ТОП-5 популярних напрямків навчання 2023 року - Univer PL

ТОП-5 популярних напрямків навчання 2023 року

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
1 / 5

Українсько-Польський Центр Освіти UniverPL вже багато років допомагає українським абітурієнтам вступати до польських ВНЗ. За даними нашої компанії, можна виділити декілька напрямків навчання, що є популярними серед вступників. 

ІТ

Напрямок ІТ  завжди користується популярністю, адже фахівці ІТ-сфери можуть бути дуже різними. За ІТ-галуззю майбутнє, якщо так можна висловитися. І помилково думати, що це лише розробники  сайтів. Над великими проєктами в ІТ-компаніях, зазвичай, працює ціла команда, кожен з учасників якої відповідає за свою частину спільного проєкту. Кожен IT-продукт завжди унікальний, а з новим і незвичним працювати цікавіше. Тож, обираючи напрямок навчання Інформаційних Технологій, можна розраховувати в майбутньому на опанування професій: 

  • JavaScript Developer – програміст, що розробляє  інтерфейси (сторінки вебсайтів, мобільних застосунків), тобто все, з чим взаємодіє користувач, відкриваючи мобільний чи інтернет-ресурс. Такий фахівець має володіти знаннями не лише програмування JavaScript, а й знати мову розмітки HTML та стилів CSS, розумітися на програмі  Figma, в якій колеги створюють дизайн сайту чи застосунку.
  • Java Developer – програміст, який задіяний в розробці саме спеціальних програм для ПК чи інших цифрових пристроїв.  Має знати не лише мову програмування, а й підхід до програмування, системи керування базами даних.
  • QA-тестувальники – перевіряє функціональність та зручність програмного забезпечення, виявляє помилки, складає відповідні баг-звіти для розробників.
  • UI/UX  Designer – дизайнер візуального оформлення інтерфейсів веб ресурсів, мобільних застосунків (UI-частина, тобто User Interface), що продумує дії користувачів  (UX-частина, тобто User Experience). Співпрацюює в тісному контакті з розробником.
  • Фахівці з кібербезпеки – їх робота полягає в забезпеченні безперебійного функціонування засобів програмного захисту інформації підприємства, налагодження та підтримці роботи апаратної частини – кажучи простою мовою, вони повинні добре розбиратися в пристроях і роботі комп’ютерів та комп’ютерних мереж. Також, кожен фахівець повинен вміти писати власне програмне забезпечення, специфічне для даної конкретної організації, а в разі потреби, і створити антивірус.

Звичайно, на цьому перелік не закінчується, адже у процесі створення цифрових ресурсів, програм, задіяні й інші фахівці, приміром, product-менеджери, project-менеджери, копірайтери, які не є прямими  фахівцями ІТ-галузі, але, ведучи проєкти, мають розумітися на  роботі колег.

Міжнародні відносини

Студенти напрямку Міжнародні відносини завжди були впевнені, що матимуть престижну та актуальну професію. Так і є в дійсності. Адже дисципліни, що вивчають під час навчання розкривають вміння та грані майбутнього міжнародника з багатьох сторін. Це і навички вести перемовини, і обізнаність в економічній та політичній ситуації багатьох країн світу, і аналітичні здібності, що базуються на критичному мисленні, і досконале володіння, щонайменше двома іноземними мовами, насамперед англійською, яка вважається міжнародною, адже на Міжнародних відносинах вивченню іноземної мови приділяється левова частка часу протягом усіх років навчання.

Отримавши диплом фахівця з Міжнародних відносин, можна знайти себе, приміром,  на посадах:

  • в дипломатичних структурах
  • аналітиків в державних чи міжнародних організаціях 
  • фахівців в комерційних міжнародних компаніях
  • перекладачів
  • ПР-служб
  • політичних чи економічних радників
  • журналістів в напрямку міжнародної політики

Логістика

Фахівець з логістики це не лише про вантажоперевезення, що перше спадає на думку вступникам, коли бачать в переліку напрямків навчання в університеті таку спеціальність. Логістика спрямована на організацію спільної діяльності різних підрозділів підприємств щодо оптимізації  процесів постачання, транспортування, складування товарів. При цьому фахівці з логістики мають володіти знаннями для оптимізації витрат цих процесів. Також, враховуючи глобальні питання (передбачуване середовище чи невизначені часи, як от зараз в сьогоденні) в логістиці вимагають  застосування  різних технологій ланцюгів поставок, щоб бути гнучким та оперативним на ринку. Тож, на напрямку Логістики розвивають й аналітичні компетенції для управління ланцюгами поставок. 

Логістика тісно пов’язана практично з усіма сферами економіки і розвивається стрімкими темпами, що свідчить про стабільну потребу в таких фахівцях і дає можливість пошуку високооплачуваної роботи після закінчення навчання. 

Графіка та дизайн

Графіка та дизайн – один з топових напрямків сучасної  творчої молоді. Адже графічні дизайнери створюють візуальні рішення практично для всього, що бачить споживач. Графічний дизайн – це процес спілкування з цільовою аудиторією за допомогою малюнків, графіки, ілюстрацій, типографічних зображень. Такі сфери, як маркетинг та медіа мають постійну потребу у фахівцях, здатних створювати та доносити ідеї до великої кількості споживачів товарів і послуг, використовуючи колір, текстуру і форму. Дизайнери планують, аналізують та створюють візуальні представлення ідей або рішень проблем. І  саме професія графічного дизайнера вимагає бути в постійному тонусі та на кілька кроків попереду, щоб передбачати, що буде наступною “великою ідеєю” в маркетингу та дизайні.  Саме за такі вміння цінуються фахівці з графіки та дизайну у великих міжнародних креативних агенціях, що працюють з відомими брендами.

Менеджмент

Менеджмент – напрямок навчання, який обирають вступники, які очікують, що в майбутній професії знайдуть задоволення від управління процесами чи ресурсами у веденні проєктів та бізнесів. Це щоденна взаємодія з людьми. Адже знаходження правильних підходів до керування  співробітниками відображається  на їх продуктивності, що відіграє важливу роль  у досягненні  цілей організації. Успішні менеджери, насамперед, повинні  постійно розвивати власні soft skills,  вміти ставити цілі та дедлайни, делегувати задачі, бути лідерами, психологами. 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію