Катовіце –  місто музики та перша промислова столиця Польщі - Univer PL

Катовіце – місто музики та перша промислова столиця Польщі

Життя в Польщі
Проголосуйте!
1 / 5

Катовіце (Катовиці) — місто на півдні Польщі. Центр науки, культури, промисловості, бізнесу, торгівлі та транспорту у Верхній Сілезії. 

Місто – важливий транспортний вузол у масштабах Старого Світу. Цьому статусу сприяє зручне географічне розташування: у радіусі 600 кілометрів від міста розташовані одразу 6 європейських столиць (Варшава, Будапешт, Берлін, Прага, Відень та Братислава). 

Трішки історії міста

Земля навколо міста була населена польськими племенами та польськими сілезцями (поляками) з перших століть н. е. Вперше назва села Катовіце зустрічається в записах, датованих 1598 роком.

Саме місто заснували у 1865 році, коли територія була під владою Пруського королівства.

Після Першої світової війни на Сілезію претендували і Німеччина, і Польща. Ці території протягом кількох століть були німецькими, а Польщі вони належали до Середньовіччя. Проте стародавній історичний факт виявився важливішим за налагоджену економіку і побут: силезці влаштовували збройні повстання проти німецької влади, бажаючи приєднання до нової держави – незалежної Польщі. 

Під нацистською окупацією було зруйновано багато історичних пам’яток міста. Післявоєнний період характеризувався часом розвитку важкої промисловості, що допомогло відновити статус промислово розвиненого польського міста та великого адміністративного центру.

У 1990 році відбулися перші демократичні місцеві вибори, що ознаменували новий період в історії міста. Економіка Катовіце перетворилася з центру важкої промисловості на «один із найпривабливіших інвестиційних майданчиків для галузей сучасної економіки в Центральній Європі».

Катовіце сьогодні

В останні десятиліття із суто промислового міста Катовіце перетворилося на великий центр бізнесу, культури, науки та освіти. У двох десятках ВНЗ навчається понад 100 тисяч студентів, зокрема іноземних.

Завдяки ефективній інфраструктурі міста, швидкому прогресу та збільшенню офісних площ — Катовіце стало популярним місцем проведення бізнесу. Катовицький виставковий центр (Katowickie Centrum Wystawiennicze) організовує ярмарки та виставки, та залучає інвесторів з усього світу.

У Катовіце часто проводять різні світові конференції: Європейський економічний конгрес, в якому беруть участь представники світової політики, бізнесу та науки з усього світу. Проводився фінал міжнародного турніру з електронних видів спорту Intel Extreme Masters, та щорічний фестиваль – Таурон Нова музика. А у 2018 році відбувся саміт ООН з питань клімату – COP24.

Вулиця Кохановського, Катовіце.

Культура та інфраструктура

Катовіце може похвалитися найцікавішою та найчисельнішою групою пам’яток у стилі модерн. Серед найцінніших – будівля адміністрації Сілезького воєводства та Сілезького сейму.

На центральній площі міста проводять концерти, ярмарки, дитячі вечірки. Ринок у Катовіце – це місце, в якому історія по-своєму переплітається із сучасністю. Житлові будинки XIX століття та понад столітнє приміщення Сілезького театру знаходяться поруч із першими у місті торговельними домами “Зеніт” та “Скарбек”. Головні місця для зустрічей, концертів, targy pracy (що особливо корисно для студентів) – це концертний зал Spodek i Międzynarodowe Centrum Kongresowe.

Майже половина площі міста – зелень, парки та сади. Поряд із Катовіце, у Хожуві, на 620 гектарах розкинувся Сілезький парк. За площею він, майже, вдвічі більший від знаменитого нью-йоркського Central Park. 

Катовіце — один із найбільших транспортних вузлів Польщі. Недалеко від міста знаходиться Міжнародний аеропорт Катовіце, а досить поруч – аеропорт Кракова.

У місті 10 трамвайних ліній, що входять до системи «Сілезькі Трамваї», що охоплює 13 міст Сілезького воєводства. На території міста функціонує більш ніж 100 трас автобусів міської та міжміської комунікації.

Одна з найвідоміших будівель Катовіце – це “Блюдце” (Spodek), його іноді ще називають гігантською соковижималкою для цитрусових. Це – величезний концертний зал, а також простір для ярмарків. 

Цікаві факти

  1. Швидкий розвиток міста пов’язаний з вуглевидобувною промисловістю, яка й зробила його одним із першим за розвитком у польській державі;
  2. Катовіце не будувалося як середньовічне місто і є одним з небагатьох міст Польщі, де є майже всі архітектурні стилі;
  3. Багато старих будівель було знесено у 1950-х роках, щоб звільнити місце для сучасних блоків;
  4. Із Катовіце ви зможете зручно добратись до історичного місця – концтабору Аушвіц-Біркенау. Зараз Освенцим перетворився на туристичне місце;
  5. Ще в 60-х роках минулого сторіччя на ринку Катовіце можна було відпочивати на лежаках біля фонтанів, поблизу яких розмістився цілий ряд екзотичних пальм. Щороку міська влада орендувала на літо в м. Глівіце пальми, які ставали окрасою Катовіце. Однак нині ви їх зможете побачити лише на листівках та інших світлинах.

Чому Катовіце обирають для навчання?

Як ви вже знаєте, в Катовіце варто їхати з багатьох причин, однак для студентів – це місто стане контрастом: концерти, різноманітна культура, фестивалі та інші події. ВНЗ у Катовіце орієнтуються на інтернаціональний аспект вищої освіти, інтеграцію у світовий освітній простір, приведення навчальних вимог у відповідність до запитів ринку праці, тощо.

І приватні, і державні виші Катовіце – є хорошою перспективою для українських абітурієнтів, які мріють про навчання за кордоном за напрямками: економіка, фінанси, інформатика, логістика та менеджмент.

Вступ до Польщі дає змогу студентам вдало працевлаштуватись та реалізувати професійні амбіції. Головне – вибрати факультет для душі та гарно вчитись.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію