Польща — серце Європи - Univer PL

Польща — серце Європи

Життя в Польщі
Проголосуйте!
1 / 3

Польща — сучасна європейська країна, що пройшла нелегкий шлях, аби стати сильною державою та членом ЄС.

Це — одна з найбільших за розмірами країн світу, а також країна Нобелівських лауреатів та першої Європейської Конституції.

Незважаючи на важкі періоди, випалені міста та роки відновлення, Польщі вдалось знайти у собі сили та міцно стати на ноги.

У 2004-му році Польща офіційно стала членом Європейського Союзу, а ще у 1999-му  увійшла до складу НАТО.

Зараз  вона є шостою за величиною і чисельністю населення держава ЄС. Її сильна сторона — це постійне зростання економічних показників та швидкий розвиток.

Завдяки цьому у країні стрімко розвивається бізнес, інфраструктура, медицина, освіта та туристична сфера. Держава має що показати іноземним гостям, а її міста гармонійно поєднують в собі надсучасний урбанізм із історичними спорудами. Адже поляки люблять свою історію та дбають про відновлення та збереження історичної спадщини.

Польські міста: куди поїхати та що подивитись

Найбільше місто Польщі — це її столиця Варшава, що розташувалась посередині Європи. Цей сучасний мегаполіс стоїть на березі річки Вісла, поєднуючи у собі багатоповерхівки із зеленню та природою. 

Варшава — зелене місто, адже 25% її території займають парки та насадження.

Під час Другої Світової війни Варшава була сильно зруйнована. Однак, полякам вдалось повернути їй втрачений потенціал. Історичний центр Варшави навіть внесли до спадщини ЮНЕСКО.

Варшава — це європейське місто, де розвивається туризм, бізнес, IT, освіта, медицина, тощо. Щороку сюди приїжджають тисячі туристів, студентів та бізнесменів з усього світу.

Ще одне цікаве польське місто — це Краків, який зручно розмістився на березі Вісли. 

 Краків називають «королівським містом», адже до 18-го століття саме тут коронувались польські королі, а ще воно славиться своєю пишною архітектурою.

Кракову вдалось пережити Другу світову війну, тому його історичний центр офіційно внесли до спадщини ЮНЕСКО.

Окрім історичних цінностей, Краків славиться розвитком туристичного сектору, урбаністичними проектами та ІТ-технологіями. Саме тут зосереджено чимало представництв міжнародних логістичних та торговельних компаній.

Вроцлав — це столиця Нижньосілезького воєводства, розташована на березі річки Одра. Його часто називають містом ста мостів. 

Він входить до списку туристично найцікавіших та культурно найрозмаїтіших міст Польщі. 

Через вдале поєднання культури та історичних місць з урбаністикою, бізнесом та розвиненим суспільством, Вроцлав є своєрідним магнітом для студентів зі всього світу.

Інфраструктура

Польщею мандрувати легко!

У багатьох містах є аеропорти, серед них —у Варшаві, Кракові, Гданську, Вроцлаві, Познані, Катовіце, Жешуві, Бидгощі, Лодзі та Любліні.

Польща співпрацює з більшістью європейських перевізників, а також має залізничне сполучення з багатьма столицями ЄС.

Також країна славиться хорошими автомагістралями.

Природа Польщі є частиною спадщини ЮНЕСКО

Польща розташована між Балтійським морем, Судетами та Карпатами, у басейні річок Вісла та Одер. 

Має велику кількість озер та річок, а ліси займають ледь не третину всієї території держави. У порівнянні з багатьма європейськими країнами, вони є відкритими для загального доступу.

За величиною заповідних територій Польща займає одне з перших місць на континенті, а Біловезька Пуща внесена  до списку світової культурної і природної спадщини ЮНЕСКО.

Польська кухня — проста і смачна

Традиційна польська кухня не вирізняється унікальністю або вибагливістю. Зазвичай вона проста. 

Традиційні польські страви мають багато м’яса, овочів та різноманітних соусів. Також серед поляків користуються популярністю різні мариновані овочі та капуста.

Одні з відомих польських традиційних страв — це супи barzcz czerwony (борщ), zupa ogórkowa або grzybowa (огірковий або грибний суп), żurek або kapuśniak. А ще — пироги (на укр.—   вареники).

У Польщі дуже відповідально відносяться до терміну придатності усіх продуктів, розміщених на полицях супермаркетів.  Тому там нереально знайти прострочених товарів.

Польща і карантин

Епідемія коронавірусу дуже вплинула на повсякденне життя Польщі. Після довгих місяців карантину та зачинених кордонів, країна лише зараз потроху повертається до свого звичайного режиму.

Наразі Польща оголосила про нові правила перетину кордону, запровадивши обов’язковий 10-денний карантин.

Тепер люди, які приїжджають до Польщі з країн, що не входять до Шенгенської зони, повинні відправитись на 10-денний карантин. 

Карантин скоротять у випадку наявності негативного результату тесту на SARS-Cov-2. Він повинен бути зроблений не раніше 7–денного періоду з моменту в’їзду на територію Польщі.

Від обов’язкового карантину звільнятимуться повністю вакциновані особи (двома дозами вакцини або однією дозою вакцини Johnson & Johnson), студенти, люди, які перехворіли COVID-19 і мають документальне підтвердження, а також діти до 12-ти років, які перебувають під наглядом вакцинованих батьків.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію