Ізольовані: як живеться українським студентам під час карантину у гуртожитках Варшави - Univer PL

Ізольовані: як живеться українським студентам під час карантину у гуртожитках Варшави

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

З 11-го березня 2020-го року всі польські університети закрили на карантин. Частина вузів повідомила про те, коли розпочнеться навчання, а частина — ні. Більшість з навчальних закладів перейшли на онлайн навчання.

Гуртожитки, в яких проживають студенти, також функціонують в карантинному режимі. Студентам радять не покидати зайвий раз свої кімнати, не збиратись в одному місці, не виходити без потреби на вулицю та дезінфікувати руки.  

Ми поспілкувались з тими студентами, які продовжують жити в гуртожитку, аби дізнатись, як змінилось їхнє життя. Ми готуємо серію репортажів з різних міст. А сьогодні розповідаємо вам про Варшаву.

Катерина Шатунова родом із Дніпра. Дівчина вчиться на першому курсу в Академії Фінансів та Бізнесу Вістула на напрямку «Туристика та рекреація». Студентка планувала потрапити під час карантину додому, однак не змогла через закриття кордонів. Проживає у гуртожитку SGGW.

Університет

З перших днів березня у нас в університеті вже почали говорити про коронавірус. Спочатку це все сприймали, як жарти. А вже після 8-го березня зрозуміли, що це все дуже серйозно. Тоді і почали все скуповувати у магазинах.

У нас в університеті про карантин оголосили 10-го березня. На сайті вузу з’явилось оголошення про те, що триватиме він до 12-го квітня. Всі бігом почали брати квитки додому, адже це такі собі великі канікули. Спочатку сприйняли це за можливість побачитись з рідними. А потім, коли почало з’являтись все більше і більше інфікованих людей, то просто розуміли, що треба їхати додому.

Гуртожиток

У нашому гуртожитку карантин розпочався на день пізніше, чим в університеті. Спочатку оголосили про те, що всі поляки повинні терміново з нього виїхати. Тому вони швидко зібрались і поїхали додому. А ось іноземцям дозволили залишитись, тому що не всі мали можливість виїхати.

До карантину в гуртожитку жили приблизно 500 людей. Зараз залишились 50, може трішки більше.  З 5-ти поверхів тільки на одному живуть студенти.

В нас ввели тепер певні обмеження. Перше — це в гуртожиток не можна приводити гостей.  Антисептиків ніяких не давали. Мені здається, що в гуртожитку стали частіше прибирати.

Дистанційне навчання

Онлайн навчання у нас почалось 14-го березня. Викладачі скидають нам на онлайн платформу презентації та завдання до них. Таким чином ми працюємо.

Загалом студенти всі сидять у своїх кімнатах, роблять онлайн завдання або дивляться якісь серіали. Ми пересікаємось лише на кухні.

Попередньо казали, що карантин триватиме до 12-го квітня. А там будуть продовжувати чи ні, то поки що ніхто не знає.

Назар  Бабонишев родом з Черкаської області. Він вчиться на першому курсі в Академії Фінансів та Бізнесу Вістула  на напрямку«Інформатика». Проживає хлопець у гуртожитку ВСМ. Каже, що було декілька причин, чому він не повернувся на період карантину до Ураїни. А потім вже було пізно, адже закрили кордони. Наразі чекає, поки відкриють кордони, адже хоче додому.

Університет

У нас університет мультинаціанальний. І як тільки в Китаї почався спалах захворюваності на коронавірус, в університеті почали про це говорити. Дезінфектори вже тоді у нас з’явились.

13-го березня в нас в вузі оголосили карантин. Я добре пам’ятаю той день. Я готувався йти на навчання, а нам прислали повідомлення, що університет закрили. Нас попросили залишатись в кімнатах і не виходити на вулицю.

Студенти сприйняли цю новину по-різному. Але карантин — це такий час для себе. Більшість студентів поїхали додому, хтось лишився.

Гуртожиток

Я виходив на вулицю, то мене зупинила керуюча і сказала, що в гості нікого приводити не можна. Також не можна запрошувати до себе в кімнату студентів з інших кімнат. Адміністрація гуртожитку розвісила багато плакатів про те, як правильно мити руки.

Насправді в гуртожитку залишилась мінімальна кількість людей. Я бачив людей з 8. Але паніки немає, все спокійно.

Всі сидять по кімнатах. Хтось вчиться, хтось відпочиває, хтось займається спортом. Я знайшов собі роботу, заробляю гроші, бо сидіти без діла теж не хочеться.

Дистанційне навчання

Дистанційне навчання мій університет запустив. Працюємо по Microsoft Teams. Викладач нам все розповідає. Тобто, це звичайна пара, тільки онлайн. Ніяких незручностей немає, все добре.

Зараз ввеели закон, що людям на вулиці не можна збиратись більше, чим двоє людей. До 18 років не можна виходити самому. Мені якраз ще немає 18-ти, тому сиджу в гуртожитку.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію