Від А до С: як вивчити усі рівні польської мови - Univer PL

Від А до С: як вивчити усі рівні польської мови

Вивчення польської мови
Проголосуйте!
5 / 4.8

З кожним роком польська мова користується все більшою популярністю серед українців. Серед основних причин — зручне розташування Польщі, якісна освіта, хороша робота та високий рівень життя.

З чого почати вивчати польську мову?

Загалом, українцям не дуже складно вивчити польську мову, навчання займає приблизно пів року. Однак, існує багато підводних каменів, що можуть перешкоджати цьому процесу. Насамперед, схожість польської та української мов, адже багато слів звучать одинаково, але мають різне значення, проблеми із побудовою закінчень відмінків або неправильна вимова слів.

Цих труднощів можна уникнути, якщо підійти до вивчення мови систематично та вчити поступово. 

Досвідченні викладачі польської радять для початку чітко визначити, для чого людина починає вивчати мову та яка кінцева мета цього процесу. 

Також, як би це банально не звучало, але починати треба завжди спочатку. Якщо ви ніколи не вчили польської,  не варто відразу братись за складну граматику або намагатись читати складні тексти. Починайте з простого. І, головне — це бажання вчитись.

Які існують рівні знання польської мови?

Українці вивчають польську мову, як іноземну. Тому вона, як і інші мови, має декілька рівнів, що поділяються на підрівні. Це: A1, A2, B1, B2, C1 та C2.

Рівень A1 — це базовий рівень знання польської мови.

Загалом, отримавши рівень A1, людина може розуміти і вживати загальновідомі побутові вирази і прості речення, розповісти про себе, а також задавати елементарні питання іншим.

Вона може спілкуватись на рівні побутової мови, якщо її співрозмовник говорить повільно та чітко.

Рівень А2  – трохи складніший базовий рівень знання польської мови. 

Опанувавши його, студент здатний розуміти і будувати речення, що пов’язані зі щоденними побутовими справами. Для прикладу, зробити покупки у магазині, поговорити про роботу, сім’ю або близьких, запитати у перехожих дорогу, тощо.

Також він може розповісти про себе та вислухати свого співрозмовника, якщо той говорить повільно та чітко. 

Загалом, якщо абітурієнт на цьому етапі докладає максимум зусиль, то він зможе непогано розмовляти польською мовою. Однак, цього рівня недостатньо, щоб офіційно працювати або навчатись у Польщі.

Хоча рівні А1 та  А2 є початковими,  саме вони є тією базою, що допомагає вивчити усі наступні рівні. Тому викладачі радять дуже відповідально віднестись до навчання на цьому етапі. Адже саме на ньому учні починають «вбиратись у пір’я», яке дуже допоможе у подальшому вивченні мови. Це можна порівняти із прокладанням шляху на новій місцевості. Тому, розслаблятися не можна.

В1 — це вже той рівень, який дозволяє отримати у Польщі офіційно роботу або навчатись у польських навчальних закладах.

Загалом, цей рівень не дає багато нової граматики. Адже учні вивчали її на рівнях  А1-А2. Однак, цей етап є складнішим та передбачає вивчення великої кількості лексики.

З цим рівнем учень може вільно говорити не лише на побутові, але і професійні теми, брати участь у дискусіях, обгрунтовувати свою думку або наводити факти. З рівнем B1 людина вже може говорити про політику або на суспільні теми.  Він передбачає лексичну обізнаність у всіх сферах життя людини.

В2 — це високий рівень знання мови, з яким людина може вільно спілкуватись на різні теми із носіями мови. Під час розмови учень може вживати фразеологізми, архаїзми або різноманітні приказки польською мовою.

Також, з цим рівнем людина здатна розуміти зміст складних текстів , брати участь у фахових дискусіях, спонтанно підтримувати розмову на різноманітні теми, тощо.

Під час письма учень може вільно висловлювати свої думки та аргументовувати їх.

Під час вивчення цього рівня викладачі радять учням звернути увагу на ту лексику, що необхідна саме для їхньої галузі. Тут варто згадати про те, для чого вам мова: для навчання, для роботи, тощо. 

С1 — це рівень, що наближений до рівня носія мови. Для того, щоб його досягти, недостатньо вчити правила із підручників або «зубрити» граматику.  Тут треба максимально зануритись у мовне середовище, аби зрозуміти специфіку самої мови. Для цього варто дивитись польськомовні фільми, читати книги, пресу, дивитись новини та різноманітні розважальні програми.

Літературна мова дуже відрізняється від побутової, тому над нею треба багато працювати.

З цим рівнем людина може розуміти широкий спектр складних великих текстів, простежуючи також прихований зміст. Вміє висловлюватися спонтанно і вільно, не підбираючи довго потрібних слів. 

С2 — це досконалий рівень знання мови або рівень носія. З цим рівнем людина вже може не користуватись словником.

С2 дозволяє чудово розуміти і обговорювати різні теми будь-якого обсягу та складності. Під час письма учень здатен використовувати зв’язкову постановку речень та будь-які складні елементи.

З цим рівнем людина може розуміти практично все прочитане й почуте, може узагальнювати інформацію з різних письмових та усних джерел, висловлюватися спонтанно, дуже вільно і точно, тощо.

Загалом, рівні C1 та C2 — це такі рівні, з якими учень може порозумітись із носіями мови у будь-якому регіоні Польщі. Вони включають у себе навіть розуміння польських діалектів. З цим рівнем знання мови у Польщі відкриті двері всюди.

Що далі?

Освоївши необхідний рівень знання польської мови, викладачі радять не зупинятись на досягнутому. Навіть якщо ви здійснили свою мрію, живете у Польщі і знаходитесь у мовному середовищі, немає меж для досконалості.

Якщо ж у вас немає мовного середовища, то створіть його, де б ви не знаходились. В еру інтернету та соціальних мереж з цим у вас проблем точно не буде.

Загалом рівні B1 – C1 порівнюють із їздою на автомобілі: якщо один раз навчився, то вже забути ці навики фактично неможливо. Однак, потрібно постійно практикуватись та вдосконалюватися.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію