Польська кухня - Univer PL

Польська кухня

Життя в Польщі
Проголосуйте!
2 / 5

Чи не кожен український студент у Польщі хоч раз замислювався: чому ж це звичайні вареники називають „pierogi ruskie”, а не, скажімо, „polskie”? На щастя, ми маємо відповідь 😉 У сьогоднішній статті поговоримо про польську кухню. Чи відрізняється польська кухня від української? Чи дійсно польські вареники схожі на українські?

 

Пєрогі

Отож, наш „гастрономічний” марафон відкривають усім відомі пєрогі (pierogi). Як ви вже могли здогадатися, аналогом з української кухні є вареники. Так само як і ми, поляки полюбляють готувати вареники і на свята, і у звичайні будні. Бувають вони із різними начинками: з м’ясом, грибами, сиром і картоплею.

Натомість назва „Pierogi ruskie” походить із часів Київської Русі: рецепт до Польщі прийшов із Галичини, яка тоді називалася „Червона Русь”. Начинка для таких вареників – це поєднання картоплі з сиром.

Журек

Король польських супів! Ця страва готується на основі закваски з житнього борошна та часнику. Часто він вариться на м’ясному бульйоні з додаванням сметани або молока. Наразі закваску можна купити в будь-якому продуктовому магазині, але раніше її готували самостійно, хоч це і був довготривалий процес.

Цей суп дуже сподобається тим, хто любить поживні страви. Класичний журек готують із великою кількістю м’яса та подають із картоплею, шкварками, вареним яйцем та ковбасою. Поляки асоціюють цю страву із Різдвом, але ви завжди можете її спробувати в ресторані Karczma Bida.

Бігос

Наступна наша страва теж більш характерна для холодної пори року. Бігос готують на основі квашеної капусти, змішаної зі свіжою, з додаванням м’яса та ковбаси. За традиційним рецептом у страві використовують свинину. Крім того, бігос часто доповнюють різними копченостями, що додають аромату. Бігос готується довго на повільному вогні, щоб всі інгредієнти могли об’єднатися, створюючи неповторний смаковий букет. Ця страва сподобається справжнім гурманам ароматної кухні.

 

Польські гірські сири – осципек і будз

Якщо ви будете відпочивати в Закопаному, то просто зобов’язані спробувати осципек і будз!

Осципек – це традиційний польський татранський копчений овечий сир веретеноподібної форми. Сир витримується в солоній воді і потім коптиться 12 днів. Смаком і консистенцією він нагадує інший відомий сир — копчену пареницю.

Якщо ви не дуже любите занадто засолені сири, то спробуйте будз! Він чимось нагадує бринзу, але на відміну від неї він сирий та підкопчений.

Маковець

І закриває наш ТОП-5 польських традиційних страв десерт! Маковець – це випічка, чимось схожа на наш маковий рулет, але має свої особливості.

Основою є дріжджове тісто і смачна макова начинка, до якої часто додають мед, сухофрукти та горіхи. Якщо будете святкувати Різдво або Великдень у польському колі друзів – точно побачите цей десерт на святковому столі!

 

Команда UniverPL радить обов’язково спробувати ці страви під час ваших подорожей Польщею. Smacznego! 😊

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію