Адаптація у новій країні - Univer PL

Адаптація у новій країні

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Приїзд на навчання до іншої країни – один із кращих варіантів для адаптації за кордоном. Під час студентства не стоять питання про пошук роботи чи квартири – перші роки можна жити у гуртожитку і спокійно опановувати нову спеціальність. Але не дивлячись на це, культурний шок може очікувати кожного. 

Преадаптація

Період адаптації можна почати ще вдома. Після того, як ви обрали країну для отримання освіти – починайте дізнаватися про неї абсолютно все: культура, свята, традиції, події і головне – мова. Адже більшість корисної, “внутрішньої” інформації буде саме на державній мові. Слухайте місцеві новини або відомих/медійних людей для максимального занурення у життя обраної країни. Так з’являється розуміння того, що на вас чекає.

Якщо ви не знаєте, як пройде зміна місця проживання, прихопіть з дому речі, які мають велику цінність (ми не про матеріальне, якщо що). Нехай це не предмети першої необхідності, але вони будуть створювати комфортну і знайому вам атмосферу.

Як бути після переїзду?

Рекомендуємо знайти земляків. У випадку навчання в Польщі, це зробити дуже просто: зараз там навчається приблизно 35 тисяч українців. Разом вам буде значно легше адаптуватися, так як ви будете підтримувати один одного у цій справі.

Ось перелік посилань на сторінки в Інстаграмі, де можна знайти земляків і просто дізнатися новини твого міста:

Варто проводити вільний час із користю. Дізнавайтеся, які активності пропонує ваш університет. На різноманітних гуртках ви не лише розвинете свої навички, а й знайдете нових друзів: як іноземних студентів, так і місцевих жителів. Ви маєте використовувати кожен день на 100% і зробити процес адаптації – можливістю для розвитку.

Просити допомогу та запитувати – це нормально. Іноді, живучи у своїй країні можна не знати, як викликати певну службу додому. То що казати за життя за кордоном? У Європі добре ставляться до іноземців, радо допомагають і підказують. Якщо ви відчуваєте, що ваш моральний стан погіршується – в польських університетах є організації, які надають безкоштовну психологічну консультацію.

Бути представником своєї культури – класно

Адаптація зміна національності. Зазвичай люди хочуть відразу стати “своїми” у нових спільнотах або повністю асимілюватися у державі. Та чи правильно це?

По-перше, комунікабельність та хороша освіта – це значно важливіші якості для успішної кар’єри за кордоном, аніж розмови без акценту чи знання всіх місцевих прикмет. Багато великих міст (Нью-Йорк, Берлін) вже не уявити без кварталів, де проживають люди інших національностей. 

По-друге, більш ресурсно вкладати свої сили та час на досягнення цілей, аніж на спроби відповідати ідеалам іншої культури.

Відчувати себе вдома у іншій країні, але при цьому пам’ятати хто ти Є – ось приклад успішної адаптації.

Пам’ятайте, чому ви обрали навчання за кордоном

Ностальгія за рідним містом приходить несподівано, і може поглинути ваш хороший настрій. Тут важливо розуміти, що це не привід днями й ночами сумувати за домом. Згадайте, заради чого ви вступили на навчання до іншої країни?

  1. Навчання націлене на практику. Закордонні виші надають всі необхідні ресурси: новітні лабораторії, доступ до світових бібліотек, викладачів-практиків, обов’язкові стажування в компаніях. При вашому бажанні – це все надає необмежені можливості для майбутнього працевлаштування;
  2. Мультикультурність та розширення кругозору. По закінченню навчання можна говорити на двох, а то й трьох іноземних мовах. Після спілкування зі студентами з різних куточків світу, ви будете знати про особливості світових культур. До того ж, в інших державах у вас будуть друзі, до яких можна буде приїхати в гості;
  3. Перспектива залишитися у країні навчання. У Європі зараз відбувається старіння населення, тому молоді амбітні спеціалісти потрібні завжди. Багато де проводиться відкрита міграційна політика, щоб залишитися на постійне проживання було простіше;

Для успішної адаптації кожному потрібен час, і це нормально. Головне не боятися робити помилки і йти на зустріч новому. В будь-якому випадку, освіта за кордоном надасть важливий досвід та знання, які будуть слугувати вам усе життя.

 

Щоб дізнатися більше про вступ до ВНЗ Польщі – заповніть анкету абітурієнта і наші менеджери оперативно вас проконсультують!

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію