Безкоштовне навчання у Польщі: 4 лайфхаки для українців - Univer PL

Безкоштовне навчання у Польщі: 4 лайфхаки для українців

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Безкоштовне навчання в європейських університетах вже давно не є чимось недосяжним для українських абітурієнтів. Якщо ще декілька років тому про такі можливості молодь могла лише мріяти, то наразі всі ці перспективи стають реальністю.

Одна з європейських країн, що пропонує безкоштовне навчання для українських абітурієнтів — це Польща. Саме вона стала освітньою мрією для абітурієнтів з усього світу. Адже великий вибір університетів з різними напрямками, бюджетне навчання, стипендії та багато цікавих освітніх «фішок» приваблюють до Польщі тисячі студентів щороку.

У 2018-му році реформа вищої освіти в Польщі внесла до неї багато системних змін. А у 2020-му році набув чинності новий Закон Польщі «Право про вищу освіту та науку».

Завдяки цьому закону відбудеться багато змін у польській вищій освіті: від структурної реорганізації навчальних закладів до розширення переліку іноземців, які можуть навчатися у Польщі безкоштовно.

Бездоганне знання польської мови, високий середній бал у шкільному атестаті, загальна ерудованість та наполегливість допоможуть українському студентові навчатись у Польщі безкоштовно.

Є декілька дверей, які приведуть у чудовий світ безоплатного навчання в Польщі:

Дуальне навчання

Дуальне навчання — це можливість для студентів поєднувати навчальний процес з роботою.

В деяких університетах для того, аби перейти на дуальне, студенту необхідно один рік провчитись у польському ВУЗі, що пропонує цю альтернативну систему освіти. Потім, за умови високого рейтингу, він зможе перевестись на дуальне навчання. В інших на дуальну освіту можна вступити відразу.

У рамках дуальної освіти протягом трьох років студенти вчаться на бакалавраті. Також паралельно вони працюють у роботодавця-партнера університету. Зазвичай три дні на тиждень відбувається навчання, а два — практика.

У Польщі дуальна система освіти з кожним роком набуває все більшої популярності. Внаслідок цього держава проводить конкурси, які дають змогу університетам отримати гранти на розробку таких освітніх програм.

Наразі плановий розподіл коштів для конкурсу серед навчальних закладів, які впроваджують систему дуальної освіти, становить 123 мільйони злотих.

Польські вищі навчальні заклади, що практикують дуальну систему навчання:

Університет Економіки та Інновацій у Любліні (WSEI)

Завдяки дофінансуванню від Європейського Союзу на дуальній системі студент вчиться в університеті безкоштовно вже з першого року навчання. Також він може працювати у роботодавця, заробляючи для себе кошти.

Університет Економіки та Інновацій пропонує своїм студентам дуальне навчання за такими напрямками.

Бакалаврат:

  • <Фінанси та бухгалтерський облік;
  • Адміністрація;

Магістратура:

  • Управління.

Під час проходження практики студент повинен відпрацювати певну кількість годин. За це він отримує грошову винагороду. Загалом, сума становить від 12 600 до 18 900 злотих.

Міжнародний Університет Логістики та Транспорту у Вроцлаві

У рамках дуального навчання у цьому ВУЗі студенти також можуть поєднувати навчання та роботу. Однак, грошову винагороду вони отримують безпосередньо від роботодавців.

Перевестись на дуальне навчання студенти можуть після року навчання у ВНЗ. Для цього в університеті виділили 60 місць. Традиційно три дні на тиждень студенти будуть вчитись, а два — проходити стажування.

Міжнародний Університет Логістики та Транспорту пропонує своїм студентам дуальну систему освіти за такими напрямками:

Бакалаврат:

  • Логістика
  • Транспорт

Бакалавр-інженер:

  • Логістика.

Програми дофінансування

Ще одна можливість безкоштовно навчатись в Польщі — це скористатись програмами дофінансування від Європейського Союзу.

Фонд ЄС оголошує конкурс серед університетів щодо якогось проекту за певним напрямом. Навчальні заклади, які перемагають у цьому конкурсі, отримують від фонду фінансування. Вони можуть витратити ці кошти як на реалізацію власних проектів, так і на безкоштовне навчання студентів.

Знання польської мови на рівні С1

Ще один спосіб безкоштовно навчатись у польських вищих навчальних закладах — це досконало вивчити мову.

Якщо для звичайного вступу в університет польську мову необхідно знати на рівні B1-B2, то для безкоштовного — на рівні С1 (рівень носія мови).

Що таке рівень С1?

Загалом цей рівень передбачає, що людина може:

  • розуміти широкий спектр достатньо складних та об’ємних текстів;
  • може висловлюватись швидко і спонтанно, без помітних складнощів та запитань.

За словами експертів, такого рівня в польській мові можна досягти після 3 років активного вивчення. Також бажано рік пожити у мовному середовищі.

Де і як можна скласти іспит на сертифікат?

Українські абітурієнти, які знають польську мову на рівні C1, можуть безкоштовно навчатись лише у польських державних ВУЗах.

Однак, для цього необхідно мати сертифікат про знання мови від Державної комісії підтвердження знання польської мови, як іноземної. Іспити проводяться як на території Польщі, так і України.

Вартість іспиту

Вартість іспиту рівня С1, згідно офіційного сертифікаційного сайту — 180 євро, оплата при отриманні сертифікату – 20 євро.

Структура іспиту

Згідно зі стандартами, іспит складається із двох частин: письмової та усної. До письмової входить аудіювання, правильність граматики, розуміння написаного тексту та письмова мова.

Що стосується усної частини, то вона також складається із декількох завдань, під час яких необхідно описати якусь ситуацію або відповісти на запитання.

Що далі?

Варто зауважити, що наявність сертифікату про знання мови на рівні C1 не гарантує 100-відсоткового вступу до ВНЗ. Адже наступний крок — пройти конкурсний відбір до вищого навчального закладу.

Наші університети-партнери, у яких можна навчатись безкоштовно, маючи сертифікат про володіння мовою на рівні С1:

Державний університет Люблінська політехніка;

Державний університет ім. Марії Кюрі-Склодовскої;

Вроцлавська політехніка;

Ягеллонський Університет.

Краківський економічний університет.

Карта поляка

Карта поляка — це офіційне підтвердження того, що людина є поляком за національністю, адже отримують її лише ті, хто може документально підтвердити своє польське коріння. Тобто, стати її власниками можуть поляки за походженням і їх нащадки, які живуть на території Східної Європи.

Цей документ «розв’язує» руки у розв’язанні багатьох питань у Польщі, пов’язаних з отриманням візи, легальної роботи, медицини та можливістю відкрити власну справу.

Ще один великий плюс карти поляка — це можливість безкоштовного навчання у державних ВУЗах.

Як отримати карту поляка?

Процес отримання карти поляка довгий і складний.

Спочатку претенденту треба зібрати та надати документальні відомості національної приналежності, потім пройти співбесіду з польським консулом. Після цього всього заявку на отримання карти поляка або схвалять, або відхилять.

Однак, якщо кандидату немає 18 років, то для початку карту поляка повинен отримати хтось із його батьків. Вже після цього на співбесіду приходить дитина. Після успішного проходження співбесіди зазвичай видається децизія (рішення), що є підтвердженням того, що все пройшло успішно та кандидат очікує на карту поляка.

Безкоштовне навчання з картою поляка

При наявності карти поляка студенти у Польщі можуть навчатись безкоштовно в державних університетах з можливістю отримувати стипендії та грошові заохочення. Форма навчання денна, можна вчитись як на бакалавраті, так і на магістратурі.

Мова навчання — польська. Якщо абітурієнт виявить бажання здобувати знання англійською мовою, то навчання буде платним. Зазвичай в університетах кількість осіб для студентів з картою поляка обмежена, тому доведеться складати іспити або вступати на основі конкурсу оцінок на рівні з польськими абітурієнтами.

Конкурси

Деякі університети влаштовують конкурси для своїх найкращих студентів, які також передбачають безкоштовне навчання. Для прикладу, Державний університет імені Марії Кюрі-Склодовської організовує конкурс для талановитих молодих людей. А Люблінська політехніка пропонує студентам, які найкраще здали сесію, вчитись безкоштовно з другого року навчання.

Отже, наразі безкоштовне навчання в Польщі не є чимось недосяжним для українських студентів. Головне  — це бажання вчитись, працювати над собою та впевнено йти до мети.

Щоб дізнатися більше про безкоштовне навчання, заповніть, будь ласка, анкету абітурієнта.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію