Самостійне життя за кордоном. До чого готуватися? - Univer PL

Самостійне життя за кордоном. До чого готуватися?

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Переїзд, нова країна, друзі, емоції та знання – це те, чого очікують всі студенти від самостійного життя за кордоном. Проте, початок навчання у новому місці передбачає не лише новий етап, а ще й стрес та період адаптації.

Ми підготували для вас поради, які допоможуть швидше адаптуватися у новій країні і відчувати себе комфортно.

Організація побуту

Після проживання з батьками — життя у гуртожитку стане абсолютно новим досвідом та виходом із зони комфорту. 

Як тільки ви зайдете до своєї нової кімнати, необхідно буде придбати господарські дрібниці та засоби для прибирання, які можна купити разом з сусідами по кімнаті. 

Організуйте графік прибирання та розподіл інших побутових обов’язків. Крім того, бажано зробити невеликий запас продуктів, які довго зберігаються: крупи, цукор, сіль та ін.

Якщо ж ви проживатимете у квартирі – це є більш відповідальним, так як ви живете сам, і сам собі господар.

Важливо навчитися “прищеплювати” собі базові побутові навички, і вміти вирішувати не лише побутові, а ще і навчальні проблеми.

Розпоряджання фінансами

Вчіться рахувати гроші, особливо польською мовою.

Надважливий аспект самостійного життя — фінанси та планування бюджету. 

Перші місяці варто особливо уважно ставитися до витрат, щоб зрозуміти, скільки ви витрачаєте на: їжу, розваги, житло, одяг. Так з’явиться розуміння, чи вистачає вам коштів, чи є можливість їх відкласти, де потрібно зекономити і таке інше.

Зараз є безліч мобільних додатків, де зручно записувати свої доходи та витрати за категоріями, щоб ця справа не була важкою:

  • monefy;
  • money manager;
  • monobudget;
  • money lover та інші.

Концентрація на навчанні

Нове життя, нові друзі, нове місто та розваги – все це, звісно, чудово і неабияк цікаво для першокурсників. Проте інколи, ці моменти можуть добряче нашкодити навчанню в університеті.

З першого дня навчання потрібно привчити себе до систематичного виконання завдань. Згодом це стане звичкою. Завжди слідкуйте за дедлайнами, щоб не робити поспіхом усе в останню ніч, або ж взагалі не встигнути здати роботу.

Розваги у житті обов’язково будуть. Але головна ціль, за якою ви приїхали за кордон – це освіта. На початку навчального року важливо звикнути до розкладу, втягнутися та зарекомендувати себе сумлінним студентом.

Взаємодія з оточенням

Не бійтеся просити про допомогу, або ж запитувати, коли щось не зрозуміло. Це важливо пам’ятати всюди: в університеті, у гуртожитку, та і будь-де, де може виникнути проблемна ситуація. 

Одночасно з цим, самостійне життя – це самостійні рішення і вміння брати на себе необхідну відповідальність за все, на що ви можете вплинути.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію