Поради для тих, хто хоче вивчити польську мову - Univer PL

Поради для тих, хто хоче вивчити польську мову

Вивчення польської мови
Проголосуйте!
1 / 5

Вивчення нової мови процес досить індивідуальний, але разом з тим – реальний у будь-якому віці. Польська мова входить до слов’янських груп, завдяки цьому українці можуть опанувати її за 6-8 місяців. У цій статті ми наведемо основні поради для тих, хто починає вивчення польської мови.

Мотивація та цілі

Визначтеся із цілями.

Перш ніж починати вчити іноземну мову, треба зрозуміти, для чого це потрібно. Адже мотивація з часом може зникнути, і бажання також. Тому щоб цього не сталося, має бути чітка мета, бажано, записана в робочому зошиті. Так завжди буде видно, заради чого всі старання.

Зрозумійте, які знання потрібні.

Маючи перед собою список цілей, одразу зрозуміло, що треба вчити і до якого рівня. Якщо ваша ціль — подорож Польщею, головне вивчити лексикологію, яка знадобиться в дорозі.

Оберіть зручний спосіб навчання.

Сфера освіти розвивається щороку, тому опановувати мову можна самостійно, на індивідуальних з репетитором, на групових заняттях. Досить ефективно комбінувати методи, наприклад займатися на курсах, а вдома дивитися фільми польською із субтитрами.

З чого розпочати?

Перше, що варто опанувати — це алфавіт та фонетика. Якщо ви самостійно вивчаєте мову, треба перевіряти вимову слів в онлайн-словниках.

Граматика польської мови подібна до української, що спрощує розуміння того, як “працює” мова. І, звісно, після опанування фонетики — починайте вивчати якомога більше нових слів щодня. Це те, що в будь-якому випадку треба робити самостійно, адже жоден репетитор не запам’ятає нові слова за учня.

Для вивчення цих трьох розділів на допомогу прийдуть як навчальні посібники, так і Ютуб. Дивитися відео буде навіть кориснішим, адже ви можете слухати багатьох викладачів і дізнаватися корисні фішки.

Поради та ресурси

Незалежно від того, як саме вчити мову — лише читання теорії та виконання завдань буде замало. До того ж, навчальний процес завжди треба урізноманітнювати.

YouTube. Так, цей ресурс зараз найпопулярніший і, дуже корисний. Там можна знайти відео від викладачів, жителів Польщі, travel-блогерів. У понеділок слухати матеріали з граматики, а у вівторок просто легкі розповіді польською. Кожен знаходить щось для себе, тому це незамінний ресурс.

Мобільні додатки. Якщо часу не вистачає сісти за стіл і виконувати завдання, на допомогу приходять мобільні додатки. Адже робити в них тести можна будь-де: вдома, на роботі, в метро, в автобусі, в черзі, так як телефон завжди з нами. У додатку DuoLingo польська поділена на маленькі теми, які треба вивчати через тести, письмові завдання та сприймання на слух.

Також є додаток Quizlet, де зручно зробити блок із потрібними словами та вчити саме їх. Тести, картки, правопис, завдання на швидкість методів багато і результат миттєвий.

Фільми та друковані матеріали. Перегляньте новий (або свій улюблений) фільм українською, а потім польською із польськими субтитрами. Таку методику часто пропонують лінгвісти, для кращого сприйняття і розуміння мови. У подальшому фільми та серіали можна відразу вмикати польською. Окрім книг, також корисно читати новини та публікації.

Більше розмов! 

Можна ідеально знати граматику, але на практиці боятися говорити. Щоб такого не сталося у майбутньому — вчитися розмовляти польською потрібно відразу. Спочатку формулювати прості думки, і щоразу розвивати їх. 

З ким розмовляти? Шукайте однодумців, хто так само вчить польську і домовляйтеся про онлайн-зустрічі, ще в цій справі допоможуть соціальні мережі Busuu та InterPals Penpals.

Перші кроки під час вивчення — вкрай важливі, тому що під час них формується основа. Навчаючись самостійно можна некоректно вивчити польські слова або не так зрозуміти граматику. 

Тому щоб не довелося перевчатись, краще у вивченні мови  — це розпочати вчити її із репетитором. Він контролюватиме навчання та полегшить навчальний процес.

Компанія UniverPL пропонує групове та індивідуальне вивчення польської мови. Усі викладачі — професійні філологи, із значним досвідом роботи. Запишіться на курси польської мови онлайн і вивчайте польську в оточенні однодумців!

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію