Erasmus+: плюси та мінуси - Univer PL

Erasmus+: плюси та мінуси

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
1 / 5

Що таке Erasmus+? 

Еразмус – це програма, яка сприяє міжнародній студентській мобільності в межах країн Європейського Союзу та асоційованих країн. Отримала свою назву на честь відомого голландського вченого і гуманіста Еразма Роттердамського. Програма стартувала у 1987 році з метою підтримки обміну студентами. 

Мамою програми Erasmus+ (Mamma Erasmus) називають професорку з Італії Софію Корраді. Жінка навчалась у Колумбійському університеті і виграла стипендію. Однак, коли студентка повернулась до рідного вузу у Римі, їй не захотіли зарахувати екзамени, які вона здавала в Америці. Саме з того часу Софія Корраді вирішила боротись за права студентів, які навчаються та стажуються в інших університетах.

Офіційно програму Erasmus+ затвердили у 1987-му році. Її суть полягає у тому, щоб студенти могли приїжджати на практику або навчання до університетів інших країн на декілька місяців. Під час цього періоду вони отримують стипендію, що дає змогу оплачувати проживання та інші витрати. Одна з умов – предмети, що студенти вивчають, мають бути схожими з тими, що вони вчать у рідному вузі.

Для кого буде корисно? 

Програма Erasmus+ орієнтована на студентів вищих навчальних закладів, які бажають провести період свого навчання або стажу в іншій країні. Вона охоплює студентів всіх рівнів навчання. Також програма сприяє мобільності викладачів та іншого навчального персоналу.

Студенти, які беруть участь у програмі Erasmus+, можуть навчатися за кордоном певний період – декілька місяців, один семестр або на цілий навчальний рік. Рівень знання іноземної мови має бути не нижче В2. Це стосується не лише англійської мови, а й іншої іноземної. Після успішного завершення програми, студентам надається відповідний сертифікат або додаток до диплома, що підтверджує їх участь у міжнародному обміні.

Хто може долучитись до програми Erasmus+?

У цій програмі можуть взяти участь студенти з Італії,  Польщі, Кіпру, Швеції, Словенії, Франції,Словаччини,  Латвії, Угорщини, Румунії, Австрії, Мальти, Данії, Естонії, Німеччини, Ісландії, Фінляндії, Болгарії, Ірландії, Латві, Люксембургу, Іспанії, Бельгії, Нідерландів, Греції, Португалії, Великої Британії,Чехії, Ліхтенштейну, Туреччини та Норвегії.

Плюси Erasmus+

1. Академічний розвиток

Можливість вивчати унікальні предмети та дисципліни, які недоступні у вашому університеті та здобувати нові знання в інтернаціональному середовищі.

2. Міжнародний досвід

Знайомство зі студентами різних країн сприяє розумінню різних культур, традицій та мов.

3. Збільшення шансів бути затребуваним на ринку праці

Міжнародний досвід і мовні навички роблять випускників більш привабливими для роботодавців. Зазвичай, під час співбесіди HR-спеціалісти фільтрують кандидатів якраз за професійними якостями, досвідом, а не лише дивляться на те, чи підійде людина у сформований колектив.

4. Фінансова підтримка

Є можливість отримувати стипендії та гранти від Erasmus+, які допомагають знизити фінансове навантаження. Стипендія може покривати витрати на навчання, проживання і страхування.  Її розмір залежить від країни, де знаходиться ВНЗ. Загалом, сума стипендії залежить від ліміту, який кожна країна визначає окремо. 

Мінуси Erasmus+

1. Конкуренція

Кількість місць у програмі обмежена, тому конкуренція серед студентів може бути досить високою.

2. Адаптація 

Життя в іншій країні може бути викликом для деяких студентів, особливо з точки зору мови та менталітету.

3. Мовний бар’єр

Не всі учасники програми володіють достатнім рівнем мови країни, де вони планують навчатися або працювати, що може ускладнити їх адаптацію.

Erasmus+ став значною частиною у навчанні студентів та сприяє співпраці та розвитку вищої освіти в Європі та по всьому світу. Для студентів, які прагнуть до саморозвитку та відкриття нових горизонтів, Erasmus+ може стати незабутньою пригодою, що надовго залишиться в їхній пам’яті та життєвому досвіді.

Для того, або дізнатись більше інформації, заповніть анкету абітурієнта.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію