Краків – королівське місто та культурна столиця Європи - Univer PL

Краків – королівське місто та культурна столиця Європи

Життя в Польщі
Проголосуйте!
4 / 4.8

Краків – друге за величиною місто у Польщі. І якщо Варшава – це адміністративна столиця Польщі, то Краків – однозначно, культурна. Власне, так її і назвали в 2000 році, коли офіційно визнали Культурною столицею Європи. 

Краків славиться тисячолітньою історією, багатою культурною та архітектурною спадщиною. Так як місто майже повністю пережило Другу світову війну і зберегло архітектуру, з 1978 року належить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Трішки історії міста

Від найдавніших часів через Краків провадив старовинний транс-європейський торговельний шлях, який брав свій початок десь над Чорним морем і у Києві, проходив крізь т.з. Червенські городи.

Щонайменше від 1000 року в Кракові знаходилась резиденція єпископа, а, за панування Казимира Відновителя, Краків став головною князівською резиденцією.

Так як в XV-XVI століттях місто було столицею однієї з найбільших європейських держав, Краків розвивався в архітектурному, торговельному, ремісничому, культурному та науковому напрямках. 

У XVІІI столітті, одночасно з занепадом Речі Посполитої розпочався занепад Кракова. Військові руйнування сильно підірвали позиції міста. Краків було захоплено пруськими, шведськими, австрійськими й російськими військами.

Попри всі лиха, які пережила Польща у 20 столітті, включно з Другою світовою війною, Краків зберігся напрочуд добре. 

У 2006 році, був у «п’ятірці» найпопулярніших міст Європи, а у червні 2007 року, Краків відзначав 750 річницю статусу міста. 

Краків сьогодні

Краків — сучасне місто, з красивою архітектурою і цікавими традиціями. Часто його називають чарівним, магічним, перлиною Польщі. Місто зберегло свою історичну архітектуру, пам’ятки та легенди. Однак, у порівнянні із Варшавою, воно набагато компактніше та спокійніше.

Поза історичним аспектом, у Кракові активно розвивають туристичний сектор, ІТ-технології, урбаністичні проекти, тощо. Також тут зосереджено чимало представництв міжнародних логістичних та торговельних компаній.

Так як Краків є туристичним магнітом, ціни на життя можуть бути вищими за інші польські міста. Проте і з цього є свій плюс – безліч робочих місць у сфері обслуговування, туризму, торгівлі, логістики, тощо.

Культура та інфраструктура

Основною визначною пам’яткою Кракова є величний Вавельський замок на пагорбі над Віслою. Вавель – клейнод Кракова та Польщі, історична садиба польських королів. У центрі старого міста знаходиться величезна Ринкова площа (одна з найбільших у Європі), яку оточують кам’яниці та палаци часів XIV століття, які є символом Кракова.

Також у місті дуже багато місць для відпочинку: rynek glowny, kazimierz (історичний квартал з галереями та магазинами), величезна кількість кафе, ресторанів, та клубів. Попри старовинний вік — Краків досить зелене місто. Особливо цікаво, що історичний центр міста буквально оперезаний зеленою зоною.

Щодо проведення вільного часу, то кожен університет організовує Juwenalia – студентські концерти, де виступають польські та закордонні зірки, і квитки коштують копійки.

Цікаві факти

  1. За містом закріпилася назва “королівське”. Все через те, що до XVIII століття тут коронувалися польські королі;
  2. Повна офіційна назва міста – Столичне королівське місто Краків (пол. Stołeczne Królewskie Miasto Kraków);
  3. Краків був столицею Польщі в 1038-1596 роках;
  4. На Віденському конгресі 3 травня 1815 року було утворено Краківське місто-державу, яка проіснувала до 1846 року. Цей новий поліс одержав назву “Wolne, Niepodległe i Ściśle Neutralne Miasto Kraków i jego Okrąg”, але так само можна зустріти назву “Краківська Республіка” (Rzeczpospolita Krakowska);
  5. Краків має репутацію “Риму Півночі”, оскільки місто має багато храмів. Близько 60 із них побудовано у ХХ столітті;
  6. Найстаріший польський університет та один із найстаріших у світі знаходиться саме тут. Ягеллонський університет був заснований завдяки Казимиру Великому в 1364 році;
  7. У Кракові є своє ідеальне місто. Йдеться про соціалістично-реалістичний район Нова Гута, який приєднали у 1951-му році. Це район з величезними багатоквартирними будинками, які було побудовано для пропагандистських цілей;
  8. У Кракові заборонено годувати голубів. Вони є шкідниками, які перешкоджають життю мешканців.

Чому Краків обирають для навчання?

Щороку до королівського міста приїжджають тисячі студентів з усього світу. Компактність міста, історичність та комфорт — те, що треба для хорошого та продуктивного навчання.

Завдяки великій кількості міжнародних компаній, є великі можливості для успішного працевлаштування. Спочатку можна потрапити на оплачуване стажування чи практику, і потім закріпитися на робочому місці. 

Основні переваги навчання в Кракові:

  • комфортні умови життя;
  • університети входять до світових рейтингів;
  • висока якість освітніх послуг;
  • великий вибір спеціальностей та ВНЗ;
  • одне із найбезпечніших міст у Польщі.

Королівський замок на Вавелі — замок, розташований у центрі Кракова. Замок, є одним з найбільших у Польщі, представляє майже всі європейські архітектурні стилі періодів середньовіччя, відродження та бароко. Королівський замок Вавель і пагорб – найбільш історично і культурно значущі місця в країні.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію