Понад 200 безкоштовних місць в університетах Польщі! - Univer PL

Понад 200 безкоштовних місць в університетах Польщі!

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
3 / 3.7

Більшість абітурієнтів, які цікавляться вступом у польські університети знають, що навчатися у Польщі безкоштовно можуть тільки власники карти поляка, громадяни інших країн ЄС, власники карти сталого побиту, або ж ті, хто вступає у поліцеальні школи чи ліцеї після 9-го класу. Однак, існує ще ряд можливостей, завдяки яким абітурієнти з України можуть навчатися безкоштовно чи суттєво зекономити на оплаті за навчання.

Безкоштовне навчання для тих, хто володіє польською мовою на рівні С1

Іноземці, які мають сертифікат Державної комісії з сертифікації знань польської мови, що підтверджує володіння польською мовою на рівні С1, можуть претендувати на безкоштовне навчання у будь-якому державному університеті Польщі. Однак, слід зауважити, що отримати такий сертифікат не так просто: потрібно готуватися до вступу завчасно та інтенсивно, крім того, абітурієнт має лише одну спробу на рік, щоб скласти іспит для отримання сертифікату.

Університети, де можливе безкоштовне навчання з картою поляка або знанням польської мови на рівні C1:

Безкоштовні місця для обдарованих абітурієнтів

Польські університети зацікавлені у тому, щоб у них навчалися талановиті студенти. Кожного року вони оголошують конкурси, переможці яких можуть навчатися безкоштовно, або отримувати стипендію, що покриватиме більшу частину витрат на навчання та проживання. Такі конкурси бувають декількох видів:

  • конкурси, що передбачають написання есе на запропоновану університетом тему;
  • конкурси, що передбачають надання до приймальної комісії грамот, дипломів, що засвідчують особливі досягнення абітурієнта у навчанні, спорті, творчій чи громадській діяльності;
  • конкурси, що спрямовані на перевірку знань абітурієнта, наприклад, олімпіади з логістики, математики, економіки тощо.

Конкурс талантів

Щороку Державний Університет Марії Кюрі-Склодовської пропонує безкоштовне навчання для креативних і талановитих українських абітурієнтів. У пріоритеті – молоді люди, які мають виняткові досягнення у галузі культури, науки, спорту та суспільного життя.

Стипендії

Також університети можуть пропонувати стипендії для обдарованих абітурієнтів на основі шкільких досягнень або попросити написати есе.

Для прикладу,  у 2020 році Академія Леона Козмінського пропонувала 100 стипендій для своїх найкращих вступників, яких визначать за допомогою рейтингового списку. 7500 злотих за перший рік навчання можуть отримати студенти, які навчаються англійською мовою та 5000 злотих — польською.

Університет Соціальної Психології у Варшаві пропонував абітурієнтам отримати стипендію, що покриватиме перший рік навчання у ВУЗі. Програма діє для тих, хто здобуватиме ступінь бакалавра або магістра англійською мовою. Форма навчання – денна.

Безкоштовні місця за програмами дофінансування від ЄС

Європейський Союз щорічно надає університетам фінансування на підготовку фахівців, що є найзатребуванішими на ринку праці. Відбувається це таким чином: університети готують проекти про підготовку фахівців за певними напрямками та подають їх на конкурс у фонди ЄС, і, у разі успішного проходження конкурсу, отримують фінансування на закупівлю необхідного обладнання для лабораторій, аудиторій, оплату праці викладачів.

Завдяки таким програмам дофінансування університет може звільнити студентів-іноземців від оплати за навчання чи виплачувати їм стипендію, що частково або повністю покриє витрати на навчання та проживання.

Дуальне навчання

Така програма була реалізована у Міжнародному Університеті Транспорту і Логістики. За її умовами, студенти-відмінники після першого року навчання можуть поєднувати навчання із роботою в одній із компаній-партнерів ВНЗ. Зароблені кошти можуть виплачуватися або студенту, як заробітна плата, або університету, як оплата за навчання цього студента.

Знижки на оплату навчання для українців

У зв’язку з тим, що для багатьох українських родин навчання дитини за кордоном коштує дуже дорого, частина польських ВНЗ пропонує знижки на навчання до 50% для вступників саме з України. Існує декілька варіантів отримання такої знижки – від акційної пропозиції університету до знижок для тих, хто має відмінні оцінки з профільних предметів чи закінчить перший курс навчання лише з відмінними оцінками.

Академія Фінансів та Бізнесу Вістула  щорічно проводить акцію «Рання пташка» для тих, хто прагне стати її студентами.

Для того, аби взяти участь у цій програмі, абітурієнтам потрібно зареєструватись на вступ та оплатити навчання до певної дати.

Після цього вони зможуть отримати: 

  • знижки до 250 євро на перший рік навчання польською або англійською мовами;
  • безкоштовні курси польської або англійської мови в WSH (протягом вересня) за умови, що абітурієнт оплатить навчання за семестр;
  • безкоштовні курси польської або англійської мови в WSH (протягом серпня-вересня), якщо абітурієнт оплатить навчання за рік.

Що необхідно для того, щоб не втратити можливість навчатися у Польщі?

1. Серйозно віднестись до підготовки до вступу

«Готуй санчата влітку, якщо хочеш взимку кататись» – говорить народна мудрість. Із вступом теж саме: підготовку краще розпочинати завчасно. У 2018 році компанія UniverPL пропонувала своїм клієнтам понад 200 безкоштовних місць у наших університетах-партнерах, однак не всі охочі змогли скористатися цією можливістю. Причина – незнання польської мови. Попри те, що польська на 80% схожа на українську, щоб вивчити її на рівні В1-В2 (саме його вимагають більшість ВНЗ), знадобиться мінімум пів року інтенсивних занять. Для рівня С1 –  більше року. Тому краще не відкладати вивчення польської на останній момент, особливо зважаючи на і так велике навчальне навантаження в 11-му класі.

2. Тримати руку на пульсі

Більшість можливостей безкоштовного навчання з’являються не раніше квітня, основна частина – у травні-червні, а деякі – навіть у серпні, після закінчення зарахування до українських ВНЗ. Оскільки UniverPL має з усіма університетами підписані угоди про співпрацю, ми про такі можливості дізнаємося першими, безпосередньо від працівників університетів. У першу чергу ми інформуємо про це своїх клієнтів, а вже потім публікуємо оголошення на своєму сайті. Дуже часто такі пропозиції мають лімітовану кількість і розраховані на тих, хто подасть документи першим.

3. Вчитись, вчитись і ще раз вчитись

Для тих, хто планує навчатися за кордоном, дуже важливо мати хороший середній бал атестату (8 і вище), тому кожна шкільна оцінка може відігравати важливу роль.

Для того, щоб дізнатися більше про можливості безкоштовного навчання у Польщі, заповніть, будь ласка, анкету абітурієнта на сайті, і наші менеджери безкоштовно вас проконсультують.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію