Чому рівень польської мови – важливий при вступі? - Univer PL

Чому рівень польської мови – важливий при вступі?

Вивчення польської мови
Проголосуйте!
2 / 3

Комфортне життя та навчання у новій країні – неможливе без володіння мовою. Адже комунікація наявна всюди: від простих покупок у магазинах до дискусій на лекціях. Саме тому чим вищий рівень мови у вас буде – тим швидше мине процес адаптації.

Які рівні мови є, та які вимагають університети?

Українці вивчають польську мову, як іноземну. Тому вона, як і інші мови, має декілька рівнів, що поділяються на підрівні. Це: A1, A2, B1, B2, C1 та C2:

  • А1 (Elementary, Beginner) – найпростіший, коли можна сформулювати прості речення та розуміти звичні фрази на слух;
  • А2 (Pre-Intermediate) – тут вже наявні більш широкі знання. Якщо абітурієнт на цьому етапі докладає максимум зусиль, то він зможе непогано розмовляти польською мовою. Однак, цього рівня недостатньо, щоб офіційно працювати або навчатись у Польщі;
  • В1 (Intermediate) – середній рівень, вміння підтримати розмову як на побутову, так і на професійну тему;
  • В2 (Upper-Intermediate) – високий рівень знання мови, з яким людина може вільно спілкуватись на різні теми із носіями мови;
  • С1 та С2 (Advanced) – рівні досконалого або ж вільного володіння мовою.

Для вступу до польського вишу необхідно мати рівень В1 або В2, це кожен ВНЗ вирішує самостійно.

В1 – з цим рівнем студент може вільно говорити не лише на побутові, але і професійні теми, брати участь у дискусіях, обгрунтовувати свою думку або наводити факти. З рівнем B1 людина може говорити про політику або на суспільні теми.

В2 — це високий рівень знання мови, з яким людина може вільно спілкуватись на різні теми із носіями мови, вживати фразеологізми та різноманітні приказки. Також, з цим рівнем людина здатна розуміти зміст складних текстів, спонтанно підтримувати розмови, тощо.

Варто зазначити, якщо студент володіє польською досконало, має рівень С1-С2, то у державних університетах Польщі можна навчатися безкоштовно.

Як подолати мовний бар’єр ще до приїзду в Польщу?

Можна ідеально знати граматику, але на практиці боятися говорити. Щоб такого не сталося у майбутньому — вчитися розмовляти польською потрібно відразу. Спочатку формулювати прості думки, і щоразу розвивати їх. 

З ким розмовляти? Шукайте однодумців, хто так само вчить польську і домовляйтеся про онлайн-зустрічі, ще в цій справі допоможуть соціальні мережі Busuu та InterPals Penpals.

Чому важливо знати мову на тому рівні, який необхідний при вступі?

По-перше, знання мови – це безпосередня умова вступу. Адже з першого дня навчання ви маєте вести активну роботу на парах. Без мови – це неможливо. Тому рівень знань перевіряють на співбесідах представники вишів, або ж абітурієнту треба мати сертифікат від мовних шкіл чи державних комісій.

По-друге, комунікація. Спілкування з одногрупниками, сусідами в гуртожитку, нові знайомства в місті – для всього цього важливо не боятися говорити та вміти вільно формувати думку. І, найважливіше, комунікація в державних установах чи з керівництвом гуртожитку. Адже, як без мови отримати потрібні документи в адміністрації, чи пояснити коменданту, що сталося? 

По-третє, високий рівень мови – це ваша впевненість. Можна не турбуватися, що ви не зрозумієте викладача, чи не зможете висловити думку. Мова – це впевненість, що навчання відразу розпочнеться успішно, що мовний бар’єр ви здолаєте якомога швидше, що адаптація буде легкою та комфортною.

Польська мова – легка для українців. Але не варто сподіватися, що її можна вивчити в останній момент, процес вивчення варто починати заздалегідь. Окрім цього, досягнувши певного рівня – не можна зупинятися в жодному разі. Лексику, граматику потрібно завжди удосконалювати, завжди практикувати, щоб знання не втрчали своєї актуальності.

 

Тому не гайте часу, та вже записуйтесь на курси вивчення польської мови. На наших курсах ви знайдете багато однодумців та отримаєте потужну підтримку від професійних викладачів-філологів.

Високий рівень мови – успішне навчання в Польщі!

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію