Як працює міський прокат велосипедів у Польщі? - Univer PL

Як працює міський прокат велосипедів у Польщі?

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

З настанням тепліших та сонячних днів виникає бажання більше часу проводити на свіжому повітрі, прогулюватись в парку чи їздити на велосипеді.

Доїхати від студентського гуртожитка до університету на ровері (звісно, якщо необхідно подолати не два-три кроки від академіка до корпусу на лекції)?

Так, це гарна ідея, коли ти у Польщі. Процес навіть не вимагає купівлі самого транспортного засобу. Адже тут діють  міські прокати велосипедів – популярний у Європі вид індивідуального транспортного засобу, що забезпечує мобільність для місцевих жителів. Та й в польських містах активно підтримується і заохочується користування велосипедами в цілому, ще й постійно  розвиваються умови міст для цього, що дозволяє активно юзати  цей вид транспорту. 

Сучасна велосипедна інфраструктура, приміром, Амстердама, давно налагоджена, і нею користується величезна кількість мешканців. Недаремно, міста таких країн, як Данія (Копенгаген) чи Нідерланди (Амстердам, Утрехт), завжди на перших щаблях рейтингів, в яких досліджуються показники загальних умов для велосипедного руху, а також, заохочення використання велосипеда як здорового, екологічного виду транспорту. А за даними  іншого дослідженя, до п’ятірки кращих додаються ще й Німеччина (Мюнстер) та Бельгія (Антверпен).   І хоча велосипедній інфраструктурі польських міст ще далеко до рівня північно-європейських країн, з кожним роком застосування цього виду транспорту набуває популярності.

Як влаштована система міського велошерингу у Польщі? На території країни діють декілька операторів, що надають послугу з міського велопрокату. Щоб скористатися пропозицією взяти на прокат ровер, необхідно зареєструватися  у відповідному мобільному застосунку оператора, який діє в конкретному місті Польщі. Варто взяти до уваги, що у кожного оператора, який надає такі послуги, своя аппка. В різних польських містах функціонують різні оператори, відповідно, правила користування послугами теж відрізняються, хоча подібні між собою. Можуть відрізнятися тарифи та часові проміжки для користування велосипедами. Деякі оператори мають пропозиції як звичайних міських моделей роверів, так і електровелосипедів.

Міський велопрокат – це не стільки туризм і відпочинок, скільки доповнення до транспортної системи міст, оскільки, станції прокату часто знаходяться в безпосередній близькості від станцій метро чи зупинок автобусів або ж трамваїв, що забезпечує логічний зв’язок із мережею громадського транспорту. 

Варшава

Тут діє оператор Veturilo-Nextbike. Сезон 2023 року триває з 1 березня по 30 листопада.

Правила користування з нового сезону дещо змінені, в порівнянні з попереднім, тож, кожна станція буде чітко позначена інформаційним стовпчиком, наклейкою з правилами використання кількома мовами. Вона дозволить з першого погляду відрізнити стійки Veturilo від інших. Це важливо, оскільки з цього року станції Veturilo матимуть вигляд стандартних велопарковок у формі перевернутої “U”. Блокування велосипеда відбувається системою “O-Lock”, яка вбудована у заднє колесо кожного велосипеда, та GPS-приймач. 

Орендувати велосипед можна за допомогою мобільного застосунку Veturilo двома способами:

  • відсканувавши QR-код обраного велосипеда
  • натиснувши в застосунку “Оренда велосипеда” та ввівши його номер

Щоб завершити поїздку, необхідно закрити “O-Lock” і все. Оплата проводиться онлайн у мобільному застосунку.

Оператор діє також, у Любліні та Вроцлаві.

Краків

Навесні у Кракові має запрацювати LajkBike – новий міський велопрокат, що буде діяти за дещо іншими принципами, ніж у Варшаві. Велопрокат запропонує велосипеди в довгострокову оренду. Це означає, що техніку можна буде брати додому мінімум на місяць, а максимум на три. Ідея полягає в тому, щоб дати мешканцям Кракова можливість випробувати велосипед як засіб пересування по місту на щоденному маршруті. Zarząd Transportu Publicznego Кракова має розглянути та прийняти тарифи і правила користування, після чого, LajkBike запрацює (приблизно з квітня).

Щецин

З минулого року в місті працює міський прокат велосипедів BikeS. Система користування подібна до варшавської, тобто необхідно встановити відповідний мобільний застосунок (в цьому випадку це Roovee), що доступний для завантаження, зайшовши на інтернет-сторінку оператора. На карті програми можна знайти найближчі велосипеди та забронювати один із них. За допомогою застосунку необхідно відсканувати QR-код, що розміщений на велосипеді. Припаркувати велосипед варто на парковці або в іншому місці так, щоб не перешкоджати руху іншим. Блокування в програмі завершує час прокату. Оплата проводиться онлайн у застосунку.

“Життя – як водіння велосипеда. Щоб зберегти рівновагу, ти повинен рухатися”, – Альберт Ейнштейн.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію