Навички, які необхідні студенту в Польщі - Univer PL

Навички, які необхідні студенту в Польщі

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Студентське життя передбачає абсолютно нові правила та умови навчання, аніж були в школі. Тим більше, якщо університет – закордонний. Нові звичаї, новий менталітет, інші закони – про все це краще знати одразу, щоб вберегтися від незручних випадків.

Які ж навички та знання про навчання в Польщі необхідні студентам, щоб відчувати себе комфортно і розуміти: чому саме так, а не інакше?

Заповнення формулярів

Формуляр — це бланк документа або договору, який потребує заповнення. З ними досить часто доводиться зіштовхуватися в ужендах (польські адміністрації), лікарнях, при поданні на карту Побиту, при реєстрації на отримання страхового відшкодування і т.д.

Дуже важливо важливо вміти заповнювати різні форми, від найпростіших до складних.

Зразки заповнення є у публічному доступі. Достатньо набрати в пошуковій системі назви форми wzór і ви побачите безліч результатів.

Ввічливе спілкування

У Польщі особливу увагу приділяють формальній ввічливості. Це одна з перших відмінностей, яку помічають українські студенти. Обов’язково потрібно вітатися і прощатися, дякувати, бажати гарного дня, вибачатися за запізнення або завдану незручність, у комунікації також прийнято дотримуватися допустимих годин звернення. Інколи, недотримання правил комунікації призводить до проблематичного вирішення навчальних, побутових та юридичних питань.

Бібліотека – найкраще місце для студента

У Польщі сильно контролюється дотримання авторських (інтелектуальних) прав. Тому просто так знайти безкоштовно книгу в Інтернеті – неможливо. 

Саме тому, якщо викладач дає завдання прочитати певну книгу або зробити по ній завдання, знайти її можна в бібліотеці – університетській або в міській. Ще один плюс відвідування бібліотеки – виконання домашніх завдань та навчання в сприятливій для цього атмосфері, де вам ніхто не заважатиме.

Бібліотеки надають доступ до книг в електронному варіанті, також часто викладачі можуть надсилати свої книги таким чином. Деякі університети навіть мають доступ до електронних європейських чи американських книгосховищ.

Вміння писати листи та перевіряти пошту

Для комфртного життя та успішної кар’єри важливо опанувати навичку написання різного роду листів. Поляки шанобливо ставляться до мовного етикету і звертають увагу на правильність написання листа та його відповідність вимогам. 

Спрощує складання коректного листа те, що є шаблони, за якими вони пишуться, і які значно полегшують процес відправки. Головне – знати вимоги і вміло користуватися ними. Усі навчальні питання також прийнято вирішувати письмово, і не через соцмережі, а традиційними мейлами.

Відповідно, треба мати за звичку регулярно перевіряти поштову скриньку.

Ужонд або деканат не будуть телефонувати кілька разів, якщо ви не відповіли на дзвінок чи емейл. Викладач може поїхати у відпустку або на конференцію, не дочекавшись вашої відповіді на зауваження щодо диплому. Як наслідок – великі проблеми, щоб потім знайти викладача та встигнути все до захисту.

Знати норми оформлення документів

Шрифт Times New Roman, 14 розмір, відступи – усе це архіважливо під час написання рефератів, доповідей, виконання проєктів. Якщо не дотримуватися норм оформлення – можна отримати нижчий бал.

Навичка бути кмітливим

Вивчати нову інформацію та застосовувати отримані знання, беззаперечно, важливо. Але не менш вагомою рисою – є кмітливість.

Правильно поставити запитання, першим відповідати та реагувати на завдання, проявляти креативність та винахідливість – все це викладачі помічають та цінують у студентах.

Нова країна – це завжди нові відкриття. Але до деяких нових правил краще бути підготовленим завчасно.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію