Що таке “Зерувка” і чи потрібна вона абітурієнтам? - Univer PL

Що таке “Зерувка” і чи потрібна вона абітурієнтам?

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Zerówka – зерувка, rok zerowy – зеровий/нульовий рік, kurs przygotowawczy – підготовчі курси — кожну з таких назв можна зустріти в польському освітньому просторі. Проте сенс один: Зерувка — це спеціальний підготовчий курс для майбутнього навчання в університетах Польщі, який триває від 6 місяців до 1 року.

Для чого потрібен нульовий рік?

Навчання у новій країні завжди передбачає період адаптації: як мовної, так і культурної. Не у всіх студентів цей процес проходить швидко, так як переорієнтуватися на розмови іншою мовою та звикнути до звичаїв нової культури буває непросто.

Чи, наприклад, абітурієнт обрав для себе спеціальність лікаря, інженера, біотехнолога. Всі ці напрямки мають досить складну термінологію. Якщо рівень польської мови невисокий, у навчанні можуть виникнути труднощі.

Може бути ситуація, що рішення про вступ було прийняте надто пізно, і втрачати рік через відсутність знань з польської мови непрактично.

Для всіх цих випадків буде влучним навчання на нульовому році, адже студент зможе за рік адаптуватися до життя у Польщі, опанувати польську мову на високому рівні та отримати базові знання для майбутньої професії.

Що входить в такий підготовчий курс?

Зерувка базується на інтенсивному вивченні польської мови: як з нуля, так і з будь-якого іншого рівня. Заняття польською проходять по буднях. Окрім основних предметів, студент вивчає історію Польщі, культуру, звичаї і, звісно, професійну термінологію та основи обраної спеціальності.

Навчання проходить на базі університету, тому ви фактично стаєте студентом, просто на нульовому курсі. Студент зерувки теж має студентський квиток, який дає змогу зекономити (до 50%) на користуванні громадським транспортом та відвідуванні різних культурних закладів.

Наприкінці підготовчого року складається іспит та видається сертифікат про закінчення, який зіграє суттєву роль при вступі.

Переваги зерувки

  1. Адаптаційний період у новій країні;
  2. Вільне володіння польською мовою. Якщо скласти іспит на підтвердження рівня С1, то в державному ВНЗ можна вчитися безкоштовно;
  3. Знання майбутньої термінології — полегшення на першому році навчання.

Недоліки зерувки

  1. Висока вартість: від 1000 євро і вище;
  2. Польську мову на достатній рівень можна опанувати за 6 місяців на онлайн курсах і закріпити знання на нашому літньому інтенсиві. Це вже дасть змогу адаптуватися до польського студентського життя та успішно вступити відразу на 1-й курс.
  3. Наявна не в кожному ВНЗ.

Наші університети-партнери, в яких є нульовий рік навчання

Краків: Ягеллонський Університет; Люблін: Люблінська Політехніка, Державний Університет імені Марії Кюрі-Склодовської; Вроцлав: Вроцлавська Політехніка; Варшава: Університет Лазарського, Гуманітарно-Суспільний Університет.

Чи варто вступати на зерувку?

Рішення про вступ на зерувку чи відразу на перший курс — кожен приймає самостійно, так як все залежить від умов, у яких перебуває студент на момент вступу.

Польща має близьку нам культуру, польська мова — не є важкою для вивчення. Саме тому студенти швидко адаптуються до життя у цій країні. 

Щоб дізнатися більше про вступ до Польщі та про зерувку — заповнюйте анкету абітурієнта або відразу телефонуйте до контакт-центру для консультації.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію