Sylwester – Новий Рік у Польщі - Univer PL

Sylwester – Новий Рік у Польщі

Життя в Польщі
Проголосуйте!
2 / 3

Головне свято у Польщі, й у більшості країн Європи – це Різдво. Проте, наскільки сильно святкування Нового року відрізняється в Україні та Польщі?

Чому ніч з 31 грудня на 1 січня називають саме Sylwester?

У легенді поєднуються історичні та біблійні факти. Папа Сильвестр I позбавив світ від старозавітного змія Левіафана. 31 грудня – день святого Сильвестра та день поминання Сильвестра I. Але, згідно з пророцтвом, у день настання 1000-го року чудовисько мало повстати та знищити світ. На щастя, очікуваний кінець світу не настав, і новорічна ніч стала святом, яка так і залишилася в історії – Сильвестром.

Традиції святкування

Новий рік у Польщі зустрічають не тільки у колі сім’ї, а найчастіше з друзями у веселій компанії. Це свято так і не стало «сімейним». Сильвестер більшість святкує у клубах, на Сильвестрових балах (Bal Sylwestrowy), у центрі міста. Кожна дівчина намагається бути найкрасивішою, у найбільш блискучому вбранні, щоб усі були в захваті від її зовнішнього вигляду. На Новий рік не готують особливі традиційні страви, натомість на столі обов’язково повинно бути шампанське.

Ще одна цікавинка. Якщо українці звикли зранку 1 січня знаходити подарунки під ялинкою, то у Польщі на Новий рік подарунки ніхто не отримує. Всі все дарують на Різдво або на Миколая (6 грудня). А 1 січня – звичайний день, ніхто не йде в гості до друзів, щоб продовжити зустрічати Новий рік.

Традицій, пов’язаних з Новим роком у Польщі не багато, але є схожі приказки до наших:

«Nowy rok jaki, cały rok taki» – Як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію