Кулінарні різдвяні традиції Польщі - Univer PL

Кулінарні різдвяні традиції Польщі

Життя в Польщі
Проголосуйте!
1 / 5

Вже зовсім скоро тисячі людей по всьому світу будуть святкувати таке тепле та сімейне свято – Різдво. У Польщі, як і в більшості країн центральної Європи, це особливе свято, що сповнене своїми традиціями та символізмом.

Історія та традиції

Різдвяна вечеря символізує очікування народження Ісуса Христа. Традиційно святкування починаються після першої зірки на небі, що нагадує про Вифлеємську зірку. За давніми традиціями перед трапезою сім’ї діляться облатками, бажаючи одне одному миру та добробуту. А усі 12 страв, що подаються під час вечері символізують апостолів і дотримуються принципу пісності.

Вігілія (Wigilia)

Різдвяна вечеря, відома серед поляків як Вігілія є центральним елементом святкування, під час якої до столу збирається уся родина. Що ж поляки їдять під час Різдва, та які кулінарні традиції польські родини зберегли й до нині:

 

Облатка (Оpłatek)

Облатка – це тоненький прісний коржик, виготовлений з борошна та води з релігійним зображенням. За традицією перед початком різдвяної трапези члени родини отримають облатку, якою мають поділитися з усіма.

Червоний борщ із вушками (Barszcz czerwony z uszkami)

Список обов’язкових страв на різдвяному столі поляків відкриває червоний борщ з «вушками». Ця страва — незамінний атрибут Вігілії. Червоний борщ готують на основі буряків із додаванням спецій, а маленькі варенички “вушка” зазвичай начиняють грибами.

Вареники (Pierogi)

Польська версія вареників, є не менш важливою стравою на святковій вечері. Традиційно польські перогі фаршируються сиром, картоплею, капустою чи грибами. На Вігілію ці вироби з тіста мають особливе значення, адже символізують достаток, гармонію та родинне тепло.

Смажений короп та риба

Традиційною стравою на Вігілії вважається також риба, зокрема короб, адже це пісна страва, який приписується символічне значення – відродження життя. Короп — центральна страва на польському різдвяному столі. Його запікають, смажать або подають у заливному. З риби на столі може також бути різноманітна кількість страв: сіг з грибним соусом, рибний паштет, маринований оселедець (оселедець по-кашубськи або плучі), риба по-грецьки та інші варіанти.

Маківник (Makowiec)

Маковий пиріг – це традиційна польська страва, що символізує багатство та щастя.  А мак асоціюється з родючістю та удачею. Кожна господиня має свій унікальний рецепт такого макового рулету: з сухофруктами та цукатами, з мандаринами та горіхами. На різдвяному столі до маківника зазвичай подають також компот із сухофруктів.

Кутя (Kutia)

Так-так, у поляків також є така страва як кутя, і вони теж їдять її саме на Різдво. Найбільш поширена ця страва у Люблінському та Білостоцькому воєводстві. Традиційно цю страву готують з вареної пшениці, з додаванням маку, сухофруктів, меду та різних горіхів.

 

Рваки (rwaki)

Рваки – це польські галушки з вареної картоплі, борошна та яєць. Так, у процесі приготування тісто рвуть руками на шматочки, а після цього скочують у формі веретена. Подають рваки з капустою та грибами. У солодкому варіанті страви її подають з маком.

 

Різдвяна вечеря для кожного поляка – особлива подія, наповнена сімейним теплом, традиціями та смачними стравами. Якщо ж Ви залишаєтесь на свята в Польщі, то чому б не спробувати долучитись до нових традицій і спробувати цікаві польські страви. Може саме це допоможе Вам відчути дух Різдва та провести святковий вечір особливо.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію