Що потрібно знати про екзамени в Польщі? - Univer PL

Про іспити та співбесіди на знання мови

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
5 / 5

Існує тема, яка часто цікавить багатьох студентів та абітурієнтів – це екзамени в Польщі. Щоб вам було легше зорієнтуватися, розглянемо основні особливості цього процесу. 

Перший екзамен може чекати на вас під час вступу до вищого навчального закладу. Вступ до Польщі обов’язково супроводжується перевіркою знань мови, залежно від того, яку мову навчання обрав абітурієнт.

Співбесіди чи іспити на знання мови

Якщо абітурієнт обрав польськомовне навчання, то його може чекати наступне:

  • Іспит на отримання державного сертифікату про володіння польською мовою на відповідному рівні. Іспит триває два дні, і включає: аудіювання, тест на розуміння тексту, граматика, письмова робота, усна перевірка знань (опис предмету, складання діалогу чи розмова на певну тему) та відповіді на запитання від комісії.
  • Іспит на отримання сертифікату від української мовної школи. Варто звернути увагу, що не всі, але деякі ВНЗ Польщі приймають сертифікати, які видають українські мовні школи. Сертифікат знання мови на відповідному рівні від “UniverPL” приймається вищими навчальними закладами з якими ми співпрацюємо.
  • Співбесіда із представником ВНЗ. Це найпоширеніша форма мовного іспиту, яка відбувається в онлайн-форматі. Представники університету, в першу чергу, хочуть познайомитися з вами і побачити як ви змотивовані до навчання. 
  • Тестування у ВНЗ. Деякі університети, які приймають студентів з українським мовним сертифікатом, організовують тест на володіння мовою вже після приїзду студента. Хвилюватись за складання тесту не варто. У випадку якщо тест буде не складено, у вас впродовж 1 семестру будуть обовʼязкові курси польської мови.

Після того, як вас “посвятили” у студенти, зовсім скоро настане період сесії. У цьому випадку теж слід розуміти, що на вас чекає. Тому проведемо невеликий екскурс:)

Відразу хочемо сказати, що на екзамени в Польщі виносяться не всі предмети. Зазвичай це обмежується конкретними профільними дисциплінами. 

Усні екзамени 

Такого роду екзамен – це типова практика на філологічних напрямках. Тут перевіряється не лише теоретична база, але й оцінюється правильна вимова студента, розуміння перекладу та навички спілкування.

Письмові екзамени

Найпоширенішим типом є письмові екзамени. Студенти збираються в аудиторіях, де розв’язують завдання, пов’язані з конкретним предметом. Перед вами може бути поставлена задача від тестів з вибором однієї правильної відповіді до написання есе.

Практичні екзамени 

У сфері інформаційних технологій та програмування важливим є практичний аспект знань. Тому екзамени для студентів, які обирають напрямки що пов’язані з комп’ютерними науками, можуть включати практичні завдання, які вирішуються за допомогою десктопа. 

Будьте готовими до різних форм та видів тестувань, адже вони можуть зустрітися на вашому студентському шляху. Бажаємо вам успіхів у навчанні та легких екзаменів! 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію