15-20 зл/година (з ковзанами). Вхід у нічний клуб 10-15 злотих (або безкоштовно).

Похід до салону на манікюр коштує, в середньому, 50-100 зл, а послуги перукаря від 30 злотих.

Сподіваємося, наша стаття зможе вам допомогти з прогнозуванням витрат у Польщі. Більше цікавої інформації про аспекти життя в Польщі читайте на нашому блозі 🙂

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію