Вступ після 9-го класу: що варто знати - Univer PL

Вступ після 9-го класу: що варто знати

Вступ
Проголосуйте!
0 / 0

Навчання в Польщі після 9 класу — це впевнений старт для успішного майбутнього. Адже після закінчення польського технікуму, випускник може вже працювати за спеціальністю в країнах ЄС.

Зараз ми розповімо про деталі середньої та технічної освіти в Польщі, які вона має переваги та як вступити українському школяру.

Де навчатися: в Ліцеї чи Технікумі?

Ліцей — це, простіше кажучи, продовження навчання в школі. У ліцею може бути певна спеціалізація: іноземні мови, точні науки та інше. Учень вивчає загальноосвітні предмети, і посилено — спеціалізовані. Освіта здобувається протягом 4 років. Навчання у державних ліцеях Польщі є безкоштовним і лише у деяких приватних — платним. Після завершення навчання у ліцеї випускник отримує європейський атестат, що дозволяє вступати не лише до Польщі, а й до вищих навчальних закладів Європи.

Технікум – це заклад середньої спеціальної освіти, після закінчення якого випускник вже може працювати у країнах ЄС, так як матиме професію. Навчання триває 5 років, і є безкоштовним як у державних технікумах, так і в деяких приватних. Також, у такому навчальному закладі учні можуть отримувати стипендії та їздити за кордон на практику. А ще обов’язковим є вивчення двох іноземних мов. Це чудовий варіант для тих, хто визначився з майбутньою професією.

Особливості навчання

Польські ліцеї та технікуми обладнані всім необхідним для ефективного навчання. Керівництво закладів слідкує за умовами, а також модернізує матеріально-дидактичну базу, практично, кожного року.

Компанія UniverPL співпрацює з ліцеєм-технікумом “Аванс” в місті Кельце та ліцеєм-технікумом у Кіянах.

Ліцей-технікум «Аванс» дає можливість здобувати як загальноосвітню, так і професійну освіту. Заклад пропонує програми, завдяки яким учні можуть практикуватись у різних закордонних навчальних закладах. Також у «Авансі» є багато різноманітних безкоштовних курсів. 

Навчання в “Авансі” відбувається у комфортних умовах, аудиторії просторі та обладнані технічними засобами. Учні ліцею можуть вільно користуватися студіями, лабораторіями, навчальними майстернями, кабінетами для професійного опанування конкретної дисципліни.

Комплекс Сільськогосподарських шкіл у Кіянах — один із державних закладів середньої та професійної освіти в Польщі, навчання в якому безкоштовне. Знаходиться в 19 кмвід Любліна. 

Загальноосвітній ліцей має лінгвістичний напрям, термін навчання – 4 роки, після завершення є можливість продовжити освіту в університеті. У Технікумі можна вивчати такі спеціальності: Інформатика; Готельний бізнес; Агробізнес; Механізація сільського господарства і агротехніка; Ландшафтний дизайн.

Вивчення іноземних мов проводиться як в ліцеї, так і в технікумі. У школі наявні умови для занять різними видами спорту, є своя конюшня. Щороку проводяться різні конкурси та концерти для розвитку учнівської самодіяльності.

Проживання

Більшість польських ліцеїв та технікумів надають для своїх учнів гуртожитки, які знаходяться поруч з навчальним закладом. Польське законодавство встановлює вимоги до житла для неповнолітніх, тому всі гуртожитки є комфортабельними з трьохразовим харчуванням. Також учні мають дорослих опікунів, які за них відповідають. До них можна звернутися за допомогою, а батьки завжди знають, як живе та вчиться їхня дитина.

Вартість гуртожитків залежить від умов проживання.

Вартість навчання у Польщі після 9-го класу

Навчання у багатьох польських ліцеях і технікумах є безкоштовним.

Однак, є додаткові витрати такі, як оплата за гуртожиток, харчування, медичне страхування, підручники, тощо.

Переваги навчання після 9-го класу

Вступ без іспитів. Українцям не потрібно складати вступні іспити до ліцеїв чи технікумів Польщі. Як виняток, може бути співбесіда на знання польської мови. Проте сильно хвилюватися на варто, так як з початком навчання будуть організовані курси польської мови.

Опіка вихователя. Наявність опікуна – це обов’язкова умова навчання. Тому батьки можуть бути спокійними за проживання та навчання дитини.

Європейський сертифікат про середню освіту. Польський атестат визнається у всіх країнах Європейського Союзу, що дає можливість вільного вступу до багатьох університетів.

Умови вступу

Вступати можуть як поляки, так й українці. Для цього потрібно мати свідоцтво про отримання середньої загальної освіти і знати польську мову на рівні A2-B1.

Заяву на вступ необхідно надіслати з 1-го жовтня до 1-го серпня в електронному, або в паперовому форматі. Навчання розпочинається з першого вересня. 

Для того, аби вступити до польського технікуму або ліцею, необхідно подати такі документи:

  • свідоцтво про отримання загальної базової середньої освіти;
  • сертифікат, що підтверджує рівень знання польської мови;
  • фото;
  • свідоцтво про народження; 
  • копії документів батьків; 
  • заява від батьків про те, що вони дозволяють виїжджати неповнолітній дитині закордон;
  • медична довідка; 

 

Отримайте консультацію, щоб дізнатися більше інформації про вступну кампанію після 9-го класу.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію