Свято Івана Купала у Польщі - Univer PL

Свято Івана Купала у Польщі

Другие темы
Проголосуйте!
0 / 0

Свято Івана Купала – це день очищення водою та вогнем, що відбувається у літнє сонцестояння. Слово «купала» означає гаряча, затята, кипляча істота, під якою мається на увазі сонце.

Відомості про свято

Ніч на Івана Купала (пол. Noc Kupały) або Ніч Светоянська (пол. Noc Świętojańska) традиційно відзначається в Польщі 23-24 червня. 

 

Відомості про походження різняться. За однією з версій збіг дня народження Іоанна Хрестителя, або Івана Купала, штучно підігнана під язичницьке свято, щоб непомітно витіснити собою спогади про безбожне минуле.

 

За іншою версією, християнське позначення «Купала» пов’язане не з слов’янським коренем — купати, а із kump — стародавнім коренем, який вийшов з індоєвропейської прамови і означає: збирати разом та об’єднувати. Як наслідок: багата на традиції та святкування ніч, яка найбільш популярна у слов’янських державах.

Традиції святкування у Польщі

Івана Купала не святкують однаково по всій країні, у кожному регіоні є багато варіацій як провести це свято.

 

Обов’язковим атрибутом святкування – є вогонь. 

 

Вогонь, що запалюють у ніч на Святого Іоанна має в різних регіонах свої особливості і різні назви. На сході Польщі вогонь називають «Собутка» (пол. sobótka), у Вармінсько-Мазурському — «Паліноцка», або «Вогні Святоянскіе» — традиційні для Великопольського воєводства та Західного Помор’я. Також у південних регіонах Польщі палять ляльку — подібне можна зустріти і в Україні. 

 

Знайомі українцям хороводи навколо вогнища, запальні танці біля багаття – це все дуже поширене у Підляшші (схід Польщі). І не дивно, адже це етнічно український край, тому там збереглося багато українських традицій.

 

Спуск вінків на воду практикується в районі Кракова. Але саме створення вінків із квітів притаманне для всієї Польщі, України та інших слов’янських країн. Раніше у ніч з 23 на 24 червня в Польщі святили воду, у костелах читали молитви, присвячені спеціально до цього свята. 

 

Окремо варто сказати за святкування у Познані. Там 23-24 червня запускають у небо вогняні кулі. У 2013-му році жителями і гостями міста був встановлений рекорд Гіннеса — за кількістю ліхтариків бажань, випущених в нічне небо.

Хотите быть в курсе новостей?

Присоединяйтесь к нам в Telegram!

Полезные советы, важные новости,
скидки и анонсы событий по обучению в Польше

Приглашаем в телеграм-канал
Получить консультацию