Ізольовані: як живеться українським студентам під час карантину у гуртожитках Кракова - Univer PL

Ізольовані: як живеться українським студентам під час карантину у гуртожитках Кракова

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

З 11-го березня 2020-го року всі польські університети пішли на карантин. Частина вузів повідомила про те, коли розпочнеться навчання, а частина — ні. Більшість з навчальних закладів перейшли на онлайн навчання.

Гуртожитки, в яких проживають студенти, також функціонують в карантинному режимі. Студентам радять не покидати зайвий раз свої кімнати, не збиратись в одному місці, не виходити без потреби на вулицю та дезінфікувати руки.  молодих людей в перші дні карантину поїхали додому, а дехто — залишився.

Ми поспілкувались з тими студентами, які продовжують жити в гуртожитку, аби дізнатись, як змінилось їхнє життя. Ми готуємо серію репортажів з різних міст. А сьогодні розповідаємо вам про Краків.

 Назар Ільницький родом зі Львова. Навчається на першому курсі  в Ягеллонському Університеті на факультеті «Фізіотерапія». Проживає в гуртожитку «Dom studencki A UJCM». Хлопець не поїхав під час карантину додому в Україну через декілька причин. Перша — страх бути зараженим та заразити людей вдома. Друге — за його словами, медицина в Польщі краща, чим в Україні, тому йому спокійніше не покидати цю країну.

 

Університет

Якщо говорити про мій факультет, то перед оголошенням карантину в нас не дуже часто говорили про коронавірус. Вже пізніше ми зрозуміли, наскільки ситуація є складною.

У нас якраз було заняття з англійської мови, після якого наша староста групи прислала розпорядження з деканату про те, що оголосили карантин на два тижні.

Після цього розпорядження більшість студентів з нашого факультету були щасливі, бо в понеділок якраз ми мали складний тест з анатомії.  Багато людей були стривожені тим, що ніхто не знав про те, що буде далі. Але паніки великої не було. 

Гуртожиток

Коли я повернувся в гуртожиток,  побачив, що поляки і деякі іноземці пакували валізи та готувались виїжджати. Тоді більшість людей просто покинули гуртожиток. Якщо раніше в одному з будинків гуртожитку жили 100-150 людей, то зараз залишилось 20-25. 

Загалом життя в гуртожитку під час карантину не дуже змінилось. Перше правило —  не можна приводити до себе гостей. А інші люди не можуть заїхати зараз сюди на поселення. Також при вході до приміщення гуртожитку поставили дезинфектор для рук. Якихось особливих інструкцій щодо правил проживання в гуртожитку під час карантину адміністрація нам не давала. Правда, заборонили збиратись великими групами. Для прикладу — у кімнаті або в зонах відпочинку чи навчання.

Зараз студенти мають вільний час, тому розважаються, як можуть: дивляться фільми, читають та вчаться. 

Навчання онлайн

Онлайн навчання в нас поки що немає. Ось декілька хвилин тому я отримав повідомлення про те, що студенти мають зареєструватись на сайті університету та отримати доступ до онлайн занять. Тобто, деякі факультети вже мають це навчання. А ми поки що ні. Кажуть, що вже має початись з наступного тижня. Але наразі не знаємо, у якому вигляді воно буде відбуватись. Нещодавно викладачі «Фізіології» та «Анатомії» дали нам лекції, то ми вчимось за ними. 

Ситуація в місті

Студенти зазвичай залишаються в гуртожитку, зайвий раз до міста не ходять. Але, якщо треба, то йдуть,  для прикладу, у магазин. Але масово далеко від гуртожитку ніхто не ходить.

 

Миколай Рудий родом з Київської області. Навчається на першому курсі в Краківській Академії Імені Анджея Фрича Моджевського на напрямку «Фінанси на облік». Хлопець живе у гуртожитку «Atol». Каже, що під час карантину не їде до України, бо не знає, коли потім зміг би повернутися назад. 

Університет

У нас в університеті ще в кінці січня почали говорити про той коронавірус. А коли він дістався до Європи, то заговорили ще більше.

11-го березня вийшло розпорядження ректора про те, що наш вуз закривається на карантин терміном на 2 тижні. Тобто — до 25-го березня.

Багато студентів зраділи такому рішенню, бо сприйняли карантин, як канікули. Інші ж говорили про те, як висидіти весь цей час в гуртожитку, не виходячи звідти. І хвилювались, як потім будуть це все наздоганяти та відпрацьовувати.

Гуртожиток

11-го березня у нас в гуртожитку були збори. Сказали, що мусять всі студенти обов’язково прийти. Розказали інформацію про коронавірус та його поширення, про те, як уникнути зараження. Також повідомили про те, що з гуртожитку випускатимуть лише для того, аби студенти могли купити харчі та ліки. Або на роботу. Також, коли ми покидаємо гуртожиток, то це все письмово фіксують: хто виходить, з якої кімнати і куди. Коли ми повертаємось, то нам міряють температуру і лише тоді впускають.

Також не можна приводити гостей в гуртожиток.

До карантину тут жило приблизно 150 людей, то так майже всі й залишились. Мало хто виїхав. Бо ніхто не знає, як потім будуть повертатись до Польщі.

Під час карантину студенти відпочивають: грають ігри, дивляться фільми, спілкуються. Нічого цікавого. Є такі, що працюють. Хоча таких мало.

На вулицю студенти виходять рідко. Ось нещодавно була дуже тепла погода, то трохи виходили на прогулянку.

Онлайн навчання

Зараз маємо тільки інформацію про англійську мову. Ми там мали тести і домашнє завдання онлайн, то вчимося. А стосовно інших предметів, то ніякої інформації поки що немає. Протягом всього карантину ми не вчились з ініціативи університету. Хіба що самі собі щось підучували. Я ось повторював деякі предмети, англійську, для прикладу.

Загалом, в місті ситуація спокійніша, чим була раніше. Людей на вулиці менше. Також громадський транспорт курсує рідше. Людей в ньому також мало.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію