Освітня система Польщі та її переваги - Univer PL

Освітня система Польщі та її переваги

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
1 / 5

Польща сьогодні — це розвинена європейська країна. Сюди на навчання щороку їдуть тисячі студентів не лише з України, а й з усього світу. Так як комфортне життя та висока якість освіти — це те, що треба для сучасного студента.

Освітня система

Система вищої освіти складається з трьох ступенів:

  1. Бакалавр: 3 роки, технічні напрями: 3,5 років;
  2. Магістр: 2 роки, технічні напрями: 1,5 років;
  3. Доктор наук.

Ступінь бакалавра вважається повною вищою освітою, тому диплом магістра не є обов’язковим.

Так як і всюди, у Польщі є дві форми власності університетів: державні та приватні. На відміну від поширеної думки, що державні університети кращі за приватні, у Польщі різниці в якості – немає. Приватні нічим не поступаються державним та можуть гідно  конкурувати. 

Непублічні виші мають сильний викладацький склад, потужну матеріально-технічну базу, і хоч там немає безкоштовних місць, зате є різноманітні пропозиції, стипендії та знижки на навчання.

Державні університети мають хорошу репутацію, однак якість навчального закладу не залежить від типу власності.

Важливою перевагою польських ВНЗ є те, що навчання є як польською, так і англійською мовами.

Переваги польськомовного навчання:

  • Більше напрямів та спеціальностей викладаються саме польською;
  • Доступна вартість;
  • Польську не важко вивчити для українця.

Переваги англомовного навчання:

  • Володіння англійською на академічному рівні після закінчення університету;
  • Відмінне знання англійської дозволяє вступити до університету будь-якої країни світу та знайти омріяну роботу.

Не менш важливо, що для вступу не потрібно складати іспити. 

Навчання в Польщі приваблює українців тим, що достатньо знання мови на рівні В1-В2. Далі, залежно від ВНЗ, треба або надати результати ЗНО, чи просто надіслати атестат. Співбесіди, як вступна кваліфікація також присутні, але вони не є важкими для проходження.

Болонський процес

Болонська конвенція — це угода щодо стандартизації підходів до організації навчального процесу в Європейському Союзі, проте участь у ній можуть брати не лише країни, що входять до ЄС.

Польща приєдналася до Болонського процесу в 1999 році, і до сьогодні займається впровадженням болонських норм і стандартів в освіті, науці і техніці. Завдяки зусиллям освітніх відомств вища освіта Польщі має одну з найголовніших переваг: дипломи польських ВНЗ визнаються у всіх країнах Європи і в більшості країн світу.

Система освіти функціонує відповідно до норм загальноєвропейської схеми (ECTS) і відповідає Міжнародним нормам класифікації освіти (ISCED).

Здобувати вищу освіту в Польщі — вигідно та цікаво. Через територіальну близькість, адаптація у новому середовищі відбувається швидко. До того ж, вартість навчання нижча, ніж в більшості держав ЄС.

Чому польська освіта приваблює українців?

Програми обмінів та практики. Як і всі ВНЗ Європи, Польща бере участь у програмах обміну студентами, наймасштабнішою з яких є Erasmus. Студент польського вишу може їхати на 1-2 семестри навчання до іншої країни, при цьому отримуючи стипендію. Це чудова можливість не лише пожити та повчитися в іншій державі, а й попрактикувати нову мову та отримати нові знайомства. 

Університети Польщі націлені на практичність освіти, а не на теорію. Тому проходження практики є обов’язковим із 2-3 курсу, часто практика є оплачуваною із можливістю подальшого працевлаштування.

Відкритість Європи. Не дивлячись на те, що український паспорт дає право на безвізовий в’їзд до країн ЄС, студенти, що навчаються в Польщі, мають ще більшу перевагу – національну студентську візу. Європою набагато простіше подорожувати саме з Польщі: безліч лоукостів, дешевих залізничних та автобусних квитків. Також, завдяки цій візі парктику можна проходити не лише в Польщі, а й в інших країнах ЄС.

Технологічність навчання. Інноваційність — це синонім польської освіти. Більшість вишів приєднані до електронної системи USOS, а студент, відповідно, має у ній свій акаунт, де внесені всі дані: від розкладу занять до оцінок за сесії; можна вибирати собі дисципліни для вивчення. Якщо навчальний заклад не приєднаний до цієї системи – він має свою. 

Університети обладнані сучасними комп’ютерними лабораторіями, новими технологіями, що дає можливість крокувати в ногу з часом.

Зручний графік навчального року. Навчальний рік закінчується у червні, а починається не у вересні, а — жовтні, що дозволяє польським студентам більше відпочивати, подорожувати або працювати під час канікул. Також є невеликі канікули під час Різдва, Великодня. Цінуються й українські свята, тому українців відпускають додому на вихідні.

 

За останні 30 років Польща змогла провести суттєву трансформацію вищої освіти до успішного рівня. Тепер ця країна приваблює студентів з усього світу, адже всі переваги навчання відкривають перспективне майбутнє.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію