У Польщі прийняли Національну програму вакцинації проти коронавірусу - Univer PL

У Польщі прийняли Національну програму вакцинації проти коронавірусу

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

У Польщі прийняли та затвердили Національну програму вакцинації проти коронавірусу. Це – документ,  в якому зібрали всі найважливіші питання та відповіді щодо Covid-19.

Національна програма складається з дев’яти пунктів та містить інформацію про ефективність і безпеку вакцини, процес закупівлі та фінансування, дистрибуцію і логістику, медичні рекомендації і організацію пунктів вакцинації, порядок щеплень, громадські комунікації і освіту, моніторинг виконання програми, суб’єктів, які беруть участь у програмі.

Кого і коли будуть вакцинувати?

Вакцинацію планують розпочати у першому кварталі 2021-го року. Вакцина від COVID-19 буде безкоштовною та добровільною. Процес вакцинації проходитиме у чотири етапи, один з яких – нульовий.

На “етапі 0” щеплення отримають працівники всіх установ та лабораторій санепідслужби. Як лікарі та медсестри, так і обслуговуючий персонал і адміністративні працівники.

На першому етапі вакцинацію отримають: жителі будинків соціального забезпечення, лікувально-профілактичних установ, закладів з догляду та інших місць постійного проживання, люди старше 60-ти років, співробітники силових структур, в тому числі польська армія та вчителі.

На другому етапі вакцину отримають працівники сфери електропостачання, водо- і газопостачання, громадського транспорту, пошти, службовці, працівники суду та митно-податкової служби, особи до 60-ти років з хронічними захворюваннями (захворювання легенів, діабет, рак, ожиріння).

Третій етап передбачає вакцинацію підприємців і працівників тих галузей, які зупинили свою звичайну діяльність через епідемічні обмеження. 

Також запровадять загальну вакцинацію решти дорослого населення (18+).

Іноземці також отримають доступ до вакцинації, основною вимогою буде наявність номеру PESEL.

Інформація про щеплення

Для того, щоб кожен зміг отримати необхідну інформацію про щеплення проти COVID-19, створили спеціальну цілодобову інфолінію, що працюватиме за номером 989.

Також є номер (22) 62 62 989 для тих, хто телефонуватиме з-за кордону, або для абонентів тих операторів, які не обслуговують спеціальні номери.

Зателефонувавши до інфолінії, можна домовитись за конкретний термін щеплення.

Також створили спеціальний сайт gov.pl/szczepimysie, на якому зібрана корисна інформація про вакцину, є розділ поширених запитань і відповідей, а також важливі контактні дані.

Інформація про щеплення буде доступна не тільки польською мовою, але незабаром сайт переведуть на англійську, українську та російську мови.

Реєстрація вакцинованих осіб

Кожен, хто вакцинується проти коронавірусу, отримає підтвердження цього факту і буде вписаний в окремий реєстр. Документальне підтвердження зробленого щеплення видаватиме медичний заклад.

Також буде електронне підтвердження у вигляді QR-коду.

Привілеї для вакцинованих

Прийнята програма передбачає привілеї для тих, хто отримає вакцину. Зокрема, вакциновані люди зможуть уникнути карантину після контакту з інфікованою коронавірусом людиною. 

Крім того, вони зможуть брати участь у сімейних заходах без встановлених лімітів на обмежену кількість осіб і користуватися медичними послугами без додаткових тестів.

Запис на щеплення

Особи, які підлягають вакцинації, отримають електронні запрошення. Вони будуть дійсні протягом 60-ти днів з моменту виставлення. 

Також електронні направлення на щеплення видаватимуть сімейні лікарі. Записатися на візит можна буде через інтернет-профіль пацієнта на сайті pacjent.gov.pl або зателефонувавши за номером 989. 

Після реєстрації людина отримає СМС-повідомлення з інформацією про місце і дату щеплення.  За день до візиту – СМС-нагадування. 

Повторна вакцинація відбудеться через 21 день, однак, ще раз реєструватись не потрібно.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію