Як подолати мовний бар’єр? - Univer PL

Як подолати мовний бар’єр?

Вивчення польської мови
Проголосуйте!
0 / 0

Фраза «мовний бар’єр» часто лякає багатьох абітурієнтів та студентів-першокурсників. Адже ви можете добре знати граматику та вивчити тисячі польських слів, однак розгубитись під час розмови із продавцем у польському магазині.

Багато студентів можуть із жартами розповідати історії про те, як на першому курсі вони ходили до супермаркету із записаними на листочку діалогами. А потім на касі так розгублювались, що забували, як буде польською «хліб» або «молоко».

Тому сьогодні ми розповімо вам більше про те, що таке мовний бар’єр, чому люди так його бояться та як його позбутись.

Що таке мовний бар’єр?

Мовний бар’єр — це страх розмовляти іноземною мовою. Ця проблема дуже поширена серед людей, які приїздять до іншої країни, знаючи іноземну мову, однак не можуть наважитись нею розмовляти. Тобто, мовний бар’єр — це психологічна внутрішня перепона, що не дозволяє людині спілкуватись іноземною мовою. 

Ця проблема настільки поширена у світі, що організація «The Rosetta Foundation» започаткувала Міжнародний день без мовного бар’єру. Його відзначають 19 квітня, аби нагадати усьому світу про те, що мовні перепони можна подолати.

Часто людина знає іноземну мову на високому рівні, однак не може промовити і слова, коли потрапляє у це мовне середовище.  

Найчастіше мовний бар’єр виникає через страх. Людина боїться зробити помилку, намагається побудувати у голові правильні мовні конструкції, починає хвилюватись і в результаті розгублюється.

Також на початку перебування у чужій країні, де все нове і незнайоме, люди бояться осуду та висміювання. Адже вдома ми не боїмось сказати щось не так, помилитись або вжити не те слово. Так само нас не лякає і те, що хтось насміхатиметься з нас за це. 

Однак, потрапивши до іншої країни, люди часто хочуть бути ідеальними, правильними та швидко стати «своїми». Їм здається, що кожне неправильне слово або смішно побудоване речення перетворить їх в очах місцевих на чужаків. І ось цей страх бути не таким або неприйнятим, змушує людей просто мовчати. 

Як позбутись мовного бар’єру?

  • Перед початком поїздки на навчання створіть навколо себе атмосферу Польщі: слухайте польську музику та радіо або дивіться польське телебачення.
  • Корисними будуть для вас польськомовні фільми. На початку вибирайте фільми із субтитрами, але згодом відключайте їх. Це допоможе вам навчитись сприймати мову на слух.
  • Для того, аби підтягнути або закріпити вивчену граматику та лексику, дивіться польськомовні новини, читайте польські газети, журнали або книжки.
  • Записуйте цікаві слова та вислови у блокнот. Так ви їх не загубите та обов’язково запам’ятаєте.
  • Змиріться із тим, що спочатку ви будете робити помилки. І це — нормально. Не потрібно картати себе, комплексувати або переставати спілкуватись польською.
  • Не бійтесь перепитувати, якщо щось не зрозуміли. Повірте, ніхто не помре від того, якщо повторить вам одну фразу двічі. А для вас головне — це зрозуміти все, про що вам говорить співрозмовник. Чим швидше ви подолаєте страх перепитати, тим краще.
  • Докладіть усіх зусиль, аби подолати страх перед мовним бар’єром. Адже він лише у вашій голові. Головне — це постійно практикувати свої знання та розвиватись. А страх лише сковує ваші можливості та завжди відкидає на крок назад.
  • Подружіться із поляками. Носії мови часто розмовляють не завжди правильно, але їхня мова — жива та насичена. А ще вони завжди зможуть виправити вас та підказати, як правильно.
  • Не зупиняйтесь на вивченому та вдосконалюйте свої мовні навички.

Як компанія UniverPL  може допомогти вам подолати мовний бар’єр?

  • Запишіться на наші онлайн курси із вивчення польської мови, адже це — хороший спосіб не лише вивчити основи граматики, але й не боятись розмовляти польською з іншими.
  • Відвідайте наші літні інтенсивні курси польської мови у Польщі. Це — чудовий варіант відчути та зрозуміти, що таке бути студентом, пожити у Польщі та ближче познайомитись із нею.

Для того, аби дізнатись більше інформації, заповніть, будь ласка, анкету абітурієнта.

 

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію