Що обрати: які напрямки навчання обирають українські та польські студенти? - Univer PL

Що обрати: які напрямки навчання обирають українські та польські студенти?

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Перед кожною людиною у певний період життя постає нелегке завдання: визначитися, ким бути? Вибір професії – відповідальний крок у житті. Для прийняття правильного рішення необхідно враховувати ряд факторів – власні бажання, здібності, психологічні особливості та можливості, не слід забувати й про потреби ринку праці.

Для цього існує так звана «формула» вибору професії: «хочу – можу – треба».

  • «Хочу» – це те, що Вас зацікавлює у професії.
  • «Можу» – це Ваші здібності, можливості, стан здоров’я, що потрібні для обраної професії.
  • «Треба» – попит на обрану професію на місцевому та міжнародному ринку праці.

Проаналізуйте за цією формулою професію, яка Вам завжди приходить на думку, коли Ви замислюєтесь про своє майбутнє. Чи відповідає вона всім трьом критеріям?

При вступі до польського ВНЗ у більшості українських абітурієнтів також постає питання про вибір напрямку навчання, адже це в подальшому може вплинути на все майбутнє.

Соціальне опитування українських абітурієнтів

Протягом тривалого часу компанія UniverPL проводила опитування в офіційних групах. В опитуванні взяло участь близько 3000 абітурієнтів, студентів та їхніх батьків. Лідером в цьому рейтингу вже кілька років поспіль є напрямок «Міжнародні відносини». За словами абітурієнтів, які обирають такий напрямок, вони бачать себе в майбутньому працівниками міжнародних компаній, а дехто навіть працівником посольства. На другому місці в рейтингу – «Туризм та Готельно-ресторанний бізнес» – напрямок, що є дійсно досить актуальним, розвиненим  та поширеним у сучасній Європі та Світі. Обираючи той чи інший напрямок, пов’язаний з міжнародною сферою, студенти з України мають деяку перевагу перед поляками чи іншими громадянами ЄС: вони знають більше іноземних мов (українська, російська, польська, можливо англійська, німецька, французька, іспанська чи інша мова). Наступні місця в рейтингу займають напрямки «Інформатика», «Менеджмент та управління».

Перспективні спеціальності у Польщі на сьогодні

Одним з критерії, які визначають перспективність професії, є затребуваність на ринку праці. Згідно польського рейтингу WPROST, який був складений на основі опитування на тему найбільш популярних напрямків навчання, в якому брала участь велика кількість роботодавців Польщі. Виявляється, вимоги роботодавців Польщі суттєво відрізняється від того вибору, яким керуються абітурієнти з України. Розглянемо особливості трьох найбільш затребуваних професій, на думку роботодавців Польщі.

  1. Згідно з опитуванням, найперспективнішим напрямком вважається «Менеджмент та маркетинг», який надає комплекс знань в області маркетингу, фінансів, менеджменту організацій. Ці знання необхідні для належного управління і державними, і приватними підприємствами. Випускники даної спеціальності підготовлені як до відкриття та ведення власної фірми, так і займати менеджерські і штабні посади.
  2. Друге місце в рейтингу посідає напрямок «Економіка». Посада фахівця-економіста займає вагоме місце в структурі всіх підприємств малого, середнього та великого бізнесу, організацій чи установ, які можуть існувати в економічній системі держави. Знаючи сильні і слабкі сторони свого підприємства, установи, економіст може запропонувати найефективнішу стратегію розвитку.
  3. Не менш затребуваними на польському ринку праці є спеціалісти з машинобудування. Випускник напрямку «Механіка та будова машин» володіє знаннями будівництва, виготовлення і експлуатації сучасної техніки та устаткування. Ці знання дозволяють реалізувати себе в сучасній компанії машинобудування, в інших галузях промислового виробництва та послуг в області проектування.

Сучасний етап розвитку суспільства характеризується зростаючою роллю інформаційних технологій. Затребуваність спеціалістів з інформаційних технологій та телекомунікацій постійно зростає, адже сьогодні інформаційні технології впроваджуються чи не на всіх підприємствах, організаціях та установах світу. Спеціаліст інформаційних технологій може реалізувати себе в ІТ-компаніях, проектних установах, підготовчих навчальних закладах, науково-дослідних організаціях. Сьогодні Польща стрімко розвивається, що підтверджує велике число стартапів – новостворених компаній, що будують свій бізнес на основі інновацій або інноваційних технологій.

Отже, обравши для себе майбутню професію, необхідно проявляти наполегливість в реалізації професійного наміру та прагнути досконало оволодіти спеціальністю.

Якщо Ви ще вагаєтеся із вибором напрямку чи спеціальності, менеджери Українсько-Польського Центру Освіти «UniverPL» допоможуть Вам, надавши безкоштовну консультацію. Ми підберемо Вам не лише університет та напрямок, але і гуртожиток чи місце в квартирі, а також забезпечимо інформаційну підтримку протягом першого року навчання.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію