Популярні професії в Польщі - Univer PL

Популярні професії в Польщі

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Динамічні зміни на ринках праці спостерігаються у більшості країн Заходу. Якщо на початку 2000-х відбувався розвиток приватного бізнесу, і популярністю користувалися економічні та юридичні спеціальності, то сьогодні увага на науці, цифрових технологіях та менеджменті. 

Під час вступу, абітурієнти стикаються з питанням вибору сучасної професії, яка буде не тільки цікава, а й стане базою для успішної кар’єри. Але водночас, із популярними спеціальностями для вступників, є й ті професії, які користуються в Польщі неабияким попитом. 

Тому під час вибору майбутнього фаху, варто звернути увагу на власні бажання, можливість розвитку та актуальність сфери.

Згідно з останніми дослідженнями, на польському ринку праці найчастіше пропонують роботу:

  • робочим (14%);
  • фахівцям зі сфери ІТ (13%);
  • сфери “Виробництво” (12%).
  • сфери “Маркетинг, реклама, PR” (9%);
  • сфери краси (7%).

ІТ-сектор

Програміст – одна з провідних професій сьогодення і буде залишатися такою в майбутньому. Для західних держав характерна відсутність кваліфікованих фахівців, які займаються розробкою мобільних додатків та програмного забезпечення для ПК.

Зарплата кваліфікованих програмістів, які працюють в технологіях C/C ++ і JAVA, становить 2300-2900 €. Розробники мобільних додатків отримують 1900-3200 €, програмісти середнього рівня – від 1300-1900 €, IT-бізнес-аналітики – 1800 €, системні адміністратори – близько 800 €. 

Також, зараз активно фінансується сфера штучного інтелекту, що призводить до небувалого попиту на фахівців у цій області. 

Логістика

Логісти щодня виконують великий об’єм роботи, організовуючи перевезення по всій планеті. До того ж, ця сфера стала ще більш популярною під час карантину. Тому попит на працівників щороку збільшується. Середня зарплата логіста, станом на 2021 рік складає – 1200 €.

Медицина

З кожним роком необхідність у медичних працівниках лише зростає. Нестача кваліфікованих фахівців давно відчутна у всіх галузях польської медицини, саме тому проблем із працевлаштуванням тут немає. Наприклад зарплата медичної сестри у Польщі у 5-6 разів вища за ту, яку пропонують в Україні. Також її розмір залежить від воєводства і обсягу роботи.

  • Медсестри заробляють ≈ 850 €;
  • Фармацевти ≈ 1200 €;
  • Лікарі – від 1100-1500 €;
  • Стоматологи – від 1500 €. 

Медики працюють у клініках з сучасним обладнанням, а робота є позмінною.

Сфера краси

Б’юті-сфера активно розвивається в Україні, чого не скажеш про Європу чи Америку. Спеціалісти з манікюру, зачісок, макіяжу та інших послуг краси користуються шаленим попитом на Заході. Наприклад, середня зарплата майстра нігтьового сервісу – 1000 €.

Дівчатам на замітку: ціни на послуги у великих містах Польщі:

  • Покриття гель-лаком – від 60-80 zł (12-17 €);
  • Гелеве нарощування нігтів – від 90-110 zł (19-24 €);
  • Нарощування вій (в залежності від об’єму) – від 110 zł (від 24 €);
  • Корекція та фарбування брів (хна) – від 40-50 zł (9-10 €);
  • Перманентний макіяж брів, губ – від 700-900 zł (150-195 €).

Виробничі сфери

Інженери-будівельники, інженери-електрики, інженери-слюсарі та технологи – всі робітничі спеціальності не втрачають актуальність і до сьогодні. Після вступу Польщі до ЄС, багато спеціалістів переїхали до Німеччини та Англії, тому в країні спостерігається дефіцит робочої сили в різних галузях виробництва. Середня зарплата від 1000 до 1500 €.

Тому, перш ніж обирати майбутню спеціальність – треба ознайомитися із попитом на ринку праці. Після закінчення навчання, буде просто знайти високооплачувану роботу.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію