Люблін – місто натхнення, охоплене історією - Univer PL

Люблін – місто натхнення, охоплене історією

Життя в Польщі
Проголосуйте!
1 / 4

Люблін — одне із найсучасніших міст у Східній Польщі, що славиться своєю мальовничістю та красою.

Люблін називають містом натхнення та центром культурного життя Польщі. Зважаючи на те, що це місто розвинене та комфортне — воно приваблює до себе все більшу кількість студентів.

Трішки історії міста

Перші письмові згадки про Люблін датовані 1198 роком. У другій половині 15 століття починається розквіт міста, багато в чому завдяки торговому шляху, що проходив через нього, від Чорного моря в Західну Європу. Протягом століть Люблін був ключовим містом для відносин між Польщею та Литвою, адже саме тут в 1569 році ці держави об’єдналися в одну — Річ Посполиту. 

Під час ІІ світової війни Люблін був тимчасовою столицею Польщі протягом кількох місяців. 

2017 року місто відзначило 700-річчя від часу отримання міських прав.

Люблін сьогодні

Люблін — одне з найпрогресивніших та найбільших міст східної Польщі. Це — столиця Люблінського воєводства, що в останні роки демонструє швидкі темпи економічного розвитку. 

Сьогодні тут активно розвивається будівельний, сільськогосподарський та транспортний сектор, на ринку з’являються нові міжнародні компанії, що постійно залучають працівників із близького та далекого зарубіжжя. 

Місто активно розвиває урбаністичні проєкти. Запроваджуються муніципальні програми розвитку туризму, розробляються комфортні житлові зони, програми з озеленення міста, тощо.

Незважаючи на наявність великої кількості пам’яток історії, місто є дуже сучасним. Власний діючий аеропорт, торгові центри, культурні та спортивні арени, університети та розвиток бізнесу — це те, чим відомий сучасний Люблін.

Культура та інфраструктура

Місто зібрало у собі все, що так подобається туристам: гарно збережену історичну архітектуру, урбаністичність та красиву природу. Люблін поділений навпіл річкою Бистриця, тому красиві набережні роблять його ще більш привабливим. До речі, відома Люблінська Політехніка знаходиться на вулиці Nadbystrzycka, тобто над Бистрицею.

Люблін багатий на історичну спадщину. Його окрасою є Старе місто, Краківські ворота, Тринітарська та Готична вежі, а також Люблінський замок. Люблінський авторський театр Лєшека Мондзіка належить до найвизначніших світових явищ у сучасному театрі й візуальному мистецтві. 

Щороку в серпні у Старому місті проходить Ягелонський ярмарок – відроджена середньовічна традиція зустрічі торговців з Європи та Азії. Це – історична інсценізація: на вулицях грає старовинна музика, друкують книги на дерев’яному пресі, чеканять древні монети, а з костельної вежі звучать сигнали ріжків, під які в часи середньовіччя закривали та відкривали міські ворота.

Цікаві факти

  • Назва міста походить від слова Любля, що утворилось від слов‘янського ім’я Любомир (це одна версія з багатьох);
  • Часто Люблін називають «Маленьким Краковом»;
  • Це місто культури з понад 30 фестивалями щороку;
  • Серед мешканців Любліна більше ніж 40% людей – це молодь до 35 років;
  • Люблін – одне з 3 польських міст, в якому до сьогодні ще їздять тролейбуси;
  • Люблін – найближче до України місто, тому студенти можуть часто їздити додому.

Чому Люблін обирають для навчання?

Люблін — не лише сучасне місто, яке зберігає історичні традиції, а й один з найбільших та процвітаючих академічних центрів Польщі. Тут велика кількість університетів, як державних, так і приватних, безліч напрямків та факультетів, серед яких кожен зможе обрати бажану спеціальність. 

Для студентів у Любліні організовують багато конкурсів, зустрічей, конференцій, і надають можливості для саморозвитку. Саме тому Люблін заслуговує на звання “студентського міста”.

Стрімкий розвиток міста безпосередньо впливає на розширення сектору освітніх послуг. Академії та університети запроваджують нові інтернаціональні програми, стипендії, що дозволяють здобувати тут освіту іноземцям.

Рекламне гасло Любліна — місто натхнення. Поєднання старовинної та сучасної історії в архітектурі, безліч ярмарок та фестивалів, розвинена інфраструктура робить це невеличке місто надзвичайно комфортним для навчання та проживання.

Starówka – частина старого міста у Любліні. Найгарніше та найпопулярніше місце не лише серед туристів, але і місцевих жителів.

Centrum Spotkania Kultur (taras) – неймовірне місце для любителів урбаністичної естетики.

Люблінський замок — оборонний і палацовий архітектурний комплекс споруджений у ХІІ столітті. Упродовж 1831—1954 років замок використовувався як в’язниця, а вже від 1957 року став резиденцією музею історії Любліна.

Краківська брама — міська брама в Любліні, збудована в першій половині XIV століття. Південно-західний в’їзд до Старого міста. Зараз в ній знаходиться музей історії міста Любліна.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію